Oudere werknemers moeten altijd meer verdienen dan jongere collega’s. Akkoord of niet?

Het grote beloningsonderzoek van Vlerick Business School en vacature.com

Dat de lonen in ons land een loopbaan lang blijven stijgen, zet onze economie onder druk.
Shutterstock Dat de lonen in ons land een loopbaan lang blijven stijgen, zet onze economie onder druk.
Hoe langer in dienst, hoe hoger het loon. Dat is de logica die in België nog steeds populair is. Al zijn er hier en daar ook organisaties die met andere systemen experimenteren. Terecht of niet? Aan jou om je mening te geven in deze nieuwe enquête van Vlerick Business School en vacature.com

Een storm van protest kreeg Vlerick-professor Xavier Baeten over zich heen toen hij eerder dit jaar had laten vallen dat “de evolutie van ons loon niet in verhouding tot de evolutie van onze productiviteit staat.” Nochtans had hij zich voor zijn uitspraak op de feiten gebaseerd: tussen 2000 en 2016 was de gemiddelde uurloonkost in ons land met 45 procent gestegen, de arbeidsproductiviteit met 13 procent. En dus was de conclusie voor de professor simpel: we leven boven onze stand.

“Misschien zou ik het vandaag wat voorzichtiger formuleren”, lacht hij. “Maar niettemin blijft het probleem overeind. Dat de lonen in ons land een loopbaan lang blijven stijgen, zet onze economie onder druk. Er zijn maatregelen gekomen om mensen langer aan het werk te houden, maar aan het loonsysteem is niets veranderd. Die sterke focus op vast loon blijft. Ook de barema’s, die soms 25 tot 30 jaar doorlopen, houden voorlopig stand.”

Alternatieven?

Zijn ideeën om het anders aan te pakken, heeft hij intussen al op papier gezet. Ervaring telt nog altijd mee, maar dan alleen tijdens de eerste jaren in een nieuwe job. “Op dat moment maakt de werknemer de snelste looncurve door, wat zich in een hogere productiviteit vertaalt. En dan moeten we misschien zelfs de lonen sterker laten stijgen dan we nu doen. Na verloop van tijd wanneer de medewerker ‘volleerd’ is én een marktconform loon krijgt, zou de stijging moeten verminderen en zelfs stoppen. Maar dan hoeft het niet afgelopen te zijn. Dan zouden er immers systemen van variabele beloning in werking kunnen treden. Meer verdienen kan dan nog altijd, maar dan hangt het van prestaties af.”

Aan de kant van de werkgevers en vanuit de politiek vindt de professor steun voor zijn voorstel. En dus is het tijd om het ook aan jou voor te leggen. Doe mee aan onze enquête en vertel ons hoe jij jouw loon graag ziet evolueren. Met je deelname maak je bovendien kans op een Heerlijk Logeren-Bongobon ter waarde van 99,90 euro.

Neem nu deel aan onze enquête! De resultaten van deze rondvraag lees je in februari in de vacature.com bijlage van Het Laatste Nieuws en online.

Lees ook:

Xavier Baeten (Vlerick Business School): “Wat we verdienen staat niet meer in verhouding tot onze productiviteit”

Moet de anciënniteitsverloning afgeschaft worden? Federaal minister van Werk Kris Peeters in debat met professor Xavier Baeten

De opmerkelijkste resultaten van het Salariskompas 2018

Bronvacature.com.
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Zo zie je maar hoe de vork aan de steel hangt! Ik heb jaren geleden ooit bij een sollicitatiegesprek de vraag gekregen of ik onderaan de ladder zou willen beginnen werken. Ik had daarop geantwoord dat die ladder wel kort moest zijn. Zij hebben mij waarschijnlijk daarvoor niet aangeworven…

 • Elisabeth Cools

  Ik heb 33jaar in de diamant achter mijn naam staan waarvan 26jaar voor een Indische firma. Ik heb mensen opgeleid (zonder extra vergoeding) die ze van India lieten komen om te leren waardoor ik nadien op straat kwam te staan wegens te duur. Het is niet meer dan normaal dat oudere werknemers meer worden betaald. Nooit zou ik nog iemand opleiden want achteraf betaal je de prijs met ontslag.

 • Marnix Verschraegen

  Sorry hoor ik ben 53 jaar en verdien niet te veel en zou volgens verschillende loonwijzers meer moeten verdienen, ook mijn pensioen gaat daardoor naar beneden. Als ik op 2027 in Pensioen ga heb ik geen 1200 euro pensioen per maand. is dat niet om te huilen ...

 • André Van Laethem

  Verdienen moet je doen volgens kennis en ervaring waar het bedrijf kan gebruik van maken. Iemand zonder ervaring kost het bedrijf aan opleidingen en dergelijke. Dit heeft niets met leeftijd te maken. Beter een verschil in salaris dan ze geen kans geven om te groeien.

 • jos De Decker

  Jongeren zijn vlinders en fladderen van werk naar werk om zich te verbeteren. De werkgever steekt er handenvol geld in om ze op te leiden en dan zijn ze weg. Loyaliteit mag dan ook beloond worden met een betere verloning en we zijn indertijd ook met een lager loon begonnen.