Gedraagt de Vlaamse rekruteerder zich wel correct?

Enquête sollicitatie-etiquette vacature.com en UGent

Shutterstock
Sollicitanten worden tot in den treure bestookt met goedbedoelde raad die ze niet in de wind mogen slaan als ze echt kans willen maken op een job. Advies naar werkgevers toe hoor je dan weer zelden. Gedraagt die zich wel correct tijdens aanwervingsprocedures? Wat vinden de sollicitanten daar zelf van? 

Vacature.com en UGent willen graag van jou vernemen in welke mate je (al dan niet negatieve) sollicitatie-ervaringen jouw mening over bedrijven waar je solliciteerde beïnvloeden. GEEF ONS JOUW MENING: neem deel aan de anonieme enquête

Bij elke stap in het sollicitatieproces word je als werkzoekende op van alles en nog wat afgerekend. Het begint al met je cv en motivatiebrief: als die niet perfect volgens de regels zijn opgesteld, kan je de felbegeerde baan meestal al op je buik schrijven. Om vervolgens ook alle selectieproeven en kennismakingsgesprekken met succes te doorstaan, moet je werkelijk over de hele lijn bij je potentiële werkgever de juiste snaar weten te raken. Solliciteren is, kortom, a hell of a job.

Over de andere kant wordt dan weer zelden geschreven. Nochtans hoor je in de wandelgangen best wel vaak gemor, over werkgevers die zelfs niet de moeite doen om een standaard afwijzingsmail te sturen of amper of geen feedback geven na een gesprek.

Vacature.com en de vakgroep Sociale Economie van UGent nodigen je nu uit om in een anonieme enquête te vertellen hoe je terugkijkt op je voorbije sollicitatie-ervaringen. Voelde je je altijd correct behandeld? Vind je dat de gemiddelde rekruteerder voldoende oog heeft voor het menselijke aspect? Of zou hij zich best wel wat respectvoller en beleefder mogen opstellen?

Deze online vragenlijst kost je gemiddeld vijf tot tien minuten van je tijd. En met een beetje geluk houd je er misschien wel een Bongo-bon ter waarde van 499 euro aan over. Niet lang daarna lees je dan in de vacature.com bijlage van Het Laatste Nieuws en De Morgen en op www.vacature.com hoe de Vlaamse werkgever het er op het vlak van sollicitatie-etiquette van afbrengt.

Neem deel aan de enquête 

Lees ook:

Waarom werkgevers potentiële nieuwe medewerkers eerst googelen

Moet jij opslag krijgen? Doe de test

Hoe kom je als allerbeste uit het sollicitatiegesprek?

Bronvacature.com.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mich lee

  Nooit problemen gehad met sollicitaties. In vele gevallen gaan deze goed, maar haak ik af, of is er een aanneembaar 'bezwaar'. Als je weet hoe je moet solliciteren, dan lukt het, die tips leg ik meestal naast me neer. Weet wat je zelf waard bent, als je het bedrijf kent waarvoor je solliciteert, zoek er dan wat over op,...en nee ik ben geen jobhopper. Werkte13 jaar in de vorige firma en heb zelf een andere job gezocht. Paar gesprekken en klaar

 • Davy Ringoet

  Wat mij het meeste stoort is dat wanneer je als werkzoekende solliciteert bij een bedrijf, de meeste bedrijven NIET of HEEL LAAT antwoorden.... Ook al is het antwoord negatief, toch vind ik dat de bedrijven zouden mogen een antwoord / feedback geven.

 • John Nelis

  Recruiters, en vaak ook HR van het bedrijf zelf, hebben geen voeling met de business zelf. Het enige dat ze kunnen doen is een eerste selectie maken, maar het is toch de rechtstreekse baas die moet recruteren. Het stoort me ook dat "je al tevreden mag zijn dat je een aanbieding krijgt". Veel bedrijven onderhandelen zelfs niet meer over het loon. Het is hun aanbod of niets.

 • Jeff Smulders

  het ergste is dat het soort recruters denken dat ze de wijsheid in pacht hebben. Arrogant en het gaat ze om het geld wat natuurlijk te begrijpen is. Maar het is een grote economische afhankelijkheid van werkzoekende naar deze zgn. recruters.

 • Louis Holmes

  Ik heb meegedaan aan de bevraging en ik vind hun vraagstelling niet goed. Men bevraagt steeds over de Vlaamse bedrijven die mensen zoeken maar zeer dikwijls kom je die naam zelfs niet te weten. Het zou veel relevanter zijn om een bevraging te doen naar de recruteringsbureaus, maar die worden nauwelijks bevraagd in de enquete.