Langdurig zieken willen werken, maar mogen niet

thinkstock
Zeven op de tien langdurig zieken die een reïntegratieprocedure volgen, krijgen geen aangepast werk van hun werkgever. Vaak volgt ontslag om medische overmacht, zonder opzegvergoeding. Vakbond ACV noemt de situatie afgrijselijk, want de meeste zieken wìllen zelf opnieuw aan de slag.

Wie langdurig ziek is, kan sinds het begin van dit jaar in een reïntegratieprocedure stappen. Christelijke vakbond ACV vroeg hierover cijfers op bij de externe preventiediensten voor de eerste zes maanden. Daaruit blijkt dat de procedure in 66 procent van de gevallen werd opgestart door de werknemer zelf. Zij staan dus te springen om opnieuw te gaan werken.

Toch luidde het verdict bij meer dan zeven op de tien afgeronde dossiers dat de werknemer definitief ongeschikt is voor zijn vorige job en ook geen ander of aangepast werk kan doen. Een makkelijke volgende stap is dan 'ontslag om medische overmacht', waarbij er geen sprake is van een opzegtermijn of -vergoeding. De beslissing wordt genomen door de arbeidsgeneesheer.

"Soms is het inderdaad bijzonder moeilijk om een aangepaste job te vinden", zegt Herman Fonck van het ACV. "Maar veel arbeidsgeneesheren geven toe dat ze soms onder druk van de werkgever oordelen dat aangepast werk onmogelijk is. Of ze besparen zichzelf de moeite van de verdere procedure. Dat is niet goed: er moet zo veel mogelijk gezocht worden naar zinvol aangepast werk. Langdurig zieke werknemers mogen niet zomaar aan de kant worden geschoven."

Peeters en De Block vragen samen om evaluatie

In een reactie op eerdere berichtgeving laat de woordvoerster van minister van Gezondheid Maggie De Block (Open Vld) weten dat zij samen met minister van Werk Kris Peeters (CD&V), mee bevoegd voor het systeem, een evaluatie zal aanvragen. Op Radio 1 had De Block eerst om nog wat geduld gevraagd vooraleer het systeem te beoordelen. "Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken en te zeggen dat het systeem niet werkt", verduidelijkt de woordvoerster. "Maar natuurlijk wil de minister een evaluatie van de situatie op het terrein. En dat doet ze samen met minister Peeters."

Peeters had eerder op de dag op Twitter om een evaluatie aan de sociale partners gevraagd. Hij wijst erop dat het systeem intussen tien maanden bestaat. "In de KB's over het reïntegratietraject staat dat een eerste evaluatie ten vroegste zes maanden na het verschijnen kan", verduidelijkt Peeters' woordvoerster. "Dat zal nu gebeuren door de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk, waarin de sociale partners vertegenwoordigd zijn. We zullen zien wat het advies zal zeggen. Het is nu belangrijk dat er een evaluatie komt."

Op Radio 1 wees De Block er deze ochtend al op dat er ook een traject loopt om mensen, via de ziekteverzekering, te begeleiden naar een andere, aangepaste job bij een nieuwe werkgever, en dat traject valt onder haar bevoegdheid. Wie niet meer terecht kan bij zijn of haar vorige werkgever, kan wel met hulp van de mutualiteit werk op maat zoeken bij een ander bedrijf, legde De Block uit. "Maar daar zijn we nog maar pas mee gestart".

Voor N-VA zijn cijfers "serieus alarmbelletje"

Voor N-VA-Kamerlid Jan Spooren vormen de cijfers "een serieus alarmbelletje". Hij geeft aan dat de nieuwe benadering nog maar recent in voege is, maar besluit dat de praktijk toont dat er "bijkomende maatregelen" nodig zijn. "De N-VA heeft al van in het begin gesteld dat de grote meerderheid van de langdurig zieken weer aan de slag wil", zegt Spooren. Hij wil een minder medische en meer multidisciplinaire aanpak, samen met werkgevers, bedrijfsartsen en de diensten voor arbeidsbemiddeling.

Spooren meent dat het bestaande systeem te veel gefocust is op een nieuwe tewerkstelling bij dezelfde werkgever en in dezelfde job. Vorig jaar diende Spooren een wetsvoorstel in rond "arbeidsintegratiejobs", en dat concept kan volgens hem een oplossing bieden. In het Zomerakkoord werd overeengekomen snel werk te maken van die arbeidsintegratiejobs.

Ook de mentaliteit van vele werkgevers moet veranderen, stelt Spooren vast. Hij roept De Block op "dringend werk te maken van de uitvoering van het akkoord dat binnen de regering werd gesloten over de responsabilisering van werkgevers". Dat akkoord houdt in dat zij een boete moeten betalen als ze hun verplichtingen om reïntegratieplannen aan te bieden niet naleven.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erica Huys

  Dit heb ik ook meegemaakt maar dan spreek ik al van 2013. Hoeveel keer ik dit al niet heb aangekaart omdat ik dit niet wilde, maar luisteren doen ze niet. Ik begin mij dan ook nutteloos te voelen in de maatschappij. Deze jaar had ik een gesprek met een medewerker van het ziekenfonds. Ik ben te oud, zou het werk niet meer aankunnen en ben transgender. Eindelijk voel ik mij gediscrimineerd maar zal mij altijd tegen verzetten

 • Erwin De Meyer

  Goed voor je Philip. Je moet het niet persoonlijk nemen hé.

 • dany Dany Herman

  Eigenlijk zouden jobs in staatsbedrijven enkel voor zulke mensen voorzien zijn aangevuld met valide

 • Jean Gobin

  laat Michel Bauwens het hele systeem doorlichten en op punt zetten ..maar dat zullen de kapitalisten met hun 19de eeuw visie niet graag horen natuurlijk ..hun rijk zou instorten ...

 • Jean Gobin

  .. het neo liberalisme is voorbij ..oubollig systeem ... het maakt de mensen ziek.