Dit verdien je gemiddeld als je aan een young graduates programma deelneemt

Shutterstock
Studeer je dit jaar af en wil je graag weten welk loon je kan onderhandelen voor je eerste job? Of moet je nog beslissen welke richting je gaat volgen, en vraag je je af in welke domeinen je het meeste kan verdienen? Deze top 10 van starterslonen* zet je op weg! 

Verder studeren loont

Wil je als starter het grote geld binnenrijven? Kies dan voor een universitaire opleiding. Schoolverlaters met een academische master verdienen op hun eerste job gemiddeld 2.579 euro bruto. Ga je aan het werk met een academische bachelor, dan kan je rekenen op ongeveer 2.270 euro. Een professioneel bachelordiploma is goed voor een startloon van 2.234 euro, terwijl je met een diploma middelbaar onderwijs gemiddeld 2.073 euro op je rekening ziet verschijnen. Dat blijkt uit de cijfers van het meest recente Salariskompas van vacature.com en KU Leuven.

Dokters aan de top

Maar welke richting kies je nu best aan de universiteit? Je kan het misschien al raden: geneeskunde. Medisch en paramedisch personeel met een universitaire opleiding begint te werken aan een gemiddeld salaris van 3.112 euro bruto. Veel dokters, tandartsen, kinesisten en andere medische hulpverleners gaan overigens aan de slag als zelfstandige. Als je sterk in je schoenen staat en graag je eigen baas wil zijn, kan dat lonen. Met een vrij beroep verdien je namelijk zo’n 2.903 euro per maand. Onder de categorie ‘vrije beroepen’ vallen ook functies als architect, boekhouder, advocaat en notaris. Ook dat zijn dus interessante jobs voor starters.

TIP: Op zoek naar je eerste job? Dit zijn de zes beste werkgevers voor starters

Overheid interessant voor masters

Het onderzoek bewijst nog maar eens dat de overheid een aantrekkelijke werkgever is. Overheidsdiensten halen een derde plaats, met een gemiddeld brutoloon van 2.852 euro voor wie een masterdiploma heeft. Heb je een professionele bachelor, dan verdien je als ambtenaar echter een stuk minder: gemiddeld 2.163 euro. Wie geen hoger diploma heeft, krijgt met 2.138 euro haast hetzelfde loon.

STEM-studies scoren

Andere domeinen waarin je als schoolverlater goed boert zijn productie en techniek (2.825 euro bruto), wetenschappelijk onderzoek (2.849 euro bruto) en reseach & development (2.751 euro bruto). Ook ingenieurs krijgen een aantrekkelijk startloon van gemiddeld 2.733 euro. Dat toont aan een STEM-studierichting (Science, Technology, Engineering, Mathematics) een garantie vormt voor een mooie verdienste.

Lees ook: Zo moet je onderhandelen over je loon

Volg je hart

Uiteraard is loon niet het belangrijkste in een job. Het is vooral cruciaal dat je je werk graag doet. Ben jij creatief? Schrijf je graag teksten of wil je graag aan de slag voor televisie? Dan zal je waarschijnlijk niet rijk worden. Designjournalistiek en creatieve beroepen bieden het laagste startersloon aan: schoolverlaters met een master krijgen in die sectoren gemiddeld 2.174 euro. Professionele bachelors, die dankzij de praktijkgerichte opleiding meteen klaar zijn voor het werkveld, kunnen rekenen op zo’n 2.212 euro. Maar als dat hetgeen is wat jij het liefste doet, staar je dan niet blind op de cijfertjes en volg vooral je hart!

TOP 10 gemiddelde brutolonen voor masters

1. Medisch & paramedisch personeel: 3.112 euro

2. Vrije beroepen: 2.903 euro

3. Overheidsdiensten: 2.852 euro 

4. Wetenschappelijk onderzoek: 2.849 euro

5. Productie & techniek: 2.825 euro

6. Research & development: 2.751 euro

7. Ingenieurs: 2.733 euro

8. Juridisch: 2.666 euro

9. Toerisme: 2.630 euro

10. Franchising & filaalhouder: 2.619 euro

Toon me alle jobs voor starters

Lees ook:

Deze 5 jobs kan iedereen doen in de petrochemie

Bij deze bedrijven wil iedereen aan de slag

Technisch profiel? Deze bedrijven staan voor jou in de rij

* De vermelde bedragen zijn bruto sectorgemiddelden voor starters met 0 tot 2 jaar ervaring die het vacature.com Salariskompas invulden in 2017 - ze kunnen niet automatisch veralgemeend worden naar de volledige bevolking.

Bronvacature.com.
46 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anthony van der Borght

  Dat is nog te weinig !! ALS je ziet hoeveel het leven kost !!! De euro hadden ze nooit mogen invoeren..

 • Freddy De Vos

  Bruto is minder belangrijk dan netto. Aangezien netto het eindbedrag is. Bij bruto moet je belastingen, Rsz, ... nog aftrekken.

 • Ronald Daens

  Begrijp echt niet waar ze die lonen halen voor techniekers. Ik heb al jaren spijt dat ik ooit deze richting gevolgd heb.Ondergewaardeerd beroep en slecht betaald voor de verantwoordelijkheid die je hebt.

 • Gino Denil

  Mijn eerste brutoloon met een master was 80.000 BEF. En dat was in 1985. Bij een Belgisch bedrijf met normale lonen, wel in de ICT sector. Want bij een internationaal buitenlands bedrijf kon ik meer dan het dubbele verdienen. Maar dan was ik wel voortdurend op verplaatsing en ik had al kinderen. Dat zegt veel over de evolutie van de lonen.

 • Anne Onsia

  Je moet eens een bachelor secretaresse die wat talen spreekt proberen inhuren via een interimkantoor. Voor een junior kom je er niet hoor met 2500 euro! En dan komen de kosten van het interimkantoor er nog bij. Of een beginnende bachelor boekhouder.