Ontdek waarom bio-ingenieurs wél snel werk vinden

Bio-ingenieurs kunnen in uiteenlopende sectoren aan de slag.
pexels Bio-ingenieurs kunnen in uiteenlopende sectoren aan de slag.
Voor één openstaande vacature voor een bio-ingenieur zijn er een pak kandidaten, stelt de VDAB vast. De conclusie zou kunnen zijn dat het aanbod aan bio-ingenieurs veel groter is dan de vraag. Fout, zegt professor Joeri Denayer, voorzitter van de vakgroep bio-ingenieurswetenschappen aan de VUB. “90 % van onze afgestudeerden heeft binnen het half jaar werk.”

De tewerkstelling van afgestudeerde bio-ingenieurs is dermate hoog dat ze binnen het jaar bijna allemaal werk hebben, stelt men bij de VUB vast. En dat geldt ook voor de afgestudeerden aan andere universiteiten, aldus Joeri Denayer. “Onze afgestudeerde bio-ingenieurs vinden werk in de meest uiteenlopende sectoren: farma, voeding, chemie, biotech, overheid, onderwijs. Ook de functies waarin ze terechtkomen, zijn erg verschillend. Er zijn er die onderzoek doen, maar je vindt ook bio-ingenieurs die aan ontwikkeling doen, kwaliteitsingenieur of projectleider zijn of in een commerciële functie werken.”

Tip: Toon me alle jobs in engineering

Diploma met toekomst

Het aantal kandidaten per gepubliceerde vacature is erg hoog, maar bio-ingenieurs vinden dus toch makkelijk werk. Conclusie: ze gebruiken ook andere kanalen om aan een job te raken. Joeri Denayer geeft enkele voorbeelden: “Via de contacten van de universiteit, door als student deel te nemen aan projecten met bedrijven of via spontane sollicitaties raken veel bio-ingenieurs aan een job. Bio-ingenieur is dus zeker een diploma met toekomst. Neem nu het groeiend succes van Vlaamse biotechnologiebedrijven als Galapagos en Ablynx. Het aanbod aan boeiende jobs in die sector zal in de toekomst ongetwijfeld nog verder groeien. Dat geldt ook voor de life sciences of de bio-economiesector. Daarin wordt heel veel goed onderzoek gedaan en zie ik veel ontwikkelingen gebeuren, zowel aan de universiteiten als in de bedrijven.”

Lees ook: Dit kan je gemiddeld verdienen als junioringenieur

Te weinig bekend

Toch is er ruimte voor verbetering. Te weinig bedrijven beseffen dat ze voor een bepaalde job ook een bio-ingenieur kunnen aantrekken, vindt Joeri Denayer. Het gevolg is dat het masterdiploma ‘bio-ingenieur’ te weinig wordt vermeld bij de diplomavereisten in vacatures. “Misschien heeft het te maken met de polyvalentie van onze opleiding. Bio-ingenieurs zijn geschikt voor heel wat jobs en sectoren. Bio-ingenieurs kunnen vaak dezelfde jobs aan als industrieel of burgerlijk ingenieurs, met uitzondering van gespecialiseerde disciplines als elektronica, mechanica of de automobieltoepassingen. Toch mogen we de verschillende ingenieursrichtingen niet tegen elkaar uitspelen. Ik benadruk graag dat bio-ingenieur een polyvalente opleiding is voor mensen met een brede interesse. Dat de opleiding aansluit bij wat de bedrijven nodig hebben, horen we in onze contacten met het bedrijfsleven. Dat zou alleen nog wat beter bekend moeten worden bij de werkgevers.”

Lees ook:

Het leven zoals het is: een dag in het leven van een bouwkundig ingenieur

Vlaamse bedrijven smeken op blote knietjes om ingenieurs

Met deze diploma’s vind je snel werk als ingenieur

Bronvacature.com.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Vaelen

  Voor elke job zijn er een pak kandidaten maar met een hele hoop van die kandidaten kan je weinig aanvangen. Op mijn werk zoeken ze ook steeds techniekers, je wil niet weten wat zich allemaal aanbiedt. De meesten vallen al af vooraleer ze het eerste gesprek krijgen wegens te slechte score op een simpele test. Sommigen kennen zelfs de wet van Ohm niet of kunnen geen simpele start-stop sturing tekenen, en dat noemt zich dan storingstechnieker.

 • Koen Van Crombruggen

  Wie neemt mij dan aan, na 21 jaar ervaring? NIEMAND wegens TE DUUR volgens hun systeem van anciënniteit. Beginners willen ze wel wegens goedkoop, en eens rond de 40 jaar, een stamp onder uw gat en een nieuwe beginner op uw plaats. Zo vinden ze wel snel een job, maar de ander kant van de medaille die vertellen ze er niet bij. En die beginners interesseren er zich ook niet aan want 20 jaar later is te lang om hun zorgen over te maken. Maar die 20 jaar is er sneller dan je dekt hoor.

 • Steven Vanden Broeck

  Francinne Declerque, onzin! Op 2 jaar tijd vorm je geen industriueel, bio- of burgerlijk ingenieur. Vooral voor de laatste categorie duurt het pakket academische wiskunde onder de knie krijgen al zeker 2 jaar. Dan een jaar specifieke vakken en een thesis. Minimum 4 jaar dus. Wat gaat u ondertussen doen met graduaten? Verkorten tot 6 maand? Communicatiewetenschappen op 2 maand? :-O

 • Francinne Declerque

  Dat ze die hogere studies eens beperken in tijd, concentreren op twee jaar en een jaar stage. Nu duurt het te lang wegens laag tempo docenten. Teveel verlof en teveel onzinnige vakken.