Je vindt je baas onuitstaanbaar: wat nu?

Shutterstock
Je baas vraagt teveel van je, onderschat je of luistert niet. Als je frustraties oplopen, komt er een moment dat je ze moet gaan uiten. Hoe sneller hoe beter, is het devies. Met deze tips hou je de relatie met je baas op zijn minst werkbaar.

“Je uitspreken op het werk kan lastig zijn, zeker als je van nature verlegen bent,” zegt Barney Jordaan, professor management practice aan Vlerick Business School. Jordaan is gespecialiseerd in onderhandelen, conflictmanagement en bemiddeling. “Weet dat er niets mis is met opkomen voor je behoeftes. Integendeel: hoe belangrijker een issue voor je is, hoe groter de noodzaak om erover te praten. Onderhuidse frustraties gaan niet vanzelf weg en kunnen stress, depressie of burn-out veroorzaken.”

TipDownload hier onze praktische gids “Eerste hulp bij burn-out” en lees hoe je een burn-out kan voorkomen.

1. Geef je grenzen aan

Door goed je grenzen te bewaken, hou je de relatie met je baas gezond. “Als je baas teveel van je vraagt, moet je je grenzen aangeven,” bevestigt Jordaan. “Wees daarin direct. ‘Nee’ en een korte uitleg zijn voldoende. Een goed alternatief is: ‘Nee, maar…’ ‘Nee, ik heb nu geen tijd, maar morgen kan het wel.’ Je kunt ook onderhandelen: ‘Als ik dit nu doe, krijg ik dan vrij op de verjaardag van mijn kind?’ Het gaat erom de sweet spot te vinden tussen assertiviteit en meegaandheid. Enerzijds het probleem benoemen, anderzijds een oplossing aanreiken.”

2. Geef je wensen aan

Ook je wensen aangeven is belangrijk. Krijg je steeds ‘nee’ te horen, dan hoef je daar geen genoegen mee te nemen. “Na een ‘nee’ kun je gaan onderhandelen,” legt Jordaan uit. “Vraag allereerst: waarom niet? Je krijgt geen vrij op de verjaardag van je kind, want er is een grote deadline op komst? Geef dan een oplossing: ik verzeker je dat ik die deadline ga halen. Is er geen goede reden, dan is de baas dus onredelijk. Gooi het dan op eerlijkheid, of haal bedrijfswaarden als flexibiliteit en integriteit erbij.”

Lees ook: Waarom conflicten op de werkvloer ook goed kunnen zijn

3. Ga eerst informeel in gesprek

Wie met frustraties zit, maakt best zo snel mogelijk een afspraak voor een informeel gesprekje. Door het informeel te houden, blijft de sfeer relaxed en positief. “Een leuk statistiekje: de afloop van de meeste conversaties wordt bepaald in de eerste drie minuten van een gesprek. Een positieve sfeer levert een positief resultaat op.”

Jordaan raadt daarom aan je goed voor te bereiden. “Zet op papier wat je wil zeggen, en oefen het gesprek met iemand die je vertrouwt. Het is de bedoeling dat je kalm blijft, maar wel direct bent. ‘Ik wil graag ergens over praten: wat je laatst zei zit me dwars, het maakt dat ik me minder gemotiveerd voel en heeft een negatieve impact op onze relatie.’”

Heb je je zegje gedaan, dan is het essentieel dat je luistert naar wat je baas daarop te zeggen heeft. “Luister en stel vragen. Er is altijd een reden voor iemands gedrag, en die is niet altijd wat we denken. Tot slot bespreek je mogelijke oplossingen. Wat moet er gebeuren voor een betere relatie? Hoe voorkomen we strubbelingen in de toekomst? Je kan afspreken om voortaan eens per maand informeel koffie te drinken om te peilen hoe iedereen zich voelt.”

4. Betrek er een tussenpersoon bij

Kom je er niet uit met je baas, dan raadt Jordaan aan om formeel in gesprek te gaan met een tussenpersoon erbij, iemand van hr bijvoorbeeld. Werkt dat ook niet, dan kan een mediator ingeschakeld worden. “Als er sterke emoties in het spel zijn, kun je niet goed meer luisteren en ga je dingen zeggen waar je spijt van krijgt. Je wil niet dat het escaleert. Ga dus zo snel mogelijk opnieuw het gesprek aan met iemand erbij.”

“Of je nu een klein of groot conflict hebt, de regels zijn hetzelfde,” besluit de professor. “Ga zo snel mogelijk praten, bereid je goed voor, luister, en bedenk een oplossing.”

Tip: Toch een andere job te zoeken? Bekijk hier heel wat interessante vacatures.

Lees ook:

Vlaamse werknemers voelen zich meestal goed gesteund door hun baas

Burn-out nabij? Zo vertel je het aan je baas

Dit gebeurt er met jouw loon als je deeltijds gaat werken

Bronvacature.com.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Parker

  Hoe slimmer je omgaat met geld hoe sneller je weg kan bij een brol-werkgever.

 • Peter Janssen

  Het grote probleem ligt bij de mentaliteit van bazen die nog steeds hun werknemers als slaven zien die ze niks gunnen en waardoor ze over hun rug nog meer winst kunnen maken.De méns telt niet, alleen de poen.En waar het om hebzucht gaat, telt redelijkheid en dialoog niet, machtsmisbruik wel.Minder winst?Ah, dan moet de werknemer maar onvergoed overuren kloppen want hij kost teveel aan de baas en daar mag hij best wat gratis voor werken.

 • Pieter Verhulst

  Je zegt nee, krijgt slechte beoordeling, zegt nog eens nee en je mag vertrekken. Of 2de keer zeg je ja, valt uit en mag vertrekken omdat je niet meer voldoet lees te vaak ziek bent.

 • Marc Rooms

  Of je verandert van werk of dienst. Heb het zelf 2 keer gehad.

 • Toon Schouteden

  En nadat al deze tips werden gevolgd, toch nog uitgelachen worden door je baas als je vraagt waarom de afspraken door hem niet nagekomen worden... Dan heb je de keuze: óf je meld je om de haverklap voor minder dan 'n maand ziek (dan heb je gewaarborgd maandloon door de baas betaald) en betrekt er 'n psycholoog bij, óf je denkt aan je gezondheid en neemt zelf ontslag... In het tweede geval verlies je veel inkomsten en schrik je toekomstige werkgevers af ivm zelf ontslag nemen zonder jobzekerheid.