Nederlandse universiteit stelt nieuwe vacatures voor wetenschapsjobs alleen open voor vrouwen

Vrouwelijke wetenschappers aan het werk. Foto ter illustratie.
getty Vrouwelijke wetenschappers aan het werk. Foto ter illustratie.
De Technische Universiteit Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.

Er komen de komende tijd 150 banen vrij. De hoop is dat die voornamelijk naar vrouwen gaan. Pas als er na zes maanden nog geen geschikte kandidaat voor de baan is gevonden, wordt verder ook onder mannelijke kandidaten geworven.

De technische universiteit wil vrouwen het liefst voor een periode van vijf jaar aanstellen. De maatregel gaat 1 juli in en moet ertoe leiden dat volgend jaar al een op de vijf hoogleraren (20 procent) vrouw is. Alle vacatures mogen anderhalf jaar lang uitsluitend met vrouwen worden ingevuld.

Europese wetgeving

Volgens rector Frank Baaijens aan de TU in Eindhoven worden er al jarenlang maatregelen genomen om meer vrouwen aan te trekken, maar vordert dat te langzaam. “En het is al langer bekend dat een divers personeelsbestand beter functioneert. Het leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie.”

De maatregel is getoetst tegen Europese wetgeving, zo laat de universiteit in een persbericht weten. Die zou het toestaan om gericht personeel te werven onder ondervertegenwoordigde groepen.

De TU in Eindhoven
Fontys Hogescholen De TU in Eindhoven24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Triene Despriet

  Mooi initiatief ! Vrouwen moeten zich altyd dubbel bewijzen vr minder inkomen. Ze moeten meestal kiezen ts boeiende job of kinderen. Onderdanig als we zijn, volgen we meestal de man. Die na verloop v tyd je alsnog dumpt !

 • Joris Thijs

  Kunnen de klagers niet lezen? Er staat letterlijk "De maatregel is getoetst tegen Europese wetgeving. Die zou het toestaan om gericht personeel te werven onder ondervertegenwoordigde groepen."

 • David Viaene

  Gemakkelijk te omzeilen. Je zegt gewoon dat je transgender bent. Probleem opgelost.

 • Robin Kerstens

  Moesten er nu nog vrouwen zijn met een wetenschapsachtergrond om ervoor te solliciteren zou het nog een nuttige maatregel kunnen zijn

 • monica wiel

  Waarom er geldt toch dat de beste wordt gekozen ongeacht geslacht, voorkeur of geloof. Op de medische faculteiten zijn het aantal vrouwen groeiend. Volgens mij zal uiteindelijk het aantal vrouwen op hogescholen en universiteiten een balans vinden. Wellicht is een onafhankelijke sollicitatiecommissie noodzakelijk.