Hoge lonen alleen verleiden niet meer

Het geheim van de kersverse Top Employers

Shutterstock
Het nieuwe lijstje Top Employers is bekend! Ga je bij een van hen aan de slag, dan kun je zeker zijn van de beste arbeidsomstandigheden. En dat betekent tegenwoordig meer dan een aantrekkelijk loon en een luxewagen. De werknemer van vandaag ziet het ‘anders’ dan twintig jaar geleden.

Waarom werk je hier graag? Stelde je die vraag twintig jaar geleden aan een werknemer, dan ging het gesprek steevast over salaris en andere voordelen. Stel je ze vandaag, dan vallen de woorden waardering, doorgroeimogelijkheden en opleidingskansen als eerste. Wat is er in die tijd veranderd? Hoe komt het dat we andere prioriteiten zijn gaan stellen?

Voldoening vinden

Steven Van Raemdonck van Top Employers Institute, dat al sinds 1991 onderzoek doet naar personeelsbeleid bij bedrijven, bevestigt de verschuiving. “Al wil het zeker niet zeggen dat loon nu helemaal naar de achtergrond verdwenen is. Met een minimumloon zal je werknemers nog altijd niet verleiden, maar hetzelfde geldt voor een toploon. (lacht) Een degelijke vergoeding is een cruciale voorwaarde, maar er is meer nodig. Of een werknemer tevreden is, hangt af van het totaalplaatje. Zie ik in deze organisatie een toekomst voor me? Investeert de werkgever in mij? Kan ik hier om de drie à vier jaar een andere uitdaging aangaan? Heeft de organisatie maatschappelijke waarde? Al die vragen spelen mee.”

Lees ook: Bij deze bedrijven wil iedereen werken

Dat werknemers op een andere manier naar hun werkgever kijken, heeft onder meer te maken met demografische en economische veranderingen. Neem nu het optrekken van de pensioenleeftijd. Dertigers van vandaag beseffen heel goed dat ze nog een lang traject voor de boeg hebben. Het is niet meer ‘even 25 jaar op de tanden bijten, geld verzamelen en klaar’. Nu ze ‘verplicht’ zijn om langer te werken, eisen ze van hun werkgever betere omstandigheden. Ze willen zich kunnen ontplooien, het gevoel hebben dat ze nuttig bezig zijn en iets betekenen. Ze redeneren: als mijn job mij voldoening geeft, dan zal ik het ook wel langer volhouden.

Nu werknemers ‘verplicht’ zijn om langer te werken, eisen ze van hun werkgever betere omstandigheden. Ze redeneren: als mijn job mij voldoening geeft, dan zal ik het ook wel langer volhouden.

En ook de economische context stimuleert die houding, vindt Van Raemdonck. “Voor veel jobs zitten bedrijven vandaag met de handen in het haar. Het is niet meer zo dat sollicitanten in lange rijen staan aan te schuiven. Anno 2018 mogen ze al blij zijn dat er zich enkele kandidaten aanmelden. En dan heb ik het niet alleen over jobs voor technische experts, het fenomeen breidt zich uit naar zowat alle functies, voor hoog- en laaggeschoolden.”

Machtsverschuiving

Het gevolg is dat werkgevers extra inspanningen leveren om toch maar de juiste man/vrouw op de juiste plaats te kunnen krijgen én te houden. Ze tekenen carrièrepaden uit, organiseren strijkdiensten en kinderopvang, stellen een budget ter beschikking om opleidingen te volgen, voorzien een fitnessruimte en yogalessen, enzovoort. De hr-afdeling is voor organisaties veel belangrijker geworden. Terwijl de hr-manager twintig jaar geleden niet eens deel uitmaakte van het managementteam – hr heette toen ook nog gewoon personeelsdienst –, is het nu een cruciale strategische partner. Werkgevers zijn zich veel meer bewust van de noodzaak. Want vinden ze geen sterke werknemers, dan is het voor de onderneming einde verhaal.

“Alles bij elkaar zou je kunnen stellen dat werkgevers de voorbije decennia aan macht hebben ingeboet, ten voordele van de werknemers”, besluit Van Raemdonck. “Ze zijn een partij waarmee rekening gehouden wordt. En eigenlijk is dat een prima evolutie, want uiteindelijk wordt de werkgever er beter van. Meer geëngageerde werknemers presteren immers beter, met betere resultaten als gevolg. Daar kan niemand tegen zijn.”

Hoeveel zou jij moeten verdoenen? DOE DE TEST met het Salariskompas

Lees ook:

Werk jij al je hele leven in dezelfde sector? Als je verandert kan je 500 euro meer verdienen

Ontdek welke job het beste bij jou past

De best betaalde thuisjobs

Bron: vacature.com.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  hoe meer je werkt hoe vlugger je in het paradijs zal komen ...

 • Timmie Smet

  Loon alleen is inderdaad niet meer zaligmakend. Al kan het wel helpen natuurlijk. Ik ben 7 jaar geleden afgestudeerd als wiskundige, maar ben er nog niet in geslaagd om een job te vinden waar ik dat intensief kan gebruiken. Gevolg is dat ook mijn loon aan de lage kant ligt, wat niet goed is voor mijn motivatie. Op de vraag 'waarom werk je hier graag' moet ik de laatste jaren steevast antwoorden dat ik de job heb aangenomen omdat het enige andere alternatief werkloosheid was...

 • Gino Denil

  Die andere prioriteiten komen gewoon bij het goede loon en de goede werkomstandigheden die verwacht worden. Maar die werkgever wil ons doen geloven dat we dat loon niet meer belangrijk vinden.

 • Pieter Verhulst

  Al die top werkgever titels zijn net zoals bij alle verkiezingen vaak dankzij sponsorgeld en presentjes voor inrichters.

 • armand mudah

  als ik kan kiezen tussen een job van 10000 of 1 van 11000 euro net dan kies ik voor diegene die mij de meeste voldoening geeft maar als ik moet kiezen tussen 1500 of 1600 euro dan neem ik die van 1600 kwestie van rond te komen