Is een job in productie en techniek iets voor jou? Doe de test

Volvo_productie en techniek
Volvo Volvo_productie en techniek
Zes van de tien meest gevraagde knelpuntberoepen zijn technische jobs. Dat blijkt uit de jongste ranking van de VDAB. Wie de stap wil wagen naar een job in productie en techniek, heeft dus heel wat mogelijkheden. Is het iets voor jou? Dat ontdek je snel met deze test. Is je antwoord minstens drie keer ‘ja’, dan valt een overstap zeker te overwegen.

TOON me alle jobs in de sector techniek en productie.

1. Vind je werkzekerheid belangrijk?

Heel wat technische beroepen vind je terug in de lijst met knelpuntberoepen en dat heeft uiteraard een positief effect op de werkzekerheid. Mooi meegenomen: in heel wat technische jobs kan je rekenen op een aantrekkelijk loon. Nog een pluspunt: technische jobs kunnen zowel uitvoerend als leidinggevend zijn.

2. Ben je bereid om je om te scholen?

Kom je uit een andere sector en mis je daarom nog bepaalde technische kennis en vaardigheden? Dat hoeft geen struikelsteen te zijn als je bereid bent om je om te scholen. “Verschillende sectoren zijn op zoek naar technische profielen, en voor veel van die profielen vind je o.a. bij VDAB tal van opleidingen", vertelt VDAB-woordvoerder Shaireen Aftab. “Denk bijvoorbeeld aan onderhoudsmecaniciens, koetswerkherstellers en diagnosetechnici in de automobielsector. Of drukkers, digitale drukkers en drukafwerkers in de grafische sector en stiksters, patroontekenaars en productievoorbereider in de confectie.”

3. Ben je op de hoogte van de laatste nieuwe technieken of ben je bereid om die kennis te verwerven?

Technische toepassingen kunnen snel veranderen. De industrie 4.0, die staat voor de toepassing van de nieuwste technologieën, vereist kennis van de laatste technische ontwikkelingen. Het tekort aan kandidaten die hiervan op de hoogte zijn, is groot. Ben jij mee of wil je het worden door je bij te scholen? Dan heb je een serieuze stap voor.

Lees ook: hoeveel verdien je in de sector productie & techniek

4. Ben je bereid om in ploegen te werken?

“In veel gevallen kom je in de productie terecht in een ploegensysteem”, aldus Shaireen Aftab. “Dat heeft uiteraard veel voordelen, maar het vraagt ook wat inpasbaarheid in de leefgewoonten van een werkzoekende. Denk bijvoorbeeld maar aan de engagementen die iemand heeft in pakweg een sportclub.”

5. Trekt de sector je aan?

“Het vertrekt allemaal bij de goesting van de kandidaat in een technisch beroep”, volgens Shaireen Aftab. “Is die er, ben je geïnteresseerd in een technische job en beschik je over de nodige basiscompetenties, dan is omscholen naar een job in productie en techniek altijd een goed idee. Maar ook de keuze als scholier of student voor een technische TSO-opleidingtechnische bachelor of master is zo goed als altijd een goede keuze. Dat toont onze studie van schoolverlaters duidelijk aan.”

Toon me alle openstaande vacatures in techniek en productie

Lees ook:

Vlaamse bedrijven smeken op blote knietjes om ingenieurs

Verander van sector en verdien 500 euro meer voor exact dezelfde job

Hoeveel verdien je in productie & techniek

Bronvacature.com.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dany Herman

  Tja het moet het fysiek wel volhouden tot 67 en dat is bij de meesten niet meer mogelijk Dus best nadenken voor je bepaalde richting kiest en indien mogelijk ga in de politiek Politiek is veel stelen en nooit veroordeelt worden

 • Max Aereinck

  Ik moet lachen met veel reacties. Techniek en productie zijn niet alleen maar vuile jobs met handwerk. Mijn zoon heeft een gewoon A2 technisch diploma en is ploegbaas in een groot bedrijf. Moet wel in volcontinu ploegdiensten werken, maar heeft wel een bediendencontract en 7200€ bruto/maand, hospitalisatieverzekering voor heel het gezin en royale groepsverzekering voor na het pensioen. Moet wel wíllen werken, natuurlijk.

 • Chris Deckers

  Gewoon zelfstandig beginnen en al die hoogopgeleiden voor een uurtje werk hun dagloon vragen ofwel lossen ze het zelf maar op. Vroeg of laat gaat toch vraag en aanbod spelen, dat is onvermijdelijk en zal uitdraaien in het voordeel van bekwame technische mensen die willen werken.

 • Geert Vaelen

  Er zijn ook heel veel wannabe-techniekers, die komen solliciteren maar weten niet eens wat de wet van Ohm is, of een relais. Laat die mannen dan eens een automatische stackercrane herstellen zoals wij er 48 van hebben rijden op Nike, op de schoenenafdeling alleen al. Daar zit veel meer techniek in dan de simpele dingen die je op school leert. School is basis, het echte werk begint op je werk.

 • Chris Devlaeminck

  De meesten zitten liever op hun krent voor een computer.