Dit verdien je in de chemie en farmaceutische sector

Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%
Pexels Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, de best betaalde sector in België. 

Het gemiddelde brutomaandloon in België is 3.510 euro, schommelend tussen gemiddeld 2.661 voor een niet-kaderlid met 5 jaar werkervaring en 5.186 euro voor een kaderlid met 20 jaar werkervaring. Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%: de modale medewerkers krijgen er elke maand 4.436 euro op hun rekening gestort.

Het loon van een starter

Uiteraard liggen de lonen voor starters een stukje lager, maar de sector pakt nog steeds uit met de hoogste startlonen over alle sectoren heen. Zonder een diploma hoger onderwijs kan je op gemiddeld 2.727 euro per maand rekenen, met een professionele bachelor op 2.479 euro, academische bachelors doen het iets beter met 2.584 euro per maand, en heb je een academische master, verdien je gemiddeld 2.889 euro aan startloon. Ter vergelijking: in de logistiek, transport en distributie schommelen deze lonen tussen de 2.234 en 2.515 euro.

Toon me alle jobs in de chemie en farmaceutische industrie

Meer ervaring, meer geld

Hoe langer je aan de slag bent, hoe meer je verdient; dit geldt ook in de chemie en farmaceutische industrie. Niet-kaderleden met 5 jaar werkervaring verdienen gemiddeld 3.093 euro per maand tegenover 4.028 euro voor het modale kaderlid die even lang aan de slag is. Vijftien jaar later verdien je als niet-kaderlid gemiddeld een derde meer (4.119 euro) en als kaderlid zelfs 50% meer (6.156 euro).

Stijgende lijn

De lonen in de chemiesector zijn niet alleen de hoogste in België – gevolgd door de energie- en milieusector – maar ze zijn ook in stijgende lijn. Een jaar geleden kwam het gemiddelde namelijk op 4.387 euro per maand, wat een gestage toename van 1,1% inhoudt.

Extralegale voordelen

Naast een hoog salaris, kan je als werknemer in de chemie en farmaceutische industrie ook rekenen op tal van extralegale voordelen: een onkostenvergoeding, eindejaarspremie, pensioenplan, maaltijdcheques, bedrijfsvoertuig, GSM, internetabonnement… En ook op vlak van vakantie zit het snor: met een gemiddeld aantal vakantiedagen van 32, doet enkel het onderwijs het beter.

Toon me alle jobs in de chemie en farmaceutische industrie

Lees ook:

De 20 best betaalde sectoren in België

10 aantrekkelijke jobs in de chemie- en farmasector

5 redenen om aan de slag te gaan in chemie en farma

Bronvacature.be
35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Els Dekester

  Mensen die 5 kinderen hebben, die leveren op lange termijn wel veel en veel meer op dan jij als alleenstaande zonder kinderen ooit zal kunnen. In het systeem dat we nu hebben, zullen die kinderen allemaal hun leven lang werken en veel afgeven aan de belastingen. Dus ja, mensen met kinderen verdienen zonder enige twijfel van meer over te houden als iemand die zijn geld enkel en alleen aan zichzelf en zijn pleziertjes opdoet.

 • Raphael Cools

  Luc Liegeois, de getallen in het artikel zijn bruto lonen en uw loon is netto, dus toch best blijven waar u nu bent.

 • Gilles Standaert

  Luc Liégeois dat gemiddelde van 4.436€ is bruto hoor dus trek daar maar al snel 1500€ vanaf. ik heb een hekel aan dit soort artikels die de ene keer bruto en dan weer netto cijfers weergeven.

 • Kristof Devlieger

  Wel opmerkelijk dat je zonder diploma hoger onderwijs een 250€ meer verdient dan een bachelor

 • Ludo Wouters

  Pascal, ik haal enkel feiten aan. Ik heb geen 5 kinderen, ik ben ook alleenstaand en ik betaal op sommige premies meer dan 50% belastingen. Het zijn de vorige regeringen die de belastingen op arbeid zo hoog hebben gebracht; zeker voor alleenstaande. Wacht maar tot je op pensioen kan, dan pas zal je als alleenstaande weten hoeveel je van je eigen gespaard geld gaat krijgen als pensioen. Haal al maar de grootste zakdoek boven die je kan vinden.