Dit is het gemiddeld loon in de bouwsector

Shutterstock
Volgens onze salariskompas (2017) bedraagt het brutoloon er gemiddeld 3.221€. Managers in de bouwnijverheid verdienen gemiddeld bijna het dubbele: 6.069€ (FOD Economie, 2017). Toch is de bouwsector voornamelijk een arbeiderssector. Van de 265.000 mensen die er werken, zijn er 159.000 arbeiders (Confederatiebouw). Maar hoeveel verdien je nu in de bouwsector?

Werken in de bouw betekent ook de weersomstandigheden erbij nemen. Regen, hagel, maar ook tropische hittes. Toch is dit niet altijd slecht. Zo voorziet de bouwsector ook vergoedingen voor weerverlet. Als het dus teveel regent en je daardoor niet aan de slag kan, word je daarvoor gecompenseerd. Jouw loon in de bouwsector kan daarnaast ook nog variëren door getrouwheidspremies en andere extralegale voordelen.

Beginner in de bouwsector
Net van de schoolbanken en klaar voor een job in de bouwsector? Dan vraag je je misschien af of je diploma een waardig 'bouwmateriaal' is voor jouw toekomstige job. Grote verschillen in het loon van starters met of zonder diploma zijn er echter niet. Als je geen bachelor- of masterdiploma hebt, dan ligt jouw loon als starter gemiddeld op 2.212€. Met bachelordiploma ligt dit iets hoger, op gemiddeld 2.298€. Een master start in de bouwsector met het hoogste loon, gemiddeld 2.596€.

En wat met opgebouwde ervaring?
Al langer een job in de bouwsector? Ben je al 5 jaar een ervaren rot in het vak, dan ligt jouw loon als niet-kaderlid gemiddeld op 2.276€. Als kaderlid verdien je na 5 jaar al gauw 3.193€. Meer ervaring betekent ook in de bouwsector een hoger loon. Een werknemer met 20 jaar ervaring heeft zo gemiddeld 3.167€ (niet-kaderlid) tot 4.722€ (kaderlid) per maand. 

Extralegale voordelen
Ongeveer 60% van de werknemers krijgt bovenop zijn of haar loon maaltijdcheques. 50 tot 60% krijgt ook een hospitalisatie- en/of groepsverzekering. Een bedrijfswagen krijgt slechts 43% van de niet-kaderleden, vergeleken met 84% van de kaderleden in de bouwsector. Gezien het takenpakket in deze sector verbaasd het weinig dat slechts 10% (niet-kaderleden) tot 25% (kaderleden) van thuis kan werken.

Benieuwd hoe jouw salaris scoort?
Doe de test met het salariskompas van vacature.com Je komt te weten of je veel of weinig verdient, op welke extralegale voordelen je aanspraak maakt, wat je over vijf jaar op je rekening mag verwachten en nog veel meer!

Toon me alle jobs in de bouw

Lees ook:
Dit zijn de 5 best en de 5 slechtst verdienende functies
Snel aan werk raken? In de bouw kan je zo aan de slag
Waarom je ook in de bouw steeds hogere diploma's nodig hebt

Bron: vacature.com.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • françois haesendonckx

  En Wa verdienen die Pipo's bande vakbond ,

 • Alexander Kerckhofs

  Harry netto loon valt niet te vergelijken omdat dit te hard afhangt van je gezinstoestand. Daarom dat ze altijd over brutolonen spreken.

 • Guy D

  ...en het loon van alle 'werknemers' uit het voormalige oostblok zal niet meegeteld zijn.

 • Harry De beer

  Grappig, ik werk in dr bouw en heb netto maar 1700 lol.

 • Tuur Tureluur

  43% van de niet-kaderleden krijgt een bedrijfswagen. Dat zal san wel een bestelwagen vol materiaal zijn om 's morgens collega's op te halen om samen naar de werf te rijden.