Most wanted: deze vijf technische profielen

Shutterstock
Op tijd wakker worden in een lekker warm of juist koel huis, een kopje koffie en dan in de auto naar het werk: elke dag hebben we heel wat comfort en gemak te danken aan allerlei technici. 

Elektrotechnicus

We hebben het misschien niet altijd door, maar we hebben veel te danken aan elektrotechnici. Denk aan de koelkast, de televisie, je wekker en je koffiemachine... zelfs de boiler van de verwarming draait op elektriciteit! Elektrotechnici zorgen ervoor dat we gedachteloos de was kunnen doen, stofzuigen en naar muziek luisteren. Deze specialisten maken, repareren en onderhouden de apparaten waar we niet meer zonder kunnen.

TipToon me de vacatures in techniek en productie.

Onderhoudstechnieker

Fabrieken en werkplaatsen zouden gauw stil komen te liggen zonder onderhoudstechnici die de machines draaiende houden. Ook op vliegvelden, bij energiemaatschappijen en bierbrouwerijen zijn onderhoudstechnici aan het werk. Deze experten lossen defecten op, plegen algemeen onderhoud, houden machines up-to-date en beheren de voorraad reserveonderdelen. Ze staan dag en nacht paraat om de productie goed en efficiënt te laten verlopen.

Lees ook: Zoveel verdien je als technieker

Automecanicien

Hoewel we proberen te vergroenen, is de auto vaak nog onmisbaar in ons leven. De kinderen moeten naar school en hobby’s, we pendelen naar ons werk en in het weekend gaan we een dagje uit. Snelle reparatie bij panne is vaak dan ook eerder noodzaak dan luxe. Een automonteur helpt ons weer de weg op en zorgt bovendien voor onze veiligheid: een heel belangrijk beroep! Ook ambulances, vrachtwagens en bussen worden aan de vaardige handen van automecaniciens toevertrouwd.

Waterzuiveringstechnicus

Hoewel auto’s en stroom belangrijk zijn, is water natuurlijk een echte eerste levensbehoefte. Zuiver en veilig drinkwater is nodig voor ons voedsel, onze dieren en planten, maar ook voor de douche, wasmachine en vaatwasser. Waterzuiveringstechnici hebben de gewichtige taak om machines en waterleidingen te onderhouden, de kwaliteit van het drinkwater te controleren en gezondheids- en veiligheidsnormen toe te passen.

ICT-specialist

Tot slot zijn ook IT’ers onmisbaar in onze moderne wereld; ICT-specialist is zelfs een klassiek knelpuntberoep. In bedrijven spelen zij een ondersteunende rol, waarbij ze enerzijds technisch onderlegd moeten zijn, en anderzijds collega’s moeten helpen met ICT-problemen. Sociale vaardigheden zijn dus heel belangrijk in deze job. Voor goed werkend internet, de juiste hard- en software, probleemoplossing en onderhoud zijn we afhankelijk van bekwame IT-collega's.

Tip: Bekijk hier alle openstaande technische vacatures

Lees ook:

Technisch talent? Bij deze bedrijven zit jij op je plaats

Dit doen bedrijven om techniekers aan zich te binden

Interesse in techniek? Dan zijn deze opleidingen iets voor jou

Bronvacature.com.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny L Verhoeven

  het is veel makkelijker en beter betaald om de manager van die techniekers te worden.

 • JAN krommentak

  Gezocht , dat zal wel maar betalen 2500 bruto en alle dagen springen en gezever aan uw kop want je bent maar technieker constant zelf bijleren want uw werkgever ziet het niet zitten om u slimmer te maken je zou zowaar kunnen opstappen naar een beter betaalde job en lichamelijk eist het zijn tol zoals al is aangehaald warm , koud , nat , elektriciteit , gassen , klimmen , afdalen onder huizen op huizen enz zoek jezelf een bureau job beter betaald , airco lekker warm in de winter en op tijd koffi

 • Marc Jansens

  k'heb 25 jaar ervaring als technieker en ben onlangs veranderd naar een bureaujobke.Ik zit nu met mijn luie krent op ergonomische zetel,beter betaald met een nespresso machine binnen handbereik.Mijn madame heeft me wel lid gemaakt van de weightwatchers dat wel ...Maar daartegenover ..nooit meer de zeikzinnen der techniekers horen namelijk " Hoe ver staat ge ? Duurt het nog lang ?Gij weet zeker nie wat da ons kost ? grtz Marc den bureauman die moet afsluiten want het is koffietijd.

 • Jan Desmet

  Heb meer dan 20 jaar ervaring als technieker (is gelijk aan manusje van alles). NOOIT meer. Te pas en te onpas uit je bed gelicht om direct te komen depaneren. Je wringen in allerlei posities, onder en boven, in uit machines klauteren, te warm, te koud, en dan nog proberen bij te benen in allerlei nieuwe processturingen (thuisstudie). En als dank, een gewoon loontje, wat zeker is, op je oude dag, krom gewerkt !

 • Kurt Langlois

  Je moet minstens een bachelor of master diploma hebben voor servicetechnieker om dan op zeer onregelmatige uren en 7/7 beschikbaar te zijn, liefst vrijgezel zijn en geen kinderen hebben ,alle dagen het gezaag en geklaag erbij nemen en dit voor een loontje om van te huilen. Wie dit nog wil doen moet gewoon totaal geschift zijn.