Evaluatiegesprek voorbereiden doe je met deze 5 tips

Ga er niet vanuit dat het een negatief gesprek zal zijn waarbij je op de vingers getikt wordt.
Pexels Ga er niet vanuit dat het een negatief gesprek zal zijn waarbij je op de vingers getikt wordt.
Tijdens een evaluatiegesprek beoordeelt je leidinggevende je prestaties van de afgelopen periode. Je sterke en zwakke punten komen aan bod. Hoe reageer je hier het best op? En welke houding neem je aan?

“Eigenlijk zou alles bespreekbaar moeten zijn op een evaluatiegesprek, als er een open feedbackcultuur heerst tenminste. De manier waarop je iets aanbrengt samen met je houding, is hierbij wel van belang”, zegt Najwa Abid van hr-dienstverlener Hudson. Dit zijn haar tips voor een goed evaluatiegesprek.

1. Onderga niet, neem initiatief

Pak het gesprek zelf in handen. Het is jouw functioneren dat geëvalueerd wordt, dus zit er niet passief bij als een toeschouwer. Zorg dat je het gesprek voorbereid hebt, anders lijkt het alsof je niet gemotiveerd bent. Verwacht hierbij vragen als: “Wat is goed gelopen? Waar ben je trots op? Wat kon beter? Waar ben je op vastgelopen?” Probeer zo concreet mogelijk te antwoorden en geef hierbij voorbeelden.

2. Geen monoloog maar dialoog

Een gesprek voer je met twee, in dit geval zijn dat je leidinggevende en jijzelf. Zorg dat je een antwoord kan geven op elke vraag maar gebruik het moment ook om zelf vragen te stellen. Wat wil jij uit dit gesprek halen en wat wil jij te weten komen? Durf ook zelf door te vragen naar voorbeelden bij de zaken die je leidinggevende aankaart.

Tip: Jouw evaluatiegesprek goed voorbereiden? Download hier ons gratis ebook en ontvang waardevolle tips voor jouw toekomstig gesprek.

3. Niet tegen, wel samen

Heb je angst voor een evaluatiegesprek? Dat is niet nodig. Ga er niet vanuit dat het een negatief gesprek zal zijn waarbij je op de vingers getikt wordt. Vermijd ook reacties als “Wie heeft dat gezegd?” of “Dat is niet waar.” Blijf kalm en wees constructief. Vraag of je ook jouw kant van het verhaal mag doen.

4. Geen kritiek zonder oplossingen

Kritisch zijn mag en wordt zelfs vaak geapprecieerd. Kaart gerust aan wat beter kan, bijvoorbeeld op het vlak van samenwerken of ondersteuning. Let hierbij op dat je niet alleen externe oorzaken aangeeft maar dat je ook je eigen aandeel hierin erkent. Dat getuigt van een zekere maturiteit en zelfinzicht. Denk ook na over mogelijke oplossingen en stel ze voor.

5. “Ik wil meer verdienen” tegenover “Ik verdien meer”

Toon aan waar jij het verschil maakt voor de organisatie. Kom hierbij met duidelijke en concrete voorbeelden op de proppen. Daarna pas kan je meegeven dat je dat ook graag vertaald zou zien in je loonpakket.

Tip: Zelfzeker zijn tijdens jouw evaluatiegesprek? Download hier het gratis ebook over het evaluatiegesprek

Lees ook:

Waarom een goed functioneringsgesprek vooral kwestie van goed voorbereiden is

Opinie Eveline Schollaert (HoGent): “Weg met de feedback, leve de feedforward!”

Moeten we het traditionele functionerings- en evaluatiegesprek afschaffen?

Bronvacature.com.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sjonny Martero

  Als iemand iets zegt over je heb je het recht te weten wie en de confrontatie aan te gaan. Er wordt al genoeg gelogen over collega's.

 • Johnny L Verhoeven

  Ik ben eerder geneigd tot continue feedback in de twee richtingen. Ja moet als leidingevende ook eens durven vragen "Hoe doe ik het voor jou, krijg je genoeg steun en hulp van mij".

 • Yvan Lindekens

  Ik pleit voor een open evaluatie-dialoog, waarin hiërarchische verhoudingen geen plaats meer hebben en er wederkerig geëvalueerd wordt. Enig nadeel: je houdt maar weinig leidinggevenden meer over.

 • mich lee

  Bert Camps, als het bij u op het werk er zo aan toe gaat is het misschien tijd om andere oorden op te zoeken. Ook na je 55ste of 60ste gaat dat nog perfect. Leeftijd en anciënniteit mag geen reden zijn om tegen je zin te blijven waar je bent.

 • Koen De Geyter

  interesante info