Dit zijn de meest gevraagde profielen in de haven

Aangezien de haven een sterk internationale omgeving is, is talenkennis dan ook meestal aangewezen
Shutterstock Aangezien de haven een sterk internationale omgeving is, is talenkennis dan ook meestal aangewezen
Ben jij op zoek naar een boeiende en zinvolle job? Kijk dan zeker eens richting haven. De haven is het kloppende hart van onze economie en heeft voortdurend nood aan nieuw talent. Om luxegoederen en levensmiddelen vlot bij de consument te krijgen, springen zeer uiteenlopende professionals in de bres. Deze populaire functies zijn onmisbaar in de haven.

Logistiek

Zonder logistiek zou er in de haven absolute chaos heersen. Dankzij het werk van logistiek bedienden kunnen schepen echter vlot aanmeren en hun ladingen lossen of laden. Het is onder meer hun taak leveringen te coördineren, orders te verwerken, transporten in te plannen en de nodige dossiers hiervoor op te stellen. Je vormt de schakel met de andere afdelingen, zodat iedereen steeds weet waar een vracht zich bevindt en waarvoor ze is bestemd. Ook voor klanten ben je een aanspreekpunt. Aangezien de haven een sterk internationale omgeving is, is talenkennis dan ook meestal aangewezen.

Bekijk hier alle openstaande vacatures in de haven

Chauffeur zonder vrees

Ben jij een behendig chauffeur zonder vrees voor het zwaardere werk? Dan ben jij in de haven broodnodig. De hoofdfunctie van een haven is immers logistiek en goederen transporteren en daar blink jij niet toevallig in uit. Vooreerst dienen containers van de schepen te worden gelost. Dit gebeurt veelal met een portaalkraan of met een reachstacker, een speciaal voertuig dat probleemloos een paar tienduizenden kg de lucht in tilt. Aan het stuur van deze monstermachine verzet je als stackerchauffeur letterlijk bergen. Om de ladingen uit de containers vervolgens op de juiste plaats te krijgen is er verder nood aan wendbare heftruckchauffeurs. Vrachtwagenchauffeurs vervoeren de producten ten slotte van uit de haven tot bij de klant.

Lees ook: Is een job in productie en techniek iets voor jou? Doe de test

Dokmeester als spilfiguur

Toezien op het vlotte aan- en afmeren van schepen is de taak van de dokmeester. Hij wijst schepen hun voorziene ligplaats aan en verzekert dat alles daarbij volgens de regels geschiedt. De dokmeester is een spilfiguur voor de veiligheid van het havenverkeer, op het water en aan wal. Hij ziet bijvoorbeeld ook toe op werkzaamheden als duiken en lassen. Doen er zich toch problemen voor, begeeft de dokmeester zich ter plaatse en treft de nodige maatregelen. Hij communiceert alle verrichtingen aan de bevoegde partijen.

Magazijnier

Heel wat goederen moeten tijdelijk in de haven worden opgeslagen. Dat maakt dat ook magazijniers hun handen vol hebben. Ze voeren vaak fysiek zwaarder werk uit om alle goederen op de juiste plaats in het magazijn te krijgen. De Warehouse Supervisor is verantwoordelijk voor één of meerdere sites. Hij stuurt het team aan en staat in voor de veiligheid. Daarnaast vormt hij de link met de Warehouse managers en de logistiek bedienden.

IT professionals

Uiteraard is ook technologie cruciaal voor een moderne haven. Binnen alle departementen zijn processen immers gedigitaliseerd. Getalenteerde System engineers zijn bijgevolg onmisbaar om IT infrastructuren te beheren en verder uit te breiden. De haven is een vooruitstrevende speler op vlak van technologie wat haar tot een ideale leer- en werkomgeving maakt voor ambitieuze IT professionals.

Toon me alle jobs in de haven

Lees ook:

500 euro meer verdienen? Soms is het slechts kwestie van van sector te veranderen

2.500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? In deze sectoren kan het

Dit zijn de meest hardnekkige knelpuntberoepen van het moment

Bronvacature.com.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Vinck

  Van Dessel, misschien niet bekwaam genoeg maar zit al 31 jaar in de shipping en verdien momenteel al 50% meer dan inderdaad de lage barema's maar wel zelf bedongen zonder negatieve invloed van de "rot" vakbonden.

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom wordt er niet verteld dat verloning erbarmelijk laag is in de sector "Maritieme- & Expeditiekantoren" in vergelijk tot de meeste andere sectoren ? Vakbonden kunnen u inlichten in welke sectoren er beduidend betere lonen betaald worden dan dergelijk vermeend en beweerdelijk "marktconform loon"(sic), een omschrijving waarmee men alle kanten uit kan, zeker de onderkant. Ik ben gelukkig tijdig uit die sector ontsnapt.

 • steven goossens

  Misschien ook een keer kijken hoe het met de verloning zit?!

 • Jelle Roelands

  En de chemische fabrieken zijn geautomatiseerd, Dus proces-operators hebben wij niet meer nodig?

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  Dat moet wel een ferm machine zijn : een reachstacker, een speciaal voertuig dat probleemloos een paar tienduizenden ton de lucht in tilt.Ik heb 41 jaar dok gedaan waarvan meer dan 25 als chauffeur, maar zo een beest heb ik nooit gezien zenne.