In deze jobs vind je als schoolverlater gegarandeerd werk

Shutterstock
Don't Panic! Dat is misschien wel het beste advies dat we aan pas afgestudeerden kunnen geven. Elke generatie opnieuw doet haar beklag dat het moeilijk is om aan die eerste job te geraken en dat niemand je kansen wil geven als je nog geen ervaring hebt.

Weet dat het deksel een paar keer op je neus krijgen er nu eenmaal bij hoort, dat je vooral nog moet leren solliciteren en vertrouw erop dat het vroeg of laat wel in orde komt.

TIP! Op onze pagina tools & testen vind je diverse gidsen die je kunnen helpen bij het solliciteren, gaande van 'hoe schrijf je een goed cv' tot 'tips om je voor te bereiden op het sollicitatiegesprek'.

Maar hoe vind je nu die ideale eerste job? 
Les 1: denk al tijdens je studies na over je carrière. In het jaarlijkse schoolverlatersrapport van VDAB kan je nagaan welke studierichtingen het bijzonder goed/slecht doen op de arbeidsmarkt.
Les 2: je droomjob najagen is oké, maar wees ook niet té kieskeurig van in het begin. Niemand verwacht dat je eeuwenlang in je eerste job blijft hangen, en ervaring opdoen is écht belangrijker dan dat àlles aan je eerste job al meteen perfectamundo moet zijn.
Les 3: blijk je een studierichting gekozen te hebben waarin de jobs echt niet voor het oprapen liggen? Allemaal goed en wel als dat je droom is, maar zorg er dan ook voor dat je al tijdens je studies manieren vindt om streepjes voor te krijgen door - bijvoorbeeld - stages of vrijwilligerswerk te doen.

In deze jobs vind je ultrasnel werk!
De lijst van knelpuntberoepen 2016-2017 bevestigt het tekort aan technische profielen. Van onderhoudsmecanicien over technicus tot technisch leidinggevende: het blijft voor werkgevers problematisch om voldoende geschikte arbeidskrachten met een technische achtergrond te vinden. Daarnaast blijven ook de andere 'klassiekers' op de knelpuntenlijst: beroepen uit de gezondheidszorg, ICT-specialisten, chef-koks, vrachtwagenbestuurders...

1. Projectleiders in de bouw
2. Personenzorgers, vooral thuis- en bejaardenzorg
3. Mechaniekers
4. Elektriciens
5. Vrachtwagenchauffeurs
6. Tandartsen
7. Artsen/wetenschappers
8. Kinesisten
9. Financiële functies
10. Ingenieurs

Lees ook:
De populairste beroepen die starters willen uitoefenen
Top 10 starterslonen naar opleiding
Pas afgestudeerd? Dit zijn je rechten en plichten

Bron: vacature.com.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Van Damme Marleen

    Bezint eer ge begint..aan verpleegkunde!!!

  • Herman Rombauts

    Vergeet er niet bij te zetten dat zorgkundigen nergens geen voltijdse job krijgen aangeboden ..

  • Jezoeje Duuminjegatbreken

    Waarom mogen scholen nog opleidingen geven waar geen toekomst in zit? Waarom geen stop voor enkele jaren?