Nachtwerk lastig? Dit zijn zes voordelen

Je moet vaak minder uren werken voor evenveel loon.
Shutterstock Je moet vaak minder uren werken voor evenveel loon.
Veel mensen zien nachtwerk als iets onaantrekkelijks. De redenering is: je mag je bioritme én je sociaal leven vaarwel zeggen. Toch zijn er ook best veel voordelen aan werken als de rest van de wereld slaapt.

1. Meer tijd overdag

Als er nu één groot voordeel is aan nachtwerk, dan is het wel die zee van tijd die je hebt terwijl iedereen op het werk zit. Oké, je moet natuurlijk ook een beetje slapen overdag, maar verder kan het best genieten zijn om overdag de typische avond- of weekenddingen te kunnen doen. In de supermarkt voel je je met je winkelkar niet in een botsauto zoals op zaterdag. Je hoeft ook geen verlof te nemen voor een afspraak bij de dokter, kapper of bank bijvoorbeeld. Of je kan gewoon eens iets leuks doen, zoals een (rustig!) museum bezoeken of een rimpelloos zwembad induiken, naar de film gaan of een koffie drinken met een vriend(in) die vrij is. Overdag is het nu eenmaal zelden ergens druk.

2. Nooit meer in de file

Ook op de weg is het een pak aangenamer want je kan de spits mijden. Gedaan met aanschuiven van en naar het werk, als dat geen supervoordeel is! 

Lees ook: De ultieme tips voor nachtwerkers

3. Een mooi inkomen

Nachtwerk is ook financieel interessant. Je moet vaak minder uren werken voor evenveel loon. De toeslag in de zorgsector bijvoorbeeld kan zelfs oplopen tot 35 procent.

4. Bye bye maandaggevoel

Ben jij iemand die al van zondagavond met ‘de blues’ zit omdat het morgen maandag weer een werkdag is? Nachtwerkers starten niet op maandagochtend, dus daar heb je ook al geen last van. 

5. Je werkt efficiënter

Nachtwerk gebeurt vaak in een kleiner team. Veel kans dus dat je het met minder collega’s moet stellen, wat ook best aangenaam werken kan zijn. En vooral: je werkt efficiënter net omdat je minder afleiding hebt van collega’s.

6. Dubbel en dik genieten van een vrije avond

Als je een nacht níet moet werken, dan is dat dubbel en dik genieten. De zetel op je avondje thuis voelt nog zo zacht. Een avondje cinema of restaurant? Daar geniet je intens van. Want van ongewone, niet-dagelijkse dingen, geniet een mens toch veel meer? 

Bekijk hier de vacatures waarin je (soms) 's nachts moet werken.

Lees ook:

Hoe lang kan de bouwvakker nog op bouwverlof?

Bij deze bedrijven werk jij in optimale omstandigheden

Dit zijn de beste én de slechtste sectoren voor je werk-privébalans

Bronvacature.com.
108 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Herkenbaar Theo Van Hoof, maar ik denk niet dat dat met gebrek aan respect te maken heeft. Ze moeten het werk toch eens doen. Maar vervelend is het natuurlijk wel. Met alle respect wil ik er toch op wijzen dat banen zoals verpleegkundige ook ab-so-luut niet te onderschatten zijn. Productie-arbeiders (ik ben er ook een) zijn soms nogal snel geneigd te denken dat al de anderen het veel makkelijker hebben, maar dat klopt dus niet.

 • MARC POELMAN

  Ik heb het in een ver verleden 10 jaar gedaan (altijd de nachtploeg) en had er weinig of geen last van. En inderdaad: ik had veel meer vrije tijd en verdiende 25% meer dan mijn collega's die overdag werkten. Daarvoor heb ik ook nog in twee ploegen gewerkt (morgen- en namiddagploeg). In de vroege ploeg opstaan om kwart voor vier, dat was een ander paar mouwen. Tegen dat het woensdag was was ik steeds kapot. Dé ideale ploeg heb ik tegenwoordig: in pensioen!

 • Theo Van Hoof

  Er is ook geen enkel respect van de niet nachtarbeiders. Nachtlawaai is niet toegestaan. Iemand die met de nacht werkt, moet wel kunnen slapen met het geluid van graafmachines, slijptollen of drilboren op de achtergrond. Heb je enkele uren geslapen en je wordt toevallig wakker, dan is het slapen over. Weer enkele uren minder, die je nochtans heel goed kan gebruiken. Yannick Gossens, als verpleegkundige is nog gans anders dan in een productieafdeling. Ik heb idd ander werk gezocht.

 • Yvan Lindekens

  Ja Van Damme Marleen, helemaal mee eens. Ik schrijf dat zonder enig eigenbelang, aangezien ik niet van plan ben om vroeger in pensioen te gaan (integendeel zelfs...).

 • Thomas Miller

  Al veel onzin moeten lezen de laatste jaren, maar we hebben een winnaar. Efficiënter werken s nachts ? Als je dat durft beweren, heb je s nachts nog nooit gewerkt.