In welke jobs kun je aan de slag in de logistiek?

Shutterstock
Logistiek is meer dan transport alleen. Het is een verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij het organiseren, plannen, besturen en uitvoeren van een stroom goederen van de eerste tot de laatste fase. Daar komen heel wat functies bij kijken. Dit zijn enkele van de voornaamste.

Goederen ontvangen en verzendklaar maken

De logistieke ketting of de 'supply chain' begint op het moment dat je leverancier de producten, grondstoffen of onderdelen die nodig zijn voor de productie aanvoert. Als logistiek medewerker onderhoud je de contacten met de leveranciers, maar ook met klanten en met de douane.

Vaak werk je in een team onder een teamleader logistiek. De teamleader werkt actief mee om goederen te ontvangen, verzendklaar te maken en te verzenden, maar coördineert en organiseert ook.  

Een bediende aankoop verwerkt aankoopdossiers en bereidt de logistiek voor.  Als orderpicker help je bij het lossen van de goederen van een binnengekomen vracht en assisteer je bij de opslag ervan. Als logistiek planner zorg je ervoor dat de producten tijdig worden opgehaald en volgens afspraak bij de klanten worden geleverd. 

Op weg ermee

Om goederen of producten te vervoeren zijn er chauffeurs nodig. Heftruckchauffeurs zorgen voor het interne transport van en naar de laad- en losplaatsen. Het beheer van het magazijn en de voorraad is ook een onderdeel van logistiek. Dit is de taak van een magazijnier.

Voor internationaal transport van goederen moet je aan de nodige formaliteiten voldoen. Daar is gespecialiseerde kennis voor nodig, en daar komt een expediteur in het verhaal.

Bekijk al onze vacatures in de logistiek op Vacature.com.