Essentiële checklist voor een job zonder stress

Shutterstock
Vele Vlamingen ervaren stress op het werk. Soms ligt de werkdruk zo hoog dat werknemers worden geveld door een burn-out. Maar het kan ook anders. Er zijn jobfuncties waarin het stressniveau op een lager pitje staat.

Lees ook op vacature.com:

Zo bouw je negatieve stress om tot iets positiefs
Hoe gaan we het best om met stress en werkdruk?
De 30-urenweek: sprookje of binnenkort realiteit?


Een job als boswachter, bibliothecaris, audioloog of sterrenkundige? Dan ervaar je meestal niet veel stress. Ook als universiteitsprofessor, IT-manager, museumwachter of archivaris heb je doorgaans geen torenhoge werkdruk. Studeer voor medisch laboratoriumtechnoloog of computersysteemnanalist als je een minder stresserend beroep wil uitoefenen.

Pendelen

Bepaalde factoren zorgen ervoor dat werknemers stress voelen. Pendelaars die elke dag in de file staan of een lange treinrit voor de boeg hebben een heel andere werkervaring dan pendelaars die op wandel- of fietsafstand van het werk wonen. Reistijd is dus een belangrijke factor: hoe minder je hoeft te pendelen voor je werk, hoe minder stress mensen ervaren. 

Competitie

Krijg je op je werk vaak te maken met deadlines? Dan voel je veel werkdruk. Als je bovendien tegen veel concurrententen opbokst in je sector of job, geeft dat stress. Je wil je job behouden en omdat je denkt misschien gemakkelijker vervangen te kunnen worden, doe je extra je best. Met de nodige portie stress erbij. Heb je dan ook nog eens de mogelijkheid om door te groeien en hogerop te geraken op je werkplek? Dan stijgt je stressniveau.

Verantwoordelijkheid

Hoe vaak word je in je job geconfronteerd met gevaar? Een piloot heeft bijvoorbeeld een grote verantwoordelijkheid. Een enkele fout kan fataal worden. Daarmee plaatst hij zijn eigen leven, en dat van iedereen aan boord van de vlucht in gevaar. Ook dokters hebben verantwoordelijkheid. Een fout op de operatietafel kan grote gevolgen hebben. Met een topfunctie in de politieke wereld of in het bedrijfsleven, leg je verantwoording af tegenover het publiek. 

Fysieke eisen

Misschien oefen je een fysiek zware job uit, zoals bouwvakkers. Dag in, dag uit zijn ze buiten in de weer en sleuren ze met materiaal. Tegen het einde van een bouwproject moeten ze vaak een bepaalde deadline halen, en kloppen ze lange dagen dat hun lichaam nog meer fysiek uitput.  

Ken jezelf

Geen enkele job is helemaal vrij van stress. Alles hangt ook af van hoe je zelf in het leven staat en hoe jouw karakter in elkaar zit. Misschien kan je zelf heel goed om met stress, en ervaar je niet dat je drukke job veel van je vergt. Of misschien heb je een job met weinig stress, maar ben je zo'n perfectionist dat je net wel veel werkdruk hebt. Wat vraag je van jezelf?