Heeft u een zwaar beroep? Dit zijn de criteria

Shutterstock
Wie een zwaar beroep uitoefent, moet vroeger met pensioen kunnen gaan of andere compensaties krijgen. Na lang overleg hebben de sociale partners vier criteria geformuleerd die zware beroepen onderscheiden.

Een officiële lijst van zware beroepen komt er niet. Bepaalde beroepen over de hele lijn extra pensioenrechten gunnen, is financieel niet haalbaar en bovendien overbodig. De (individuele) arbeidsomstandigheden bepalen immers meer dan je beroepscategorie of je werk bovengemiddeld belastend is of niet, vindt de regering. Een opvoeder die overdag gehandicapten begeleidt, komt zo bijvoorbeeld minder in aanmerking voor vervroegd pensioen dan zijn vakgenoot die nachtdiensten klopt in een gesloten jeugdinstelling. Pas wanneer je beroep onder een of meerdere van volgende noemers te plaatsen valt, mag je het als ‘zwaar’ bestempelen. (En ook dan wordt uiteraard nog naar je specifieke werkomstandigheden gekeken, nvdr)

Voor iedereen die de draad een beetje kwijt is en het kluwen van onze pensioenregeling nog moeilijk kan ontwarren, zetten we hier de huidige wetgeving even op een rij.

1. Fysiek zware beroepen

Voorbeelden: Bouwvakker, grondwerker, roustabout, groenarbeider, schipper,…

Verricht je zware lichamelijke of rugbelastende arbeid, werk je in extreme warmte of koude of ben je vaak buiten in weer, in regen, hitte en vrieskou? Dan mag je vroeger met pensioen dan je sector-/beroepsgenoot die zich niet dagelijks op het terrein in het zweet werkt en bijvoorbeeld louter een coördinerende rol opneemt.

Interesse in een job in de bouw?

2. Mentaal zware functies

Voorbeelden: Piloot, zorg- en verpleegkundige, opvoeder, leerkracht, journalist in crisisgebieden…

Mentaal zware jobs zorgen voor emotionele uitputting en kunnen leiden tot burn-out of ziekteverzuim. Mentale belasting is echter moeilijk meetbaar en daarom zouden sommigen dit criterium liever geschrapt zien. Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits ijverde er ook voor leerkracht te aanvaarden als potentieel zwaar beroep. Leerkrachten moeten niet alleen veel rechtstaan, hun werk kan vooral ook op psychosociaal vlak wegen.

Vind je mentaal uitdagende jobs net uitdagend? Deze vacatures staan momenteel open in de media, het onderwijs en de zorg.

3. Risicovol werk

Voorbeelden: Politieagent, militair, brandweerman, hoogtewerker, sommige chauffeurs,…

Grofweg gaat het over jobs die een risico voor de gezondheid inhouden, zoals een langdurige blootstelling aan chemische stoffen, of waar een (ernstig) arbeidsongeval waarschijnlijk is. De agent in het speciale interventieteam beoefent zo wel een zwaar beroep, maar zijn collega op kantoor niet. De vakbonden splitsten deze categorie op in maar liefst 8 deelcategorieën: hoogtewerk, ondergronds werk, werk onder water, werk in publiek transport, werk met vuur, werk met nationale risico's (zoals nucleaire veiligheid), werk in isolatie en werk onder grote alertheid.

De perfecte jobs voor wie geen hoogtevrees heeft en niets liever doet dan in de auto te zitten.

4. Jobs met een zwaar arbeidsregime

Voorbeelden: Productielijn operator, bakker, steward, horecapersoneel,…

Wie nachtwerk verricht, in ploegen staat of een erg onregelmatig uurrooster heeft, zal hoogstwaarschijnlijk meer belasting ervaren dan wie iedere dag tussen 9u en 17u zijn takenlijstje afwerkt.

Ploegenwerk? Geen probleem!

Weet je niet goed welke job nu het best bij jou past? Vul dan eens onze gloednieuwe beroepskeuzetest in en we vertellen het jou!

Lees ook:

Zware beroepen versus de wet

Zware, zwaardere, zwaarste job... En wie dat het luidst roept, mag vroeger op pensioen?

Waarom we vooral zelf moeten zorgen dat onze jobs niet te zwaar zijn

Bronvacature.com.
93 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Yvan De Smet

  Gehandicaptenzorg in de nacht is zwaarder dan overdag! Hmm slapen die niet in de nacht, en overdag geen werk ermee? Omgekeerd zeker!

 • Bart Samyn

  tjonge Raf Peeters, wat u hier zegt, is wel waar. Maar dan moet je ook zwijgen als je in de privé sector werkt en jaloers zijt van de ambtenaren met hun voordelen. Men weet dat ook op voorhand dus word dan ambtenaar niemand houd je dan ook tegen. Dan kan je ook genieten van de voordelen. Wat een verziekte maatschappij zeg.

 • raf peeters

  Weet men niet als je een beroep in zorg en verpleging kiest dat je vroegen ,laat, nachten en weekends moet werken hebt,denk het wel nietwaar ,zeuren achteraf is niet gepast gewoon,dan had men een ander job moeten kiezen,net zoals je op een boorplatform werkt en 8 weken thuis weg bent en zeer zwaar werk is,zint je dat niet ,begin er niet aan.

 • Katrien Verhoeven

  Ik spreek uit ervaring en voor mezelf. Ik ben verpleegkundige en durf echt wel zeggen dat we een zwaar beroep hebben. Vroeges, lates, nachten... neem daar het heffen en sleuren van zware patienten bij en de geestelijke druk om geen menselijke fouten te maken! Ik ben echt blij dat we tot de zware beroepen behoren voortaan. Ik hou dat niet vol tot mijn 67 jaar ook al doe ik het met volle goesting en enthousiasme!!

 • Eric Grosemans

  Iemand met een zwaar beroep wordt beter betaald denken sommigen. Wat zou een arbeider aan de band in ploegen betaald worden? Bij ons is dat tussen 13 en 14 euro per uur. Als men dat al goed betaald vindt. En de mantra zoek dan iets anders, iemand zal dat zwaar, ongezond en slecht betaald werk toch moeten doen. Als het eigen volk het niet wil, dan laten ze er wel uit het buitenland komen.