Gezocht: 2.000 automechanici

Sleutel tot werkzekerheid: autotechniek studeren

Florian Van Eenoo photonews
Er dreigt een groot tekort aan autotechnici: er zijn meer dan 2.000 vacatures, terwijl er vorig schooljaar amper 1.350 studenten afstudeerden. Nochtans is auto's repareren tegenwoordig eerder een echte technologiejob. "Maar die klik hebben ouders en studenten nog niet gemaakt."

"In auto's zitten tegenwoordig 50 minicomputers. Als er eentje kapot gaat, rijdt je auto niet meer. Dat oplossen, is toch wat anders dan nieuwe remblokken monteren", zegt Jordy Coels (20, foto), student autotechnologie aan de Thomas More-hogeschool. Hij beseft goed dat de uitdagingen in zijn toekomstige job groter dan ooit worden. "De technologie is in volle ontwikkeling, met elektrische motoren, autonome auto's en alternatieve brandstoffen: het is nog lang niet duidelijk met welk soort motor en auto we in de toekomst zullen rijden. Maar ík zal er wel aan moeten werken."

De autosector heeft dringend nood aan studenten als Jordy, zegt Pierre De Cannière, verantwoordelijke van het opleidingscentrum van BMW in Bornem. Want uit cijfers van sectororganisatie Traxio blijkt dat er zo'n 2.000 openstaande vacatures voor technici zijn. De instroom van afgestudeerden kan dat gat niet dichten: vorig schooljaar zijn er in Vlaanderen maar 1.350 studenten uit opleidingen automechanica in het middelbaar gekomen. "Dat heeft verschillende oorzaken. Het loon van een autotechnicus is nog altijd aan de lage kant. En er zijn de ouders die hun kinderen liever in 'hogere' richtingen proberen te sturen, ondanks de jobzekerheid." Ook de opleidingsdirecteur autotechnologie aan Thomas More spreekt van een perceptieprobleem. "Een job in de autobranche is een technologiejob geworden. Maar die klik hebben veel ouders en studenten nog niet gemaakt", zegt Wouter Lutin.

Thomas More werkt sinds dit jaar samen met BMW: zes studenten - onder wie Jordy - mogen er een deel van hun opleiding volgen. Ook de Vlaamse overheid probeert het gat op de arbeidsmarkt te dichten, onder meer met duaal leren en met 'Diagnose Car', een project waarbij scholen moderne auto's ter beschikking krijgen en waarbij leerkrachten opgeleid worden. "En het studieaanbod wordt geactualiseerd", zegt minister Crevits. "Ook de autosector zal mee kunnen bepalen wat leerlingen in de richting 'Autotechnieken' moeten kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen." (SSL)

Toon me alle openstaande vacatures als automechanici 
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • van roy jozef

  en over het pensioen dat ge later krijgt met dat geweldig loon zullen we dan nog maar zwijgen. ze moesten verplicht mededelen bij éénder welke richting die men kiest het bedrag dat men bij zijn pensionering gaat trekken. naast elk beroep het pensioenbedrag. de jeugd zal dan wel keuzes kunnen maken.

 • rik lagrou

  echt verwonderd dat die zo weinig verdienen en zoveel moeten betalen als we gaan waar gaat dit dan naar toe geen 1700 netto 1500 en die hier toekomen krijgen zomaar 1200€voor niets gek

 • Wim Offermans

  De benodigde kennis in de moderne garage haalt gemakkelijk het niveau van een ingenieur. Dus het loon moet omhoog en de showrooms goedkoper om toch een break-even point te kunnen bereiken

 • Paul Van Oosterwijck

  waarom weer zitten kakken op het beroep van autokeurder ? Die mensen moeten zich ook maar houden aan de regels he, en ja, er zitten er veel tussen met een passie voor auto's en goede mekaniekers ook ! Bij de jonge mensen zelfs veel met een hoger diploma. Je hebt nu eenmaal mensen die handig zijn en mensen die meer theoretisch zijn, daar is niks verkeerd mee

 • Theo Beyens

  Loon voor de mekanieker is aan de lage kant. Als je naar de garage gaat weet men toch +- 50 € en meer per uur aan te rekenen .