Dit verdien je in de chemie en farmaceutische sector

Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%
Pexels Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%
Vind je een mooi salaris belangrijk? Solliciteer dan voor een job in de chemie en farmaceutische industrie, de best betaalde sector in België. 

Het gemiddelde brutomaandloon in België is 3.510 euro, schommelend tussen gemiddeld 2.661 voor een niet-kaderlid met 5 jaar werkervaring en 5.186 euro voor een kaderlid met 20 jaar werkervaring. Werknemers in de chemie en farmaceutische industrie kloppen dit gemiddelde met niet minder dan 26%: de modale medewerkers krijgen er elke maand 4.436 euro op hun rekening gestort.

Het loon van een starter

Uiteraard liggen de lonen voor starters een stukje lager, maar de sector pakt nog steeds uit met de hoogste startlonen over alle sectoren heen. Zonder een diploma hoger onderwijs kan je op gemiddeld 2.727 euro per maand rekenen, met een professionele bachelor op 2.479 euro, academische bachelors doen het iets beter met 2.584 euro per maand, en heb je een academische master, verdien je gemiddeld 2.889 euro aan startloon. Ter vergelijking: in de logistiek, transport en distributie schommelen deze lonen tussen de 2.234 en 2.515 euro.

Toon me alle jobs in de chemie en farmaceutische industrie

Meer ervaring, meer geld

Hoe langer je aan de slag bent, hoe meer je verdient; dit geldt ook in de chemie en farmaceutische industrie. Niet-kaderleden met 5 jaar werkervaring verdienen gemiddeld 3.093 euro per maand tegenover 4.028 euro voor het modale kaderlid die even lang aan de slag is. Vijftien jaar later verdien je als niet-kaderlid gemiddeld een derde meer (4.119 euro) en als kaderlid zelfs 50% meer (6.156 euro).

Stijgende lijn

De lonen in de chemiesector zijn niet alleen de hoogste in België – gevolgd door de energie- en milieusector – maar ze zijn ook in stijgende lijn. Een jaar geleden kwam het gemiddelde namelijk op 4.387 euro per maand, wat een gestage toename van 1,1% inhoudt.

Extralegale voordelen

Naast een hoog salaris, kan je als werknemer in de chemie en farmaceutische industrie ook rekenen op tal van extralegale voordelen: een onkostenvergoeding, eindejaarspremie, pensioenplan, maaltijdcheques, bedrijfsvoertuig, GSM, internetabonnement… En ook op vlak van vakantie zit het snor: met een gemiddeld aantal vakantiedagen van 32, doet enkel het onderwijs het beter.

Toon me alle jobs in de chemie en farmaceutische industrie

Lees ook:

De 20 best betaalde sectoren in België

10 aantrekkelijke jobs in de chemie- en farmasector

5 redenen om aan de slag te gaan in chemie en farma

Bronvacature.be
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ilse Dams

  Heel belangrijk en al trouwens vermeld in de commentaren , deze bedragen zijn brutobedragen dus nog eens ongeveer 50% belastingen eraf. Ik werk in de chemie dus ik weet wat er op mijn loonbrief staat. Dit zijn volledig gerechtvaardigde bedragen in de chemie voor al het weekend,nacht,feest- werkdagen

 • Luc Verberght

  Bij de overheid veel verdieners en weinig werk zal toch bij ons niet zijn in de verpleging

 • wim rooyakkers

  Netto! daar moeten we het mee doen.het belastingstelsel in België loopt nog ver achter op andere landen waar iedere maand alles meteen ingehouden word,en niet een maal per jaar een verassing in de brievenbus zoals bij ons.

 • lieven tanghe

  Els Dekester,uw opmerking gaat maar op als uw kinderen in de privé gaan werken of zelfstandig worden .Alle anderen worden betaald met belastingsgeld en betalen dus netto totaal geen belastingen .

 • eddy bollaert

  Over contraktors die daar de vuile was doen voor hen wordt weeral gezwegen. Gemakkelijk verdiend voor de lamzakken.