Deze diploma's heb je nodig als ingenieur om snel werk te vinden

Shutterstock
Ingenieurs hebben twee zaken gemeen: ze lossen complexe problemen op, en ze verdienen goed. Maar omdat geen twee problemen dezelfde zijn en elke sector te kampen heeft met haar eigen uitdagingen, bestaan er verschillende soorten ingenieurs. Een overzicht van de meest gewilde ingenieursprofielen.

Industrieel ingenieur

Het werkleven van industrieel ingenieurs draait rond één concept: efficiëntie. Bedrijven nemen dit soort ingenieurs aan omdat zij als geen ander weten hoe beschikbare infrastructuur, apparatuur en werkkrachten kunnen georganiseerd worden om productieprocessen te optimaliseren. Je zorgt er met andere woorden voor dat jouw organisatie draait als een geoliede machine.

R&D-ingenieur

Bedrijven die competitief willen zijn en blijven, moeten op regelmatige basis met iets nieuws op de markt komen. Daarvoor dienen hun Research & Development-ingenieurs: zij ontwikkelen nieuwe producten en testen die ook uit vooraleer het grote publiek ervan kan genieten. Veiligheid boven alles, toch? Als R&D-ingenieur hoef je trouwens niet per se aan de slag te gaan bij een grote onderneming. Ook onderzoekscentra zien je graag komen.

Lees ook: 9 droombedrijven voor ingenieurs

ICT- en elektronica ingenieur

De digitalisering heeft het pad geëffend voor de ICT-ingenieurs en elektronica-ingenieurs. Niet alleen de computerwereld heeft je nodig, maar zowat alle sectoren zijn van jouw software- en elektronicakennis afhankelijk. Je bent bijna zo vlot in codetaal als in je moedertaal. En het goede nieuws – naast het aantrekkelijk loon natuurlijk – is dat je zeker kan zijn van een job die steeds evolueert. Misschien werk je ooit wel mee aan de ontwikkeling van een robot?

Energie-ingenieur

De wereld digitaliseert niet alleen, maar ‘vergroent’ ook. We moeten uit noodzaak naar alternatieve bronnen van energie zoeken, en dus kunnen universitairen nu kiezen voor een master energie-ingenieur. Het doel van deze ingenieurs? Duurzaamheid. Ze produceren, verdelen, automatiseren en beheren energie op een zo efficiënt mogelijke manier.

Toon me alle jobs voor ingenieurs

Lees ook:

Zoveel verdien een ingenieur

4 voordelen om te werken als ingenieur

Hoe kom je als allerbeste uit het sollicitatiegesprek? Zo maak je het verschil volgens Belgische rekruteerders en CEO’s

Bronvacature.com.
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • steven goossens

  Begin gewoon ne keer met de leerplicht terug te brengen naar 16 jaar en promoot het beroepsonderwijs. Hoger onderwijs enkel na een examen ( a la auto rijexamen) en pensioen volgens aantal gewerkte jaren. Werkelloosheidsuitkering enkel volgens gewerkte jaren. moest ik herbeginnen ik zou op 16 gaan werken.

 • jos indigne

  Eens kijken op mypension ....en zowel t netto als bruto bekijken op teinde van u loopbaan heb je meer bruto maar minder netto ( ik bekijk het niet ) want weet toch niet hoe dat werkt

 • Johnny Verhoeven

  Als ik nog kon herbeginnen had ik niet verder gestudeerd. Ik was al lang op pensioen geweest en had meerl pensioen gehad als wat ik binnen 5 jaar mag hopen te krijgen.Nu kom ik door mijn studiejaren niet aan de volle 45 jaar.

 • frans vanaerschot

  vergeet niet hoe langer je studeert veel minder pensioen later

 • Jan Maarten

  Het is én een diploma én werkervaring die telt. Zonder diploma ken je de theorie niet en duurt het jaren voor je die vast hebt. Zonder ervaring trap je eerst in de verschillende valkuilen vooraleer je resultaten boekt. Iemand die anders zegt heeft ofwel geen diplomla ofwel geen ervaring.