Een job in de zorg: dit zijn de voordelen

Een job in de zorg heeft een pak troeven
pexels Een job in de zorg heeft een pak troeven
Is een job in de zorgsector iets voor jou? Ook al is de job zeker niet altijd rozengeur en maneschijn, misschien kunnen deze zeven voordelen je toch overtuigen. 

1. Je doet zinvol werk

Vind je het belangrijk dat jouw job een verschil maakt voor andere mensen? Dan is de zorg echt iets voor jou. Jouw inzet betekent iets in het leven van patiënten en andere zorgontvangers. Niet alleen de praktische of medische hulp is daarbij belangrijk. Het feit dat zorgbehoevenden op jou kunnen rekenen maakt voor hen een wereld van verschil.

Toon me alle jobs in de zorg

2. Er is werk

Geen onbelangrijk detail: de zorgsector heeft werk. Een brede waaier aan beroepen in de zorg krijgen van de VDAB de stempel ‘knelpuntberoep’. Verpleegkundigen, artsen, apothekers, opticiens en zorgkundigen: voor al deze jobs is er een tekort aan arbeidskrachten. Heb je de juiste kwalificaties of ben je bereid die te behalen? Dan is de kans dus groot dat je werk vindt in de zorg.

Tip: Met deze studies vind je het snelst werk

3. Je komt onder de mensen

Sociale types vinden in de zorg een ideale sector. Je werkt immers met en voor mensen. In veruit de meeste zorgberoepen heb je geregeld contact met zorgontvangers. Een praatje slaan is trouwens een van de dingen waardoor je als zorgverlener iets kan betekenen. Voor heel wat zorgontvangers is het verzorgend personeel een belangrijke factor in hun sociaal leven.

Lees ook: Waarom verpleegkundigen de nieuwe superhelden zijn

4. Correct loon

We gaan er geen doekjes om winden: zeggen dat de zorgsector een goudmijn is, is de waarheid geweld aandoen. Volgens ons Salariskompas is het gemiddelde loon van een niet-kaderlid in de gezondheidszorg 2.540 euro na vijf jaar en 3.435 na twintig jaar. Daarmee scoort de sector wel beter dan bijvoorbeeld de media, de hr, de horeca of de klein- en groothandel. Uiteraard zijn dat gemiddelden en verdient pakweg een arts een stuk beter dan een verzorgende.

Vergelijk zelf jouw loon met ons Salariskompas.

5. Ook rijpere kandidaten maken kans

Werk vinden als vijftigplusser is niet altijd evident. De zorg is één van de sectoren waar vijftigplussers wel welkom zijn. Voor een job als huishoudhulp of verzorgende zijn oudere kandidaten erg geschikt. En mits omscholing liggen ook andere jobs in de zorg in het verschiet. Heb je veel ervaring en zoek je (gedwongen) ander werk? Overweeg dan zeker een overstap naar de zorg.

6. Voor elk wat wils

Werken in de zorg, dat kan heel wat betekenen. De jobs in de zorg zijn heel divers. Dat geldt voor de klassieke zorgjobs, die gaan van kinderverzorgster over vroedkundige tot psycholoog. Maar de zorg heeft ook heel wat andere profielen nodig. Denk maar aan it’ersadministratieve profielen en logistieke medewerkers. Maar zelfs ingenieurs kunnen in de zorgsector aan de slag.

7. Werk in eigen streek

Zorginstellingen vind je in haast elke gemeente. Woonzorgcentra en kinderdagverblijven zijn er over het hele land. En ook voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet je meestal geen onoverkomelijk aantal pendeluren incalculeren. Je kan ook kiezen voor een ambulante job, zoals die van thuisverpleegkundige.

Toon me alle jobs in de zorg

Lees ook:

Werken in de zorg? Hier word je in de watten gelegd

Met deze 5 kwaliteiten word jij een topper in de zorgsector

Twijfel je over je studiekeuze? In deze domeinen verdien je het meest

Bronvacature.com.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin Geevels

  Mensen helpen is iets waar voor je kiest je weet dat het loon minder gaat zijn maar das eingenlijk maar bij zaak want je doet dit niet voor het loon

 • Ann De Ridder

  Ik heb 40j in de psychiatrie gewerkt waarvan 30jaar nacht. Nu SWT. Heb mijn werk graag gedaan maar k ben toch blij dat ik nu hopelijk nog wat kan genieten van en met kinderen en kleinkinderen

 • Katrien Foqué

  Ik werk ondertussen 40 jaar in de thuiszorg. Nog geen enkele dag tegen mijn zin.Ieder beroep heeft voor en nadelen. En als het alleen om de centen draait moet je een ander Job kiezen

 • Jurgen Van Spaendonk

  Mijn vrouw is ondertussen 10 jaar bezig als zorgkundige in een rusthuis. Zij werkt 2 ploegen, weekends, ondanks een 4/5 contract werkt zij toch 6/7 maar dan minder uren per dag, en gaat naar huis met de riante som van 1400 per maand. Topsector zou ik zeggen...

 • adam naaktgeboren

  Niks dan goed, toch raar dat het een knelpuntberoep blijft. Veel te weinig mensen aan bed en veel te veel muggenziftend personeel die op het einde van de dag eigenlijk niet weten wat ze gedaan hebben die dag. Voor de rest gaat het grove geld naar de artsen. Bedrijven die werken met zelfstandigen en loontrekkenden, dat gaat niet samen.