Je collega verdient meer voor exact dezelfde job: hoe kan zoiets?

pexels
Je doet exact dezelfde job als iemand anders, maar toch verdien je minder: dat komt dus niet zelden voor. De volgende zeven factoren verklaren waaraan dat kan liggen.

1. De sector waarin je werkt

De gemiddelde Belg verdient 3.489 euro bruto per maand. Wil je meer verdienen, dan moet je om te beginnen de juiste sector kiezen. De gemiddelde lonen liggen een stuk hoger in elektronica en technologie, bank en verzekeringen, productie, industrie, energie en milieu en in chemie en farma. Die laatste sector spant de kroon met een gemiddeld loon 4.436 euro.

Tip: Is jouw loon marktconform? Vergelijk het hier via het Salariskompas.

2. Je opleidingsniveau

Je diploma speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van je loon. Volgde je geen hoger onderwijs, dan mag je rekenen op een gemiddeld startloon van 2.073 euro. Opvallend: tussen het startloon van een professionele (2.234 euro) en academische (2.270 euro) bachelor zit erg weinig verschil. De starter met een academische master verdient niet helemaal onverwacht het meest: 2.579 euro.

3. Je prestaties

Lonen worden in ons land vaak bepaald door barema’s. Die houden een stijging van het loon in op basis van anciënniteit. Maar er gaan stemmen op om (ook) de individuele en collectieve prestaties mee te rekenen. Haal je met andere woorden je doelen, dan krijg je een bonus. Doet het hele bedrijf het goed, dan kan er sprake zijn van winstdeling.

Tip: Wil je onderhandelen over je loon? Download onze gratis gids en durf te stap te zetten

4. Je ervaring

We vermeldden het al: anciënniteit is het fundament waarop het systeem van loonbarema’s rust. Het creëert duidelijkheid en zekerheid: vandaag weet je wat je later zal verdienen. Tegenstanders vinden het echter onrechtvaardig: of je nu heel hard werkt of niet, je loon blijf onveranderd.

5. De regio waarin je werkt

Elke dag krioelt het op de treinen en snelwegen naar Brussel van de pendelaars. Die (verloren) pendeltijd loont. Het gemiddelde loon in Brussel is het hoogste van het land: 4.092 euro. Halle-Vilvoorde (3.712 euro) en Leuven (3.687 euro) staan ook op het podium. Onderaan vinden we de arrondissementen die ver van het centrum liggen. Met 2.651 euro sluit Dinant de rij.

6. Je geslacht

Alle inspanningen ten spijt verdienen vrouwen nog steeds minder dan mannen: gemiddeld 3.354 tegenover 3.540 euro. Het gaat voor alle duidelijk om brutolonen van voltijds werkenden. Het argument dat vrouwen vaker deeltijds werken, gaat hier dus niet op. Maar er is wel reden tot optimisme: de loonkloof daalt, van 12 % in 2007 tot 5 % in 2016.

7. Je geboorteplaats

Werd je buiten Europa geboren, dan heb je een lager inkomen dan de gemiddelde Belg. Meer zelfs: enkel in Luxemburg is die kloof groter dan in Vlaanderen. Dat blijkt uit een vergelijking van de inkomenskloof tussen personen geboren in een bepaald land en inwoners geboren buiten de EU in vijftien Europese landen en regio’s. Een inkomen bestaat natuurlijk uit meer dan alleen het loon, maar dat laatste is wel een belangrijke component ervan.

TipKies bij het Salariskompas voor een persoonlijk rapport, dan vergelijken we naast jouw salaris ook je extralegale voordelen, je vakantiedagen en zie je de evolutie van je loon.

Lees ook:

Deze factoren bepalen de hoogte van je eerste salaris

Loononderhandeling: zo krijg je toch je zin

Beloningsonderzoek Vlerick Business School en vacature.com: twee derde van de Vlamingen wil meer prestatiebeloning

Bronnen: Salariskompas, Statbel, Vlaamse Migratie- en Integratiemonitor 2018, vacature.com.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Vincent Henry

  Als je identiek hetzelfde werk doet met dezelfde positieve resultaten en aan hetzelfde tempo, dan moet men, ongeacht het diploma, hetzelfde loon ontvangen! Bij de minst competenten, de parlementsleden, kan dat wel! Dus... is het aan hén om de wet in die zin aan te passen. Godsdienstleerkrachten (katholieke, islamitische, protestantwe...) lagere school bezitten meestal geen onderwijzersdiploma maar verdienen wel evenveel. Bij verpleegkundigen is het héél flagrant!

 • Karla Desmet

  Ervaring is ook duurder. Ik zou het schandalig vinden mocht mijn collega, 20 jaar jonger, hetzelfde loon krijgen. Waar heb ik die 20 jaar dan voor gewerkt? En die mannen die zagen over vrouwen die kinderen krijgen: wie zorgt ervoor dat ze kinderen krijgen? Zelf ben ik alleenstaande vrouw, zonder kinderen. Wie denk je dat de meeste belastingen betaalt? Ja, inderdaad, ik. Terwijl ik overal alleen voor sta. Eerlijk vind ik dat ook niet.

 • luu di malinas

  Of je al dan niet vier blijters hebt rond lopen maakt ook een verschilletje in wat je netto overhoudt van dat brutoloon.

 • Peter Janssens

  Omdat je betaald word voor resultaten, niet voor het werk dat je doet. Ik doe hetzelfde werk als 3 collega's, exact hetzelfde, maar heb wel 30% meer resultaten, en ik ben altijd sneller klaar met de dagtaak en kost dus ook nog eens minder uurloon.

 • Pieter Paulus

  Is bij ons de vastbenoemden dagelijkse kost wij verdienen het beste loon en hoogste pensioen van de eu en werken het minst