Dit zijn de meest hardnekkige knelpuntberoepen van het moment

Volgens de knelpuntberoepenlijst van de VDAB blijft de vraag naar verpleegkundigen en ICT'ers groot, maar ook andere, minder evidente profielen zijn moeilijk te vinden.
Shutterstock Volgens de knelpuntberoepenlijst van de VDAB blijft de vraag naar verpleegkundigen en ICT'ers groot, maar ook andere, minder evidente profielen zijn moeilijk te vinden.
De VDAB stelt elk jaar een lijst op met vacatures die moeizaam ingevuld geraken, ook voor 2018. Vergrijzing en technologische vernieuwingen bepalen nog steeds de noden van de arbeidsmarkt. Zo blijft de vraag naar bijvoorbeeld verpleegkundigen en ICT’ers groot. Maar wat zijn de minder evidente knelpuntberoepen?

Aard van het beestje

Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk geschikte kandidaten vinden. Welk beroep precies het ‘hardst’ knelt, kunnen we niet zomaar bepalen. Vacatures kunnen namelijk blijven openstaan voor totaal verschillende redenen. De VDAB identificeert er drie algemene:

Soms zijn er gewoon te weinig werkzoekenden in een bepaalde sector. Dat komt meestal omdat de opleidingen ernaartoe te weinig studenten aantrekken, of gewoon nog niet bestaan.

Het kan ook zijn dat de jobinhoud competenties vereist die weinig mensen hebben. Zo’n kwalitatief tekort heeft dus niets te maken met het aantal werkzoekenden, wél met een globaal gebrek aan ervaring of (vakspecifieke) kennis.

Voor de derde reden wijst de VDAB niet naar de werkzoekenden – die zijn er genoeg – maar naar de job zelf. Onaantrekkelijke werkomstandigheden schrikken geschikte kandidaten af. Ploegwerk, ongezond of zwaar werk, een atypisch statuut… als die eigenschappen niet genoeg gecompenseerd worden, kan een vacature ook lang open blijven staan.

Administratieve specialisten

Dat de zorg- en ICT-sector door de samenleving van vandaag met een grote vraag naar genoeg gekwalificeerde werkkrachten te kampen hebben, is geen nieuws meer. Maar in de lijst van knelpuntberoepen werpen ook andere, minder evidente sectoren zich op als vragende partij.

Zo is er in de administratieve sector vooral een kwalitatief tekort aan kandidaten die over vakspecifieke kennis beschikken. De vraag naar algemene boekhouders, bijvoorbeeld, is niet per se groot, maar de vraag naar gespecialiseerde boekhouders is dat wél.

Ook commercieel bedienden die daarbovenop technische skills en talenkennis hebben, zijn gegeerd. Andere administratieve medewerkers die zich willen specialiseren, maken kans op jobs als managementassistent en technisch-administratief medewerker.

Lees ook: Hoeveel kan je verdienen met een administratieve job?

In de keuken, zaal en verkoop

Horeca-, handels- en verkooppersoneel met kennis van zaken zijn ook een zeldzaam soort. Het kwalitatief tekort aan werkzoekenden wordt in deze sector verder versterkt door onaantrekkelijke arbeidsomstandigheden: barmedewerkers, kelners en departementsverantwoordelijken in winkels zijn maar een aantal functieprofielen die duidelijk zitten te wachten op betere voorwaarden.

Deze sector kent ook veel ‘statistisch zware knelpunten’ voor beroepen die het moeilijkst zijn in te vullen. Als je zeker wil zijn van een job in deze sector, richt je best je pijlen op technisch adviseur voor klantenondersteuning of vertegenwoordiger. En wie graag en goed kokkerelt, kan daar ook een beroep van maken: elk jaar opnieuw staat chef-kok tussen de meest hardnekkige knelpuntberoepen.

Toon me alle jobs in Sales

De klassiekers

Andere klassieke knelpuntberoepen zijn verzorgers, ICT-specialisten, vrachtwagenbestuurders en callcentermedewerkers.

De bouwsector zit dankzij haar groei ook te smeken om genoeg geschikte kandidaten, maar daar wringt het schoentje van zware werkomstandigheden opnieuw. Gelukkig compenseert een goede team spirit tussen de arbeiders dat. Landmeters, metselaars en kraanbestuurders zijn goud waard. Talent in de technische sector, van productie over elektromechanica tot lassen, blijft sowieso enorm in vraag.

Lees ook: deze technische knelpuntberoepen garanderen je direct een job

De 10 beroepen die het ‘hardst’ knellen:

1. Verpleegkundige / Hoofdverpleegkundige

2. Technisch adviseur klantenondersteuning / Technisch commercieel adviseur

3. Werfleider / Conducteur bouw

4. Technicus industriële installaties

5. Analist ontwikkelaar ICT

6. Onderhoudsmecanicien

7. Bestuurder trekker-oplegger

8. Technicus studiebureau bouw

9. Calculator bouw

10. Medewerker callcenter

Lees ook:

Dit zijn de meest gevraagde IT-profielen op de arbeidsmarkt

Goed verdienen zonder hoger diploma: het kan!

Meer dan 2.500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? In deze sectoren kan het

Bronvacature.com.
34 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • DIRK VAN DESSEL

  Wat dragen diploma's in tal van "Menswetenschappen" sensu largo bij tot het BNP ? ?Niks, nada, nougatbollen ! Toch worden er studiebeurzen met ONS belastingsgeld gesponsord voor : Anthropologie, Sociologie, Geschiedenis, Wijsbegeerte & Letteren, Politicologie , Filosofie etc...etc... wat in de praktijk vaak leidt tot menig gediplomeerd "Linksoloog, wel oninzetbaar op de arbeidsmarkt wegens niet economisch productief.

 • john smits

  Maak werken terug de moeite waard. Kiezen tussen niet rond komen maar doen wat je wil of je kapot werken voor amper rond te komen is de keuze snel gemaakt. Als je ziet wat ik over houd van mijn bruto loon krijg je tranen in je ogen

 • DIRK VAN DESSEL

  "Boter bij de vis" en geen "margarine bij de sprot", patroons ! Decennialang boodt de economische wet van "Vraag & Aanbod" de patroons de mogelijkheid om schaarse jobs te laten doen door een halve appel en kwart ei te betalen, voorbeelden zijn legio. Maar...het is eindelijk gekanteld, de "Aanbod" zijde der werkers kan door schaarste aan arbeidskrachten hun billijke belangen behartigen, eindelijk eens na al die jaren !

 • Walter De Vuyst

  Geef iedereen die wil werken een behoorlijk loon en een contract van onbepaalde duur .Ook de werkgever vaart hier wel bij want de motivatie en inzet van de werknemer gaan een stuk hoger liggen . Verder vraag ik me het nut af van al die interimbureaus gehuisvest in luxe gebouwen , waar de bedienden werkelijk niets om handen hebben en met de handen staan te draaien . Dit is absoluut geen meerwaarde voor de samenleving .

 • Jan Dhooghe

  Dat ze maar eens echt zeggen wat ze met knelpuntberoepen bedoelen: rotjobs. Op zich is er niets fout met het werk, integendeel, maar werkgevers maken er rotjobs van: slechte, onregelmatige uren, laag loon, geen waardering en ongezond of gevaarlijk. Geef de mensen een leefbaar werkschema, een fatsoenlijk loon en waardering of status, en dan blijft er geen knelpuntberoep meer over.