Give me the money! Aan de slag in de bank- en verzekeringswereld

Shutterstock
Is werken in een bank of in verzekeringen iets voor jou? Dan wil je wellicht ook weten welk salaris daar aan verbonden is en wat de meest voorkomende extralegale voordelen zijn. Banken zijn aantrekkelijke werkgevers en daar spelen de extra vakantiedagen en bankholidays zeker een rol in. De bank en verzekeringen sector is daarnaast ook de derde best betalende sector in België!

Volgens de recentste cijfers van de FOD Economie verdien je als werknemer in verzekeringen en pensioenfondsen gemiddeld 4.285€ per maand. Dit loon verschilt naargelang je jobfunctie en opgedane ervaring in de verzekeringswereld. Volgens ons salariskompas (2017) ligt het bruto maandloon in de banken- en verzekeringssector gemiddeld op 3.812€. Naast het aantrekkelijk loon, heeft de financiële sector nog heel wat andere redenen om er aan de slag te gaan. Denk maar aan de vele doorgroeimogelijkheden, verschillende jobfuncties en opleidingen die je er krijgt.

Lees ook: 5 redenen om aan de slag te gaan in de financiële sector

Starten in de bank- en verzekeringswereld
Hebben PC banking, home banking, beleggings- en spaarproducten samen met verzekeringen voor jou geen geheimen meer? Dan is de banken en verzekeringssector op zoek naar een digital talent zoals jou! Digitalisering zet zich de laatste jaren meer en meer door bij banken. Hierdoor verdwijnen helaas heel wat jobs, maar anderzijds biedt het ook nieuwe opportuniteiten. De bankensector staat gekend als een complexe sector, eentje die starters de nodige intellectuele uitdaging biedt. Met een bachelordiploma bedraagt jouw startloon gemiddeld 2.288€. Heb je een masterdiploma, dan verdien je in een bank of verzekeringskantoor als starter al gauw 2.555€.

En wat verdien je na enkele jaren ervaring?
Ook bij banken en verzekeringen speelt ervaring een rol en zie je dit vertaald in jouw salaris. Na 5 jaar ervaring heb je als niet-kaderlid een gemiddeld brutloon van 2.744€. Ben je een kaderlid, dan loopt jouw loon na 5 jaar op tot gemiddeld 3.529€. Ervaring wordt dus beloond, of liever verloond. Werk je al 20 jaar in de banken- of verzekeringssector, dan verdien je als niet-kaderlid gemiddeld 3.811€. Als kaderlid bedraagt jouw brutoloon tegen die tijd gemiddeld 5.691€. Deze cijfers van onze salariskompas (2017) stemmen overeen met de opgelegde minimumlonen in de sector. Zo dien je als bediende met 5 jaar ervaring minstens 1.994€ te verdienen en na 20 jaar minimum 2.488€.

Bankholidays en andere voordelen
Banken staan gekend om hun hoog aantal vakantiedagen en dit door de extra bankholidays. Werk je in een bank, dan heb je gemiddeld 29 vakantiedagen. Daarnaast heeft bijna 90% van de werknemers in de bank- en verzekeringssector maaltijdcheques en een pensioenplan of groepsverzekering. Meer dan 70% van de werknemers krijgt ook een eindejaarspremie en 13e maand. Bedrijfwagens of GSMs zijn iets minder populair als je in een bank werkt. Zo krijgt maar 30% van de niet-kaderleden een bedrijfswagen, vergeleken met 67% van de kaderleden. Een gsm krijgt 26% van de niet-kaderleden en 69% van de kaderleden. Deze extralegale voordelen heb je meer of minder nodig naar gelang je jobfunctie. Zo zal iemand in sales er waarschijnlijk meer beroep op moeten doen, dan pakweg een beleggingsadviseur of kantoorbediende die klanten ontvangt in de bankkantoren.

Toon me alle jobs in bank en verzekeringen

Benieuwd hoe jouw salaris scoort?
Doe de test met het salariskompas van vacature.com. Je komt te weten of je veel of weinig verdient, op welke extralegale voordelen je aanspraak maakt, wat je over vijf jaar op je rekening mag verwachten en nog veel meer!

Lees ook:
Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
16 droombedrijven in finance en consulting
5 uitstekende partners op de arbeidsmarkt

Bron: vacature.com.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Didi Verstrae

    Als je het goed kan uitleggen en de mensen rond u vinger draaien dan lukt het wel maar daarna trekt u plan via u computer !

  • Georges Vande Velde

    Als ge eerlijk zijt, niet kunt liegen en bedriegen kunt ge niet in een bank werken! Simpel toch?

  • Anna Lucia

    De lonen binnen banken liggen een stuk anders dan deze gemiddelden. Wat men hier bvb niet zegt is dat de banken aan het vergrijzen zijn (hence promo artikelen als dit) en dat je dus als jonge snaak op heel wat plekken beter verdient dan hier. Ook zit je met barema's en stijgt je loon amper.