Heb jij deze 7 eigenschappen? Dan ben je een geboren technieker

De druk kan hoog oplopen in technische jobs
Shutterstock De druk kan hoog oplopen in technische jobs
De vraag naar technische profielen is groot. Wie wil, kan dus - al dan niet na een bijkomende opleiding - vrij snel een job als technieker versieren. Heb je interesse, maar weet je niet zeker of zo’n technische functie wel bij je past? Check dan of je jezelf herkent in onderstaande omschrijving.

1. Je bent handig

Als technieker moet je uiteraard verstand hebben van elektriciteit en mechanica. Maar je moet ook handig genoeg zijn om de theorie erachter toe te passen in de praktijk. Heb jij twee linkerhanden, dan is deze job niets voor jou.  

2. Je schrikt er niet voor terug om te ondernemen

Zelfs al heb je veel technisch inzicht, je zal niet altijd direct weten waar bepaalde storingen vandaan komen. Daarom is het voor een technieker belangrijk om initiatief te durven nemen en het lef te hebben om op zoek te gaan naar mogelijke onverwachte verklaringen voor een probleem.  

3. ‘Teamplayer’ is your middle name

Of je nu een storing oplost, een machine repareert, een onderhoud uitvoert of nieuwe technieken installeert, je doet het nooit alleen. Soms bundel je de krachten met collega's, soms sta je in nauw contact met je klanten. Als je goed communiceert en instinctief alle betrokken partijen meeneemt in je verhaal, scoor je betere punten.   

Lees ook: Goed betaald én toekomstperspectief: vijf mooie jobs in techniek en productie

4. Stress krijgt je niet klein

Ben jij een stresskip? Denk dan twee keer na voor je start in een technische functie, want dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Werk je bijvoorbeeld in een fabriek, dan is het mogelijk dat de volledige productie stilligt tot jij een technisch defect oplost. De druk kan met andere woorden hoog oplopen. 

5. Je houdt van orde

Het is niet alleen belangrijk dat je netjes kan werken om klanten of collega’s niet voor het hoofd te stoten met slordigheden, het is ook cruciaal om veiligheidsredenen! Een kleine onnauwkeurigheid kan in de technische wereld grote gevolgen hebben. 

6. Flexibiliteit vind je doodnormaal

Technieker ben je nooit van 9-to-5. De kans is behoorlijk dat je in ploegen werkt, of dat je stand-by moet blijven in geval van pannes. Zelfs als je tijdens de kantooruren zou werken, is het moeilijk om er een vaste agenda op na te houden, omdat machines vaak een eigen willetje hebben. Flexibel zijn is dus een must. 

7. Nieuwsgierigheid is je grootste troef

Last but not least: wil je overal het fijne van weten en leer je graag bij? Dan heb je eigenlijk de sleutel tot succes in handen, want alle bovenvermelde vaardigheden kan je geleidelijk aan aanscherpen. Zo lang je gemotiveerd bent en zin hebt om mee te blijven met de nieuwste technische ontwikkelingen, kan je zeker zijn voor een job tot in de verre toekomst.  

Toon me alle vacatures voor techniek en productie

Lees ook:

Goed verdienen zonder hoger diploma: het kan!

Technisch profiel? Deze bedrijven staan voor jou in de rij

Doe de test: is een job in techniek en productie iets voor jou?

Bronvacature.com.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Bij technisch werk zijn OOK hersens nodig. En op de koop toe: inzicht, snelheid, behendigheid en vakmanschap. Ik heb de grootste waardering voor deze mannen!

 • Peter Simons

  Voilà, als je deze hebt kan je je laten uitmelken door baas en staat !

 • peter colson

  Als ik die eigenschappen lees, dan blijkt dat ik 40 jaar geleden mezelf goed kende. Technische richtingen werden in de jaren 80 nogal scheef bekeken. Dienden vooral vooral voor "domoren". Deze domoor heeft al 35 jaar genoten van zijn job terwijl de 'intelligente" leerlingen van toen ondertussen enkel maar konden klagen over hun job.

 • Ashley Mees

  Knelpunt beroepen, minder en minder afgestuurde met een technisch diploma, en dat voor een loon met misschien een verschil van 100-200€ netto/maand. Tegenover jobs dat iedereen kan uitvoeren !

 • Herman Hermans

  Ondergewaardeerd, zwaar en vuil werk, voortdurend bijleren. En steeds moeten verantwoorden aan pennelikkers die niets meer kunnen dan cijfers bekijken en hun computer aanleggen. Nee, dat die managers zelf eens iets oplossen met hun firmawagen en megaloon! Geschoold A1 electriker maar ik doe het niet meer, geen respect voor hetgene wij doen door die pennelikkers! Dat ze het zelf doen!