Lening voor tweedehandse auto drie keer zo duur als voor nieuwe

Tijdens het Autosalon ligt de klemtoon op nieuwe wagens. Daarbij laten velen hun oude auto overnemen, die vervolgens als tweedehandse opnieuw aan de man moet worden gebracht.
shutterstock Tijdens het Autosalon ligt de klemtoon op nieuwe wagens. Daarbij laten velen hun oude auto overnemen, die vervolgens als tweedehandse opnieuw aan de man moet worden gebracht.
Spotgoedkope financieringen voor een nieuwe auto zijn er genoeg, maar wat met leningen voor de aankoop van een tweedehandse wagen? De ouderdom van de auto bepaalt veel, zo blijkt. 

Wie momenteel een nieuwe auto wil kopen, klopt best aan bij BeobankDe instelling vraagt maar 0,65% intrest. Leent u 15.000 euro op drie jaar, dan lost u gedurende 36 maanden 420,84 euro af. Na die periode hebt u bovenop het terugbetaalde kapitaal ook 150,24 euro aan intresten neergeteld.

Na Beobank volgen KBC/CBC en Belfius met een tarief van 0,80% en Argenta met 0,85%. Deze laatste heeft ook een tarief van 0,65%, maar dat is voor ecologische voertuigen.

Tip: Vergelijk hier de voordeligste autoleningen.

Jonge tweedehandse auto’s

De tarieven voor nieuwe auto’s gelden meestal ook voor jonge tweedehandse wagens. Bij onder andere KBC/CBC, ING, BNP Paribas Fortis, bpost bank en Hello bank! vallen auto’s tot drie jaar onder die noemer. Bij Beobank, Argenta, AXA, Crelan en Europabank stoppen de voordeligste tarieven al na twee jaar.

Als u een auto koopt die tussen de twee en drie jaar oud is, moet u dus goed opletten. Voor deze categorie vindt u het beste aanbod momenteel bij KBC/CBC en Belfius met een tarief van 0,80%. Voor een lening van 15.000 euro op drie jaar geeft dat 36 maandelijkse afbetalingen van 421,80 euro en een totale intrestfactuur van 184,80 euro.

Auto van meer dan drie jaar

Bij de auto’s die ouder zijn dan drie jaar woedt de strijd tussen de banken minder hard. Crelan is momenteel de goedkoopste met een tarief van 1,88%. Voor de lening van 15.000 euro op drie jaar uit ons voorbeeld leidt dat al tot 36 maandelijkse afbetalingen van 428,74 euro en een globale intrestlast van 434,64 euro. Kortom: een lening voor een tweedehandse wagen van meer dan drie jaar is bijna drie keer zo duur als een financiering voor een nieuwe of recente tweedehandse auto.

Waarom die leningen zo duur staan? Banken houden in de categorie tweedehandswagens rekening met een groter aantal wanbetalers. De kans dat u onverwachte kosten hebt met een tweedehands wagen is groter. En het zijn meestal mensen met een wat lager inkomen die voor een tweedehands auto kiezen. Een ander aspect is dat bankiers in het segment van de financiering van nieuwe auto’s ook concurrentie krijgen van de constructeurs die met 0%-leningen uitpakken om hun auto’s makkelijker te kunnen slijten. 

Lees ook:

AXA lanceert autofinanciering via smartphone

Autolening aan 0% rente: let op de valkuilen

Zo vindt u de voordeligste autoverzekering?

Bronspaargids.be
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Willems

  Nee hoor Pascal. Ik wil gerust blijven betalen. Heb een huis, auto, gsm, elke dag eten, verwarming,... Kan toch niet beter? En ik heb een nettoloon van 1800 euro. Dat is toch niet overdreven. Ben jij niet gelukkig dan met dit alles? Mensen moeten eens beseffen dat wij het hier in West Europa echt wel goed hebben. Toch zeker tov de rest van de wereld

 • Pascal Note

  Allemaal rijke mensen als ik dat hier hoor, En dan ben je van slag als de regering blijft innen.

 • Tom Peersman

  Hedwig, een kwartaal is 3 maanden... Volgende keer toch maar een rekenmachine gebruiken. 20 * 4 = 80. 80 * 3 = 240

 • Tom Vanrijseghem

  Beter dat er niet meer kan geleend worden voor een auto... Fileprobleem voor de helft opgelost....en gedaan met stoefen op iets wat je eigenlijk niet kan betalen....

 • Hedwig Moerman

  Heb je bij kbc geen dossierkosten per kwartaal van 20€? En als de ene bank dat doet zullen de andere banken waarschijnlijk hetzelfde doen. Dus op 3 jaar is dat 360€ + die 184€ is dan 544€... Dat dat ook eens vermeld is... Das een verdoken kost maar ze melden det wel.