Ontdek 4 voordelen van een job als ingenieur

De helft van de industrieel ingenieurs die afstudeerden in 2007 verdient meer dan 3.500 euro bruto per maand.
Shutterstock De helft van de industrieel ingenieurs die afstudeerden in 2007 verdient meer dan 3.500 euro bruto per maand.
Ingenieur, het is nog steeds een job met veel aanzien en verantwoordelijkheid. Maar er is meer dan dat. Wij zetten 4 andere voordelen van een job als ingenieur op een rij.

Een mooi loon

Ingenieurs verdienen goed en dat vinden ze ook zelf. In de Salarisenquête van ingenieursvereniging ie-net geven zeven op tien ingenieurs aan dat ze tevreden zijn over hun loon. Dat mag er dan ook best wel wezen. De helft van de industrieel ingenieurs die afstudeerden in 2007 verdient meer dan 3.500 euro bruto per maand. Bij de burgerlijk en bio-ingenieurs is dat 4.225 euro. Dit zijn dus geen gemiddelden, wel het bedrag waar de helft van de ingenieurs boven zit. De 10% beste verdienende burgerlijk en bio-ingenieurs verdient meer dan 5540 euro per maand. Reken daarbij ook nog een mooi pakket extralegale voordelen: zowat elke ingenieur heeft een dertiende maand en twee op drie ingenieurs rijden rond in een bedrijfswagen.

Lees ook: Vlaamse bedrijven smeken op blote knietjes om meer ingenieurs

Grote werkzekerheid

Een job als ingenieur biedt een pak werkzekerheid. Vier op vijf ingenieurs heeft al in september van het jaar waarin ze afstudeerden een eerste contract op zak. Een jaar later geldt dat nagenoeg voor alle afgestudeerden. Het zijn vooral de burgerlijk en de industrieel ingenieurs die veel kans hebben op een job. Voor hen geldt dat er nagenoeg voor elke kandidaat een vacature is. Er zijn dan ook heel wat bedrijven dringend op zoek naar ingenieurs.

Toon me alle openstaande jobs voor ingenieurs

Een job die je graag doet

Is een bepaalde job fijn om te doen? Geen betere bron dan de mensen die het bewuste beroep effectief uitoefenen. Bij de ingenieurs zit het op dat vlak wel snor. Zeven op de tien ingenieurs is tevreden tot zeer tevreden over de eigen job. Zijn ze toch niet blij, dan zijn slecht management en een gebrek aan waardering de meest voorkomende oorzaken. Dat ingenieurs van hun passie hun beroep kunnen maken, blijkt uit de reden waarom ze kiezen voor het vak. Interesse in wetenschap en techniek is veruit de voornaamste reden waarom jongeren kiezen voor een ingenieursopleiding.

Flexibel werken kan

Iets meer dan de helft van de ingenieurs kan van thuis of een satellietkantoor werken. Zes op tien onder hen doen dat ook. Dat is een forse stijging, want in de vorige Salarisenquête van ie-net deden nog maar drie op tien dat. De voornaamste redenen om het wél te doen zijn de files en de betere combinatie van werk en gezin. Meer dan vier op vijf ingenieurs kan trouwens ook werken in een flexibel rooster.

Lees ook:

Ben jij een (net afgestudeerde) ingenieur? Deze bedrijven zijn dringend op zoek naar jou

Vlaamse bedrijven vinden veel te weinig ingenieurs

Populaire ingenieurs op een rijtje

Bronvacature.com, salarisenquête vacature.com en startbaanenquête ie.net
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny L Verhoeven

  Je kan beter de manager worden van de ingenieur. Verdient beter, minder studeren en je wordt niet uit je bed gebeld als er een probleem is.

 • Alain Stuker

  Tom Maes, volledig met u akkoord. Ga ook alsjeblieft als ingenieur nooit in loondienst (loonslaaf) werken. Richt een BVBA op en factureer 120 EURO per uur...werk zat. Factureer 2000 uur x 120 EURO per jaar = 240.000,00 EURO op jaarbasis. Zo lopen er 10 duizenden rond in Belgie.

 • Tom Maes

  - Als je te lang als ingenieur werkt en niet in het management geraakt of wil geraken wordt je heel vroeg afgeschreven. Einde van de "mooie" loopbaan en het goede loon.

 • Mark Van Belleghem

  De hier zogenaamde 4 voordelen stellen in de praktijk niet veel voor en daarom is er ook een tekort.

 • Cynthia De pannemaeker

  Kiekens van moderne tijd ja kijk maar eens naar gebouwen en wegen die nie deugen en veel onnodig geld kosten !!! =