Dit verdien je in een knelpuntberoep

In de bouw vind je heel wat knelpuntberoepen.
pexels In de bouw vind je heel wat knelpuntberoepen.
Wil je van job veranderen? De kans op werk is groot als je voor een knelpuntberoep kiest. Maar wat verdien je? We geven je het gemiddelde loon voor enkele echte knelpuntberoepen.

Vrachtwagenchauffeur

Het lijkt misschien niet zo als je de muur van vrachtwagens op de rechterrijstrook ziet, maar er zijn te weinig vrachtwagenchauffeurs. Bovendien beschikken de kandidaten niet altijd over de juiste competenties. Ga je aan de slag in de transportsector, dan mag je rekenen op een gemiddeld brutoloon van 3.414 euro.

TipBereken hier hoeveel je zou kunnen verdienen in jouw sector

Analist ontwikkelaar ICT

In de ICT is er werk, zoveel is duidelijk. ICT-specialisten zijn dan ook een vaste waarde in de jaarlijkse lijst van de VDAB. Als ICT’er heb je zicht op een gemiddeld loon van 3.463 euro. Verkijk je dus niet op het eerder lage startloon, de ICT is een sector waarin de lonen snel stijgen.

Verpleegkundige

De zorg is een sector met toekomst. Voor verschillende zorgberoepen zijn er te weinig kandidaten en dat geldt ook voor verpleegkundigen. Ook zij verschijnen geregeld in de top-10 van de knelpuntberoepen. Medewerkers in de gezondheidszorg verdienen gemiddeld 3.192 euro.

Technicus studiebureau bouw

Bedrijven en sectorfederaties roepen het al lang: er is een structureel tekort aan technische profielen. Technicus studiebureau bouw is dan ook een knelpuntberoep pur sang. Het gemiddelde loon in de sector is 3.474 euro.

Calculator bouw

Ook de bouwsector mag rekenen op heel wat vermeldingen in de lijst met knelpuntberoepen. De calculator – die metingen doet, bestekken opmaakt en uitvoeringsdossiers opstelt – is er één van. In de bouw verdien je gemiddeld 3.515 euro per maand.

Onderhoudsmecanicien

Bedrijven in Vlaanderen en Brussel hebben nood aan onderhoudsmecaniciens. Er zijn er te weinig en als er kandidaten zijn, ontbreekt soms de kennis of de ervaring. Kom je terecht in bijvoorbeeld de technologische industrie, dan is jouw loon gemiddeld 3.897 euro.

Lees ook:

Een goed salaris verdienen? Denk dan aan deze studiekeuzes

Helft bedienden in chemie en farma krijgt meer dan 4.000 euro bruto

Beloningsonderzoek Vlerick Business School en vacature.com: twee derde van de Vlamingen wil meer prestatiebeloning

Bronnenvacature.com, Salariskompas, VDAB, Onderwijskiezer.be
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Irma Piessens

  Mocht men dergelijke lonen betalen zoals men beweert in dit artikel dan zou het tekort al heel wat krimpen. ;-)

 • theo de ceuster

  mijn hele leven gewerkt als technieker.het loon in het artikel klopt ongeveer, als je er duizend euro aftrekt.

 • Willy De Vidts

  Een verpleegkundige moet nu een 4de jaar doen waarvan 4 dagen op 5 gratis moet gewerkt worden in een zorginstelling, zogezegd om te voldoen aan de stageverplichting van de EU. In Finland is de bijkomende stage gespreid over 3 jaar en in Frankrijk worden alle stage-uren betaald. Verlies voor de Vlaamse verpleegkundige: minstens 20.000 € netto. Dank u Crevits en consoorten. En dan maar zagen dat er geen Vlaamse verpleegkundigen meer zijn. Oplossing Crevits: Roemeense verpleegsters importeren.

 • Geert Landsman

  Bruto ja maar er blijft netto niks over en als je geen kinderen hebt al helemaal niks.

 • Van Der Borght Isabel

  Erg, een verpleegkundige verdient minder dan een vrachtwagenchauffeur... Frappant, want een verpleegkundige moet eerst 4 jaar studeren... Erg hé