Dit zijn de rijkste ondernemers in jouw provincie

Shutterstock
Op derijkstebelgen.be houdt journalist Ludwig Verduyn een lijst bij van de rijkste ondernemers van het land - de lijst wordt gebaseerd op openbare informatie en beurskoersen. De volgende families voeren per provincie de lijst aan.

Lees ook op vacature.com:

6 goed betaalde jobs die je na je uren kunt doen
The Sky is the Limit: rijk zijn is soms ook geen pretje
Dit zijn de lonen van onze Belgische topmanagers


Vlaams-Brabant: AB InBev-families

Het vermogen van de drie families (de Spoelberch, de Mévius en Vandamme) achter de Belgische poot van AB InBev schat Verduyn op 52 miljard euro. Daarmee lopen ze ver voor op de tweede in de lijst, Albert Frère (6 miljard euro). In totaal zijn er een 200-tal familiale aandeelhouders. 

Antwerpen: Familie Emsens

Op nummer vier in de nationale lijst en goed voor een vermogen van 3,6 miljard euro staat de familie Emsens, bekend van haar activiteiten in de mijnbouw (SCR-Sibelco) en de bouw (Etex, Aliaxis).

Oost-Vlaanderen: Familie De Nul

Jan De Nul uit Aalst - 7de op de lijst - voert al sinds de jaren zeventig baggerwerken uit in de verste uithoeken van de wereld. Het vermogen van de familie wordt geschat op 2 miljard euro. 

West-Vlaanderen: Familie Marc Coucke

Sinds de verkoop van Omega Pharma mag Marc Coucke zich euromiljardair noemen. Dat geld investeert hij nu volop in allerhande beloftevolle bedrijven, sportieve en culturele projecten. Zijn vermogen wordt geschat op 1,3 miljard euro, wat hem een elfde plaats op de lijst oplevert. 

Limburg: Familie Roland Duchâtelet

Roland Duchâtelet investeert niet alleen graag in voetbalclubs, hij is ook thuis in de bedrijfswereld. Zo is hij voorzitter van de holding X-Trion, die onder meer het beursgenoteerde Melexis controleert. Met een geschat vermogen van 1,2 miljard euro staat hij op de veertiende stek in de lijst.