Ex-politiecommissaris Erwin Van Waeleghem: "Er zijn veel managers, maar weinig ware leiders"

Moet onze leiderschapscultuur op de schop?

Erwin Van Waeleghem: "We hebben nood aan een cultuurevolutie: de hiërarchie moet de controle leren loslaten en inzetten op een meer participatieve bedrijfsvoering."
Shutterstock Erwin Van Waeleghem: "We hebben nood aan een cultuurevolutie: de hiërarchie moet de controle leren loslaten en inzetten op een meer participatieve bedrijfsvoering."
Erwin Van Waeleghem zette als commissaris in Leuven zijn schouders onder een van de allereerste zelfsturende politieteams van ons land. Tegenwoordig is hij als CEO (Cultuur Evolutie Ondersteuner) bij Semco Style Institute BeLux een actief pleitbezorger van de revolutionair vernieuwende principes van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler.

"Onze klassieke hiërarchische organisatiestructuur, met een smalle top en een brede basis, is echt niet meer van deze tijd. Als je piramides bouwt en in stand houdt, blijven op den duur alleen nog mummies over. We hebben dringend nood aan een cultuurevolutie. De hiërarchie moet de controle leren loslaten en inzetten op een meer participatieve bedrijfsvoering. Ik heb de laatste vijf jaar van mijn carrière als politiecommissaris zelf ook die stap gezet. Ik vond al lang dat er aan onze manier van werken iets niet klopte.
De klik kwam toen ik op de Nederlandse tv een documentaire zag over Ricardo Semler. Typisch aan de Semco-filosofie is dat de leidinggevenden niet boven maar tussen en soms zelfs onder hun mensen staan, zodat ze hen op moeilijke momenten als het ware kunnen dragen. Ik ben die principes toen in de dagelijkse praktijk gaan toepassen. Ik maakte weer gewoon deel uit van het team en gaf mijn mensen de kans om zelf meer initiatief te nemen. Na een tijd kwam mijn job er vooral op neer dat ik de nodige ondersteuning bood en regelmatig mijn waardering uitsprak voor de goede zaken die ze realiseerden."

Erwin Van Waeleghem
rv Erwin Van Waeleghem

Ex-commissaris met een missie

"Dat succes inspireerde om vier jaar voor mijn pensioen ontslag te nemen en resoluut voor een nieuwe uitdaging te gaan. Ik zie het nu als mijn missie om de ideeën van Ricardo Semler verder te verspreiden. 95% van onze organisaties steunen in feite nog steeds op het taylorisme van de tweede industriële revolutie. Eind 19de eeuw waren de meeste werkkrachten analfabeet. Zij hadden echt wel sturing nodig. Dat is vandaag voor de overgrote meerderheid al lang niet meer zo, maar toch blijven ze opgescheept met een management dat in de praktijk nauwelijks reëel leiderschap uitdraagt. Leiding geven komt nog veel te vaak neer op controleren of iedereen wel volgens de vele procedures en regeltjes werkt. Nee, we moeten werk maken van een andere, meer natuurlijke hiërarchie die niet op status, titels en ego's steunt maar op ervaring, knowhow en expertise. Vooral de jonge, opkomende generaties pikken het niet langer dat ze de hele tijd moeten luisteren naar iemand die het zogezegd beter weet. En dus gaan ze op zoek naar een baan die wél ruimte laat voor zelfleiderschap en verantwoordelijke autonomie. Waarom denk je dat tegenwoordig zoveel mensen gaan freelancen of een eigen zaak opstarten?"

Lees ook: Heeft onze hiërarchische organisatiestructuur haar beste tijd gehad?

Tijd voor de mentale switch

"Zoals alle dieren zijn we genetisch geprogrammeerd om goed voor elkaar te zorgen, maar op het werk wordt dat vandaag al te vaak vergeten. Jarenlang werden in managementopleidingen gewoon de verkeerde accenten gelegd. MBA's bijvoorbeeld hebben vast zeker hun economisch nut maar je verneemt er onvoldoende hoe je een mensgerichte leidinggevende wordt. Mensen worden binnengehaald op grond van hun diploma en moeten er dan ook naar handelen om de verwachte resultaten te halen. Al de rest is bijkomstig. De Semco Stijl-filosofie daarentegen zegt: zet iedereen op de juiste plaats, geef hen vertrouwen en het succes zal wel komen. Een gezondere ondernemingscultuur leidt automatisch tot gelukkiger en dus ook productievere medewerkers. Het kost uiteraard tijd om die mentale switch te maken. Maar bedrijven die blind blijven voor de hedendaagse problemen zullen het almaar moeilijker krijgen om nog de juiste krachten aan te trekken."

In de vacature.com bijlage van vrijdag gaan we dieper in op de managementcultuur in België. Want van alle factoren die mee ons werkgeluk bepalen, is onze chef ongetwijfeld een van de belangrijkste. Je leest er alles over online en in je krant.

Lees ook:

CEO Durabrik Group: "Het geheim van goed leiderschap? Liefde"

Psychiater Dirk De Wachter pleit voor meer menselijkheid op de werkvloer

Wat als je baas zich onprofessioneel gedraagt?

Bronvacature.com magazine.
45 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Timmie Smet

  Ik herken dit wel. Bij ons zijn er vrij veel 'lagen', en je moet vaak wachten op goedkeuringen. Onlangs kwam er iemand nieuw bij, net boven mij. Dus nog meer controle. Ik heb nu de indruk dat ik het best in de pas loop, en ideeën voor mezelf hou: coördineren is hier niet mijn taak, uitvoeren wel. Ik denk echter graag over iets na, zoals in mijn opleiding wiskunde. Daarom denk ik dat mijn huidige job hoogstens voor een 4-tal jaar zal zijn: ik wil immers mijn carrière lanceren voor mijn 40e...

 • Marc Peeters

  Te veel 'managers' zijn veredelde ploegbazen. Er zijn weinig leiders. Dat wordt je zeer uitzonderlijk op jonge leeftijd. Er is jarenlang noest werk aan de winkel zoals goed beschreven door Hugo Bavré. Over hoofd gezien in dit artikel zijn de (intelligente) psychopaten in de organisatie. Zij verwerven onveranderlijk het vertrouwen van de grote baas die blind blijft voor wat volgt. Zij houden iedereen onder de knoet door het installeren van een angst cultuur. Zo heb je er een paar in elk bedrijf.

 • Jean-Claude Van Meirhaeghe

  Een ding heb ik geleerd op mijn werk, de grootste luiaards zijn de grote bazen en die promten zichzelf zonder enige vorm van kennis

 • ingrid grieten

  Iedere overheid of overheidsbedrijf is als een leger met honderd generaals en tien soldaten. Dat was zo, is nog zo en zal altijd zo blijven.

 • emiel wouters

  Aan het tekeningetje te zien kan je al heel goed cirkeltjes en driekoekjes trekken, 2 manieren die aanduiden dat je altijd rond de pot blijft draaien. Dus ben JIJ een geschikte leider. Hopelijk denk jij dit zelf niet alleen van uzelf.