Duaal leren vanaf volgend schooljaar mogelijk in 46 technische richtingen

Duaal leren zal vanaf september 2019 in maar liefst 87 studierichtingen mogelijk zijn.
Shutterstock Duaal leren zal vanaf september 2019 in maar liefst 87 studierichtingen mogelijk zijn.
Om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten, experimenteert de Vlaamse overheid sinds 2016 met duaal leren. Na verschillende proefprojecten waarbij jongeren vanaf 15 jaar hun diploma halen op school én op de werkvloer, zal duaal leren vanaf september 2019 in maar liefst 87 studierichtingen mogelijk zijn. Aangezien de arbeidsmarkt schreeuwt om technisch talent, prijken daar natuurlijk heel wat STEM-opleidingen tussen. We lichten er enkele uit.

Specialisatiejaar of Se-n-Se (Se-n-Wat?)

Leerlingen die de derde graad van het beroeps secundair onderwijs met succes hebben afgerond, kunnen zich verder bekwamen tijdens een specialisatiejaar. Hier bestaan heel wat duale mogelijkheden. Tijdens de opleiding Elektrotechnicus duaal sta je bijvoorbeeld al met één been in het werkveld. Bij je werkgever leer je in de praktijk leidingen en dozen te monteren, kabels en draden te trekken, elektrische componenten te plaatsen en aan te sluiten maar ook allerhande motoren en machines te installeren en mankementen op te sporen. Na een jaar volop ervaring opdoen, behaal je de beroepskwalificatie elektrotechnicus niveau 4.

Bekijk hier alle jobs in techniek en productie.

Droom je van een job in de bouw, biedt duaal leren eveneens een heleboel opties waarmee je alvast dat beentje voor krijgt. Met de opleiding Dakwerker duaal ontdek je zo aan den lijve hoe je een gebouw wind- en waterdicht maakt. Na een jaar intensief isoleren en pannen, leien, etc… leggen op platte en hellende daken, ben je de trotse bezitter van de beroepskwalificatie dakafdichter niveau 3.

Koos je voor de richting Hout, is onder meer Meubelstoffeerder duaal een boeiende specialisatie na het behalen van je middelbaar diploma. Via een overeenkomst alternerende opleiding leer je op de werkvloer de kneepjes van het vak.

Chemische procestechnieken is dan weer een ongetwijfeld verrijkende secundair-na-secundair opleiding (Se-n-Se). Breng je deze duale uitdaging tot een goed einde, mag je jezelf na twee semesters ‘procesoperator chemische en farmaceutische industrie niveau 4’ noemen.

Wil je vroeger beginnen? Dit kan vanaf de 3de graad 

Maar je hoeft niet te wachten tot na je middelbare studies! Kriebelt het al vroeger om de arbeidswereld te verkennen? Dan vind je vanaf de derde graad bso of tso een ruim aanbod duale studierichtingen. In het vijfde en zesde jaar tso kan je bijvoorbeeld kiezen voor de richting Autotechnieken duaal. Je leert mechanische, elektrische en hydraulische herstellingen uit te voeren, waarna je allerhande types van voertuigen veilig het verkeer instuurt.

Jongeren die gebeten zijn door de evenementenwereld, kunnen de studie Podiumtechnieken duaal overwegen. Met je kennis van mechanica en elektriciteit zorg je ervoor dat iedere voorstelling, optreden of andere samenkomst, althans op technisch vlak, vlekkeloos verloopt. Licht, klank, beeld en andere podiummechanica zitten dankzij jou helemaal goed.

Leren buiten de schoolmuren

Werk je liever in de frisse buitenlucht, is de opleiding Binnenvaart en beperkte kustvaart duaal in de derde graad van het bso misschien iets voor jou. Onder de hoede van een professionele schipper leer je alles wat een stuurman binnenscheepvaart moet kunnen. Van het besturen en aan- en afmeren van een vaartuig tot het controleren van de lading en herstellen van de installaties aan boord.

Lassers gaan dan weer resoluut voor de richting Lassen-constructie duaal. Je perfectioneert niet enkel je technieken op school en op de werkvloer. Je leert eveneens alvast werken in teamverband en correct rapporteren aan je leidinggevende en collega’s. Onmisbare skills voor wie een leuke, duurzame job voor ogen heeft.

Ben je gefascineerd door industriële machines, is een toekomst als technicus in een fabriek tenslotte verre van slecht. Een opleiding als Onderhoudsmechanica duaal stelt je in staat met voorsprong te proeven van het échte werkleven.

Tip: Bekijk hier alle openstaande vacatures voor techniek en productie.

Lees ook:

Dit zijn de jobs met toekomst in techniek en productie

Dit maakt een goede technieker, aldus de ervaringsdeskundigen

Studeer slim: kies voor techniek

Bronvacature.com.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunther Van der Perren

  Meneer Piot, hoeveel -25 jarigen , kunnen en willen niet werken ? Hoeveel hoger gediplomeerden vinden geen werk in hun richting ? Wat is er dan verkeerd aan gemotiveerde jonge gasten die wel willen werken en later als stielman goed hun brood gaan verdienen? Daar gaat het juist over dat deze zovele vacatures kunnen ingevuld worden. Zelfs een stempelaar kan makkelijk bijscholing volgen om een stiel te leren .

 • David Piot

  Meneer Van der Perren. Niet alle "stempelaars" zijn luilakken. Voor een ondernemer had ik iets meer terughoudenheid verwacht in uw taalgebruik. Of bent u wat wereldvreemd misschien.

 • José Bril

  Dat bestaat al decennia ! Gewoon een andere naam gegeven. Duaal leren klinkt sjieker dan leercontract he ! Man, man, man....

 • Juliette Francois

  Ik vind dit een zeer goede zaak. Ik heb trouwens ook enorm veel respect voor stielmannen/vrouwen en kan enkel toejuichen dat jongeren een stiel willen leren. Ik heb ooit gewerkt met een burgerlijk ingenieur die maar niet kon zwijgen over zijn masteropleiding en diploma maar een kapotte lamp vervangen, neen, dat kon hij niet....

 • Merken Patrick

  Aan Kris Verbeek: er is in België een leerplicht tot 18 maar geen schoolplicht. Dus eerst even nadenken vooraleer je kritiek geeft :-) Bedankt aan al de bedrijven die mensen willen vrijmaken om de jeugd helpen op te leiden. Wie kan hier iets op tegen hebben?