Graag 300 euro extra, baas!

Shutterstock
Hard op tafel kloppen om toch maar die loonsverhoging los te peuteren? Vergeet het. Meer en meer bedrijven werken vandaag met een transparant loonsysteem en gebruiken objectieve criteria als maatstaf. Niet de werknemer, maar wel de werkgever zet het thema op de agenda.

Lees ook op vacature.com:

Verdien jij opslag? Check het salariskompas.
De beste manier om opslag te vragen
Hoe bereid je je voor op loononderhandelingen?


Jij kan overtuigd zijn dat je meer salaris verdient, maar je baas kan of wil niet noodzakelijk mee. Brigitte Oversteyns, managing consultant reward bij SD Worx, legt uit welke criteria meespelen.

Heb je je doelen bereikt?

"Uiteraard neemt je baas je prestaties mee in overweging wanneer het over een loonstijging gaat", vertelt Brigitte Oversteyns. "Vandaar dat heel wat werkgevers beloning aan de jaarlijkse evaluatiegesprekken koppelen. Als bedrijven met doelstellingen werken - zowel voor het team als voor de individuele werknemer - kunnen  ze heel duidelijk argumenteren waarom ze wel of geen opslag geven."  

Wat met de collega's?

"Ook de interne consistentie speelt mee in de beslissing. Werkgevers beseffen al te goed dat werknemers hun loonbrieven onderling vergelijken. Als die vaststellen dat een collega in een gelijkaardige functie meer verdient of meer voordelen opstrijkt, dan mag je als werkgever vragen verwachten. Zo'n situaties willen bedrijven natuurlijk vermijden." 

Kan je bij de concurrentie meer verdienen?

Bijvoorbeeld via Het Salariskompas van Vacature kunnen werknemers heel makkelijk inzicht krijgen in wat voor hen een marktconform salaris is. Oversteyns: "Werkgevers willen hun werknemers bij zich houden, dus is het logisch dat ze via marktstudies onderzoeken of hun medewerkers marktconform beloond worden. Behalve het basisloon gebruiken bedrijven ook heel wat andere voordelen om het verschil te maken. Denk aan een bedrijfswagen of groepsverzekering, maar ook aan opleidingen of flexibele werkregelingen. Voor sommige werknemers is thuiswerk een aantrekkelijkere tegemoetkoming dan extra loon."

Is er wel budget?

"Werknemers staan er niet bij stil, maar het budget voor loonsverhoging is doorgaans eerder beperkt. De automatische indexering en de eventuele anciënniteitsbarema's nemen al een aardige hap uit het beschikbare budget. Veel blijft er dan niet over om salarisaanpassingen te doen."