Gelukkiger zijn op je werk? 5 tips om het zelf aan te pakken

Unsplash
We spenderen heel wat tijd op het werk. Het is dan ook van groot belang dat we ons daar goed voelen. Voor een deel hebben we dat zelf in de hand, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ontdek hieronder vijf tips om gelukkiger te zijn op het werk. 

1. Minimaliseer je pendeltijd

Wie lang pendelt, kan daar ongelukkig en zelfs ziek van kan worden. Margo Hilbrecht van de universiteit van Waterloo (Canada) ontdekte dat hoe langer het duurt eer je aan de slag kan gaan, hoe minder tevreden je bent met je leven in het algemeen. Veel pendelaars ervaren een lange pendeltijd inderdaad als tijdverlies. Bovendien betekent een lange pendeltijd minder tijd voor het gezin, en voor sport en ontspanning. En laat dat nu net zaken zijn die je gelukspeil doen stijgen. 

TipBekijk hier gratis onze praktische gids ‘Eerste hulp bij burn-out’

2. Zorg voor een aangename werkomgeving

Laat ons eerlijk zijn, niemand wordt vrolijk van een grijze, saaie werkruimte. Internationaal onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat planten in een werkruimte tot minder stress, meer creativiteit en een betere gemoedstoestand leiden. Hoogleraar arbeidspsychologie Peter Warr en journalist Guy Clapperton bevestigen in hun boek ‘The joy of work?’ dat een plezierige werkomgeving in belangrijke mate bijdraagt aan geluk op de werkvloer. Sla dus de handen in elkaar met collega’s en zorg ervoor dat het aangenaam vertoeven is in je werkruimte.

Lees ook: Werken in het groen: niets dan voordelen

3. Neem je professionele leven in handen

Autonomie is noodzakelijk voor het welbevinden van werknemers. Dat blijkt onder andere uit het Nationaal Geluksonderzoek, gevoerd door prof. Lieven Annemans (UGent), en een studie van de Universiteit van Birmingham. Zelf je dag kunnen inplannen, zelf kunnen bepalen waar je werkt, de volgorde van je taken bepalen … zijn essentieel om als werknemer het gevoel te hebben dat je de touwtjes in handen hebt. Gedraagt jouw baas zich als een micromanager? Ga dan het gesprek aan en claim de autonomie die je nodig hebt.

4. Slaap voldoende

Wat geldt voor geluk in het algemeen, is evenzeer waar voor geluk op het werk. Wie voldoende slaapt, voelt zich fitter, kan zich beter concentreren én ervaart een hoger geluksgevoel. Ga dus op tijd slapen en leg die gsm ruim een uur op voorhand aan de kant voor een goede nachtrust.

5. Hou je doel voor ogen

Wie zichzelf doelstellingen oplegt, en die ook behaalt, wordt daar gelukkiger van, vertelt auteur Gretchen Rubin in haar bestseller ‘The Happiness project’. Bepaal dus ook op je werk concrete doelen, zoals het binnenhalen van een klant of doorgroeien naar een hogere functie. Het zal je alleen maar gemotiveerder maken.

Tip: Geen enkele aandoening kreeg de voorbije jaren zo veel aandacht als burn-out. In onze gids ‘eerste hulp bij burn-out’ leggen we uit wat je moet doen als het jou overkomt.

Lees ook:

Werken maakt gelukkig, veel verdienen niet (per se)

Zelf ontslag nemen: zij deden het en hadden geen spijt

Deze drempels ervaren 50-plussers op de arbeidsmarkt

Bronvacature.com.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  De juiste job vinden, is sowieso een moeilijke klus. Als je dan eindelijk, na lang zoeken, gelukkig bent op het werk, kunnen echter een goeie baas en goeie collega's plots wegvallen, waardoor de sfeer verandert. De job zélf is OK, maar de sfeer is weg. En daar zit je dan, met je contract van onbepaalde duur: je kan niet weg!!! Contracten van BEPAALDE duur zouden al heel wat leed besparen, geloof me.

 • MARLEEN BOUCHET

  Ik ben gelukkig op mijn werk,ik doe mijn job graag,het is wel hard werken in een kinderdagverblijf met 15 kinderen per groep. Maar ik ben pas ongeluk als ik denk aan waar mijn centen naar toe gaan, naar al die politieke graaiers,die nu betaalt worden om niet te werken, aan al de hoge kosten.... Stroom,water,eten, drinken, ik word niet goed van de politiek hier in België. Bah..

 • Kurt Winkelmans

  Inderdaad Danielle sommige werkgevers zijn kleine despoten en daar valt weinig tegen te doen of zijn er collega's die zo gefrustreerd zijn en niet kunnen relativeren dat het bijna belachelijk wordt...

 • Wim Eggermont

  Een baas zoeken die u niet continu opjaagt met timers onder uw gat. Ene die een centje meer wil betalen dan het minimumloon in de sector en ene die u nie behandelt als een nummer. Veel succes om dit te vinden.

 • Danielle Duym

  En als.deze 5 niet werken of niet mogelijk zijn, zoek dan ander werk want op sommige plaatsen is het echt hopeloos.