Jouw werkplek kost 11.759 euro per jaar

Shutterstock
We staan er amper bij stil, maar de plek waar we dagelijks werken komt met een fors kostenplaatje. Vastgoedbedrijf Colliers International vergeleek de kosten.

Lees ook op vacature.com:

Zo creëer je in geen tijd een geweldig bureau
De beste manier om indruk te maken op je baas
10 dingen die je nooit mag zeggen tijdens een evaluatiegesprek


Volgens het onderzoek van Colliers International kwam de kost van de werkplek voor een fulltime medewerker in 2015 op €11.759 per jaar. Dat is een daling van ongeveer 2% tegenover 2014.

Ruimte en infrastructuur het duurst

Deze kost slaat op een totaalpakket van onder meer huur, verzekeringen, groenvoorziening, technisch onderhoud, schoonmaakploeg, afvalkosten en catering. 58 percent ervan - ofwel gemiddeld €6820 per werknemer per jaar - gaat naar ruimte en infrastructuur. 

Volgens de laatste cijfers van vastgoedbedrijf Savills ligt de huur van kantoren in Brussel op een gemiddelde van €140 euro per vierkante meter per jaar. De hoogste huurprijzen zijn voor het Europees district waar de panden aan een gemiddelde van €285 per vierkante meter per jaar verhuurd worden. De kantoorhuurprijzen in Brussel liggen echter hoger dan die in de rest van België. 

De overige kantoorkosten gaan naar personeel & organisatie (37%). Deze kosten zijn met 7,8% gedaald tegenover 2014, vooral door besparingen op dienstverlening in het kader van vergaderfaciliteiten en catering.

Ten derde zijn er nog de 'facilitaire kosten' zoals de (verplichte) kosten die bedrijven maken om hun kantoren duurzamer te maken. Deze laatste zijn de voorbije jaren gestegen met 25% over heel Europa en in België zelfs met 30%. 

Nederland en Duitsland doen het beter

In verhouding met onze noordelijke buurlanden zijn de Belgische kantoorkosten aan de hoge kant. In Nederland liggen ze een kwart lager dan in België. Dit komt door de Nederlandse vastgoedcrisis, maar ook omdat ze hebben bespaard op personeel en organisatie. De voorbije twee jaar zijn hun kantoorkosten met 15% gedaald. Ook in Duitsland liggen de kantoorkosten 20% lager, vooral omdat de loonkosten er lager zijn.

Onze zuidelijke buurlanden, echter, gaan gebukt onder hogere kantoorkosten. In Frankrijk en Luxemburg zijn ze respectievelijk 20% en 26% hoger. Dit komt vooral door de hogere huurprijzen.

Het Europees gemiddelde ligt op €8443 per werknemer per jaar. De kantoren zijn het duurst in Zwitserland (€17.862), Noorwegen, Zweden, Luxemburg en Finland. De kantoorkost is het laagst in Bulgarije (€2514), Hongarije Slovakije, Kroatië en Roemenië.

Kansen blijven onbenut

Volgens Jeroen Govers, Senior Director Real Estate Services bij Colliers International zouden Belgische bedrijven nog veel meer kunnen besparen op hun kantoorplek. Zo zouden ze hun huurcontracten kunnen onderhandelen wanneer daar kansen toe zijn, zoals wanneer ze een opzegmoment hebben.

"Maar deze kostendaling slaat niet alleen op de huurprijs, het gaat ook om het optimaliseren van de oppervlakte", aldus Govers. "Hiermee in lijn dient zich ook het optimaliseren en heronderhandelen van de servicecontracten aan."