Is werken bij een multinational beter voor je portemonnee?

Shutterstock
Wil je goed je boterham verdienen, dan zal iedereen je vertellen dat je best aan de slag gaat bij een grote firma. Toch is er een uitzondering op die regel, blijkt uit een analyse van hr-adviesverlener Hudson.

20 procent meer loon als senior manager

Ben je specialist in bepaalde materie, heb je een hoger diploma, of heb je een leidinggevende functie? Dan is het financieel inderdaad interessanter om voor een groot bedrijf te kiezen. “Uit onze cijfers blijkt dat het mediaanloon van een kaderlid in een grote organisatie 6% hoger ligt dan bij een kaderlid in een klein bedrijf”, vertelt Marieke De Bruyne , Senior Consultant bij Hudson. “Als je het salaris én de bonussen in rekening neemt, ligt het pakket van managers zelfs ruim 17 procent en van senior managers 20 procent hoger in grote organisaties. Al hangen daar vaak grotere verantwoordelijkheden aan vast omdat je dikwijls meer mensen onder jou hebt, soms ook in het buitenland.”

Tip: Interesse in wat je zelf kan of hoort te verdienen? Vergelijk je loon met het Salariskompas

10 procent minder in een uitvoerende functie

Heb je echter een puur uitvoerende job, zoals magazijnier of administratief medewerker zonder specifieke kennis? “Dan is de kans groot dat je totaal loonpakket tot 10 procent meer zal bedragen in een kleine onderneming”, weet de Bruyne. “Dat valt te verklaren door het feit dat grote firma’s erg veel uitvoerend personeel hebben. Iedereen in de watten leggen, zou een heel grote loonkost met zich meebrengen. Bovendien is het een uitvoerende job in een groot bedrijf vaak duidelijker afgelijnd. In een kleine organisatie heb je als uitvoerend bediende een diverser takenpakket en meer verantwoordelijkheden. Vaak kan je dus op een extraatje rekenen in ruil voor je loyaliteit.”

Lees ookMijn baas stapelt werk op, krijg ik dan ook meer loon?

25 procent meer op het einde van je carrière

Blijf je heel je loopbaan in een uitvoerende functie werken, dan ben je toch weer beter af in een grote organisatie. “In een klein bedrijf zal je als uitvoerend bediende 50 procent meer verdienen op het einde van je carrière dan als starter. In een grote organisatie zal je loon met ongeveer 75 procent stijgen. Dat komt doordat grote bedrijven vaak een duidelijk hr-beleid hebben met vaste loonevolutiesystemen. Medewerkers die goed presteren, krijgen soms automatisch elk jaar opslag. Terwijl dat in kleine ondernemingen veel minder de gewoonte is.”

Lees ook:

Waarom je je niet blind mag staren op je nettoloon

Loon: dit zijn de 7 meest gestelde vragen (en de antwoorden)

Opslag vragen? Zo pak je het goed aan

Bronvacature.com.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Het leuke aan grote ondernemingen is dat je langzaam zicht krijgt op de spelletjes van het management: een tafel een meter verplaatsen levert, na wat creatief rekenwerk, een forse besparing op. Als na een jaar de tafel weer op de oorspronkelijke plaats gezet wordt, is dat ook weer kassa. In feite is er niks veranderd, maar de bonus voor dat jaar is toch weer binnen, lol. Soms vraag ik me af of die managers zichzelf eigenlijk ernstig nemen. Ik vrees van wel.

 • Pieter-Jan Poortmans

  Onzin. Ik verdien dubbel zoveel als dezelfde functie in grote organisatie.

 • Marko Decandt

  Dat je als uitvoerende minder verdient bij een groot bedrijf is ondertussen toch ook al achterhaald hoor. Of het moet zijn dat je een uitzendkracht bent bij dat bedrijf. Want zo werken grote bedrijven, met externe medewerkers en die verdienen inderdaad veel minder. Als intern personeel die uitvoerende is, verdien je ook een pak meer dan in een KMO. Uit eigen ondervinding, ik verdien 1000 euro bruto meer en tal van voordelen meer dan in KMO voor dezelfde job.

 • Jacques Ouzy

  Ik heb jaren in een KMO gewerkt en ben later, via verschillende overnames in een groot bedrijf 'gerold'. Hier heb ik heel wat meer extralegale voordelen zoals een groepsverzekering. Sinds ik zeven jaar geleden, als gevolg van een ernstige ziekte, gehandicapt werd (en denk niet dat het jou niet kan overkomen) waardoor ik nu nog slechts halftijds kan werken, vult deze verzekering mijn inkomen aan tot een voltijdse betrekking waardoor ik, afgezien van mijn mobiliteit, niets heb moeten inboeten.

 • Jo Hendrik

  Veel beter Ik ben vele jaren gelden overgestapt van een KMO naar een Multinationaal en van de ene maand op de andere is mijn loon met 30000 BF ( was in 1980) gestegen + groepsverzekering + firmawagen + deelname in de winst En was voor het zelfde type job : Sales Manager