Jonge ingenieurs onderhandelen alsmaar harder over hun loon

"Junioringenieurs worden overstelpt door geïnteresseerde werkgevers. Logisch dat ze hun kans grijpen"
Shutterstock "Junioringenieurs worden overstelpt door geïnteresseerde werkgevers. Logisch dat ze hun kans grijpen"
De vraag naar ingenieurs op de Vlaamse arbeidsmarkt blijft groot. Jonge ingenieurs zijn goed op de hoogte van die schaarste en worden alsmaar veeleisender in hun loononderhandelingen. Met een startersloon van gemiddeld 2.733 euro bruto per maand – bijna 400 euro meer dan het algemeen startersgemiddelde in Vlaanderen – boeren ze goed. “Grote bedrijven bieden tegen elkaar op om hun favoriete kandidaat binnen te halen.”

Van de schoolbanken geplukt

Pas afgestudeerden met een ingenieursdiploma op zak zijn zo goed als zeker van een job. Dat toont het Schoolverlatersrapport van de VDAB jaar na jaar aan. Ook in 2017 bengelen de ingenieurs helemaal onderaan de lijst ‘aantal werkzoekenden per studierichting’. Een combinatie van het lage aanbod en de grote nood, zegt Sofie Van Heucke, expert Engineering voor internationaal selectiekantoor Hays in West-Vlaanderen.

“En dat heeft gevolgen voor hun loon. Junior ingenieurs weten maar al te goed wat ze waard zijn. Op de universiteitsbanken krijgen ze het al te horen, en online simulatietools bevestigen dat. Ze worden nog voor hun diploma goed en wel aan de muur hangt, overstelpt door geïnteresseerde werkgevers. Logisch dat ze hun kans grijpen en alsmaar harder onderhandelen over hun salaris.”

Toon me alle jobs voor (startende) ingenieurs

Loonpolitiek

Er zijn  veel verschillende soorten ingenieurs, en veel sectoren die hen nodig hebben. “Maar waar de grote spelers in periodes van schaarste de loonpolitiek opdrijven in de concurrentie rond de beste ingenieurs, vallen veel kleine bedrijfjes tussen de mazen van het net”, legt Van Heucke uit. “Grote werkgevers kunnen opbieden tegen elkaar om hun favoriete kandidaat over de streep te trekken. Dat is niet eerlijk, maar daar kan niemand iets aan veranderen. Er zijn gewoon te weinig – en te weinig geschikte – kandidaten voor de grote hoeveelheid ingenieursvacatures.”

Lees ook: Met deze ingenieursdiploma's zit je gebeiteld

Generatiekloof

Ingenieur is al jaar en dag een hardnekkig knelpuntberoep. In een alsmaar complexer wordende wereld hebben we ook mensen nodig die die complexe uitdagingen het hoofd bieden. Maar Van Heucke merkt wel een langzaam groeiende generatiekloof op: “Ik stel het voor de gemakkelijkheid zwart-wit voor, maar je ziet wel degelijk een verschil tussen de houding van meer ervaren ingenieurs van boven de 40 en junioringenieurs die op zoek zijn naar hun eerste job. Voor die eerste groep primeert de jobinhoud nog steeds, hun looneisen zijn correct en marktconform. Bij de tweede groep daarentegen, merk je dat de verloning doorslaggevender wordt.”

Verwend?

Voor Van Heucke gelden de vraag-en-aanbod-regels van de arbeidsmarkt tot op een bepaald punt. “Een van onze kandidaten had een afspraak om te gaan tekenen bij zijn eerste werkgever. Hij vroeg zich af of hij voor zijn aanwezigheid op die afspraak ook een vergoeding kreeg, zoals hij al had gehoord van studiegenoten in het Brusselse en het Antwerpse. Daar is het dus blijkbaar niet ongezien om een signing fee uit te keren aan nieuwe werknemers als ze hun contract gaan tekenen. Dan vraag ik me toch luidop af: hebben we dan niet een grens bereikt?”

Toon me alle jobs voor ingenieurs

Lees ook:

Waarom Vlaamse bedrijven op blote knietjes om ingenieurs smeken

Ben jij een (net afgestudeerde) ingenieur? Deze bedrijven zijn dringend op zoek naar jou

Op de werf: een dag in het leven van bouwkundig ingenieur Kris Taveirne (53)

Bronvacature.com.
52 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Andy Verachtert

  Knelpunt beroepen zijn uiteraard ook onderbetaalde beroepen. Een ingenieurswedde zou kunnen starten vanaf 5000 € netto, dat is nog weinig in vergelijking met artsen of apothekers, die kunstmatig tot knelpuntberoepen worden gemaakt. Poetsvrouwen en andere knelpuntberoepen worden zeer zwaar onderbetaald. Voorstel : laat een aantal ambtenaren (zwaar beroep) overschakelen naar poetspersoneel (licht beroep). Zo zijn er minder ambtenaren, meer poetspersoneel en iedereen is tevreden.

 • Maria Wynendaele

  Veel ingenieurs werken onder het loon zelfs aan A2 loon. Het aanbod ingenieurs is te hoog , je kiest beter voor een andere richting aan de unief. De kans dat de ingenieur wordt verkozen boven een A2 om een graad hoger te bekomen is wel reëel . Het is nog steeds zo als vroeger die met de langste arm geraakt het verst.

 • Ben Strubbe

  Gaan wij, Johan Laurens, dat dan ook doen voor dokters, eeuwige studenten, studenten die eigenlijk beter niet aan universitaire studies beginnen, enz. Op hogere lonen worden nog veel hogere sociale zekerheidsbijdragen betaald, het maximale pensioen is beperkt tot +/+ 1700 euro, maar je blijft wel de hogere bijdragen betalen, op een hoog loon wordt ook meer belastingen betaald, enz.

 • Ben Strubbe

  Vreemde redenering, Philippe Huys, voor iemand die zichzelf ingenieur noemt (je weet dat dat strafbaar is, als je dat niet bent). Weinig voeling met de realiteit. De zelfstandige zal helaas geen mooi pensioen hebben (minimum) en geen grote zak geld meekrijgen als hij met pensioen gaat.

 • Danielle Duym

  Ja Daan en het is door zo te denken dat er zijn die royaal hun zakken vullen terwijl anderen tevreden moeten zijn met een loon om bij te janken. Niet iedereen krijgt de kans om te studeren. De marktprijs is niet altijd de correcte prijs wat u er ook van denkt.