Dit hou je over van je brutoloon

Wat er overblijft na RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing is je nettoloon
Shutterstock Wat er overblijft na RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing is je nettoloon
Geraak je maar niet wijs uit wat er allemaal op je loonfiche staat of moet staan? Ben je benieuwd hoeveel geld je maandelijks bruto/netto overhoudt en of je wel correct verloond wordt? Vacature.com legt het je haarfijn uit. 

Brutoloon

Je brutoloon is het bedrag dat je verdient vóór de belasting en bijdragen voor sociale zekerheid eraf worden getrokken. Het brutoloon bestaat uit het loon voor je prestaties en voor betaalde afwezigheid (vakantie, ziekte, feestdagen etc.). Ook toeslagen voor overuren, voordelen in natura, premies of bonussen, commissies en de verbrekingsvergoeding bij ontslag zijn opgenomen in je brutoloon.

TIP: Met onze handige bruto-netto calculator bereken je in een handomdraai je eigen bruto-nettoloon.

Sociale bijdragen

Van je brutoloon wordt de RSZ-bijdrage afgetrokken. Dat is de bijdrage voor de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Daarvan worden de pensioenen, werkloosheidsuitkeringen, ziekte-uitkeringen en kinderbijslag betaald. Voor werknemers is die bijdrage 13,07% van het brutoloon. Bij werknemers die niet veel verdienen staat onder de regel voor de RSZ-bijdragen ook een ‘werkbonus’. Dat betekent dat ze korting krijgen op de socialezekerheidsbijdragen betalen: maximaal 189,98 euro per maand.

TIP: Bij je loon komt veel kijken. Naast wat er allemaal op je loonfiche staat, wil je misschien ook graag weten of je recht hebt op een eindejaarspremie of maaltijdcheques? Ontdek het allemaal met deze handige gids over je loon!

Belastbaar loon

Het brutoloon min de RSZ-bijdrage is je belastbaar loon. Het belastbaar loon wordt nog aangevuld met loonelementen die zijn vrijgesteld van RSZ. Daarbij horen het voordeel van het privégebruik van de bedrijfswagen, een sociaal abonnement voor het openbaar vervoer (boven de 380 euro per jaar), het dubbel en aanvullend vakantiegeld en uitzonderlijke premies of giften. Dat is het gedeelte van je brutoloon waar je belasting over moet betalen.

Lees ook: 2.500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? In deze sectoren kan het

Bedrijfsvoorheffing

Van je belastbare loon wordt nog bedrijfsvoorheffing ingehouden. Dat is een voorschot op de inkomstenbelasting. Bij je uiteindelijke belastingaanslag wordt dat bedrag verrekend. Je burgerlijke staat en gezinssituatie hebben invloed op de hoogte van de bedrijfsvoorheffing.

Nettoloon

Wat er overblijft na RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing is je nettoloon. Daar kan nog je sociaal abonnement en de terugbetaling van kosten bovenop komen. Toch ligt het bedrag dat je krijgt uitbetaald waarschijnlijk lager dan het nettoloon. Je werkgever moet nog enkele inhoudingen doen, zoals je bijdrage voor een bedrijfswagen of groepsverzekering, de ‘bijzondere bijdrage voor sociale zekerheid’ (in functie van je belastbaar gezinsinkomen) en een bijdrage voor ontvangen maaltijdcheques vrij van RSZ en belastingen.

Lees ook:

Zo verdubbel je je salaris op 5 jaar tijd

500 euro meer verdienen? Soms is het slechts kwestie van van sector te veranderen

Dit zijn de opmerkelijkste resultaten van het Salariskompas 2018

Bronvacature.com.
45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Het ontgaat Vacature wel vaker, maar er bestaat ook zoiets als "arbeiders". Die betalen 13,07% SZ op hun brutoloon aan 108%. O, en wie beweert "50%" belastingen te betalen moet terug naar school: dat is rekenkundig onmogelijk.

 • René Verhoeven

  En dan te weten dat de zogenaamd "patronale" bijdragen ook van mijn loon komen als werknemer! De som van patronale bijdragen en bruto loon is wat ik minimum opbreng voor mijn werkgever, zelfs nog een stuk meer want hij pakt er ook zijn winst eerst op. Als je dat dan omrekent wat daar netto nog van overblijft, dan merk je dat werknemer 70% belast wordt op wat hij eigenlijk verdient! De belgische staat wordt overeind gehouden door de gewone werkman!

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  Het is gewoon schandalig dat, als een werkgever je na 25 jaar goede en trouwe dienst wil belonen met een extra som geld, dat de fiscus ermee weg is voor meer dan 45 percent ! Wat heeft de fiscus er mee te maken dat een baas heel tevreden is met jouw werk en jouw bijdrage tot de ontwikkeling van de firma ?

 • Tom De Backer

  Tja voor diegene die hier liggen te leuteren dat een cafetaria plan of bv bedrijfswagen niet fair is, van 100 euro opslag blijft er amper 40 euro en zelfs minder voor u als ge wat meer verdiend.. Wat verwacht je dan.. Mss. ook zo een job zoeken, wie houdt u regen?

 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  De franse komiek, Coluche (1944-1986) zei het vroeger al heel duidelijk : “Toen we klein waren, bij onze ouders na de oorlog, hadden we het heel moeilijk om elke maand de eindjes aan mekaar te knopen,… vooral de laatste 28 dagen…”. Nu, meer dan 30 jaar later na zijn uitspraak zijn we weer zover als toen !...