Data scientist, hét beroep van de toekomst

Financiële bedrijven beseffen het enorme potentieel van die big data, maar vinden niet genoeg experts om ermee aan de slag te gaan.
Shutterstock Financiële bedrijven beseffen het enorme potentieel van die big data, maar vinden niet genoeg experts om ermee aan de slag te gaan.
Dankzij de moderne technologie hebben we vandaag toegang tot een massa data. Financiële bedrijven beseffen het enorme potentieel van die big data, maar vinden niet genoeg experts om ermee aan de slag te gaan. Sommige scholen zelfs hun eigen mensen om.

Executives bijscholen in big data

"Cijfers en businessexpertise worden vandaag heel sterk aan elkaar gekoppeld om tot bedrijfsbeslissingen te komen", zegt Philippe Baecke, professor aan de Vlerick Business School en gespecialiseerd in marketing, business analytics en big data. "En bedrijven die hun beslissingen ondersteunen met data, zoals Google, Amazon en Tesla, presteren beter."

Ook in de financiële wereld is er meer en meer interesse voor data science. "Creditriskanalyse bijvoorbeeld, om na te gaan wie zijn lening zal kunnen afbetalen, wint aan belang. Vlerick startte daarom twee nieuwe executivemasterclasses op, gericht op executives die zich willen omscholen: Strategic data driven marketing en Creating business value with big data. Maar ook in onze programma's gericht op masterstudenten zijn vakken met betrekking tot big data prominent aanwezig."

Gigantisch tekort tegen 2018

Het executive programma werd ontwikkeld op vraag van Johan Kestens, chief information officer van ING Belgium. Baecke: "Hij merkte al langer een tendens naar 'analytisering' en het nijpende tekort aan personen die in staat zijn om grote hoeveelheden ruwe data om te zetten in nuttige inzichten."  Volgens  een studie van McKinsey zou er in 2018 een tekort zijn van maar liefst 1,5 miljoen managers die in staat zijn beslissingen te nemen op basis van big data en een tekort van om en bij de 150.000 data scientists, in de VS alleen. "Om daaraan tegemoet te komen, moeten we studenten klaarstomen voor de job van data scientist én mensen met werkervaring vaardigheden omtrent big data meegeven. "

Technisch onderlegd én businessminded

Een data scientist moet over veel verschillende competenties beschikken. "Statistiek, data analytics, it en businessexpertise", zegt Baecke. "Een zeer zeldzame combinatie, zeker bij pas afgestudeerden. Masters zijn doorgaans ofwel puur it-geschoold, ofwel meer business minded. En het is net de combinatie van de twee die vandaag heel gegeerd is."

Waarheen als data scientist?

Uiteraard kan niet iedereen even onderlegd zijn in al die competenties. Dat hoeft ook niet. "Meestal kom je in een analytisch team terecht waarvan elk lid zijn specialisatie heeft." Afgestudeerden van het executive programma van Vlerick worden doorgaans head of analytics of chief data officer. Afgestudeerden van de masterrichtingen - zogenaamde junior data scientists - kunnen in tal van sectoren aan de slag: financial, credit risk, telecom en zelfs health care.

In de praktijk bij Colruyt en Netflix

Op operationeel niveau proberen bedrijven met hun big data modellen te creëren om bijvoorbeeld te kijken wie hun beste klanten zijn, welke klant een grote kans heeft om een product te kopen, welke klant niet.

"Denk maar aan Colruyt", vertelt Philippe Baecke. "Hun folders 'Selectie voor u' zijn op maat gemaakt op basis van data-analyse. In de folder staan veertig producten waarin jij verondersteld wordt een grote interesse te hebben. Of denk aan zaken als het 'recommended product'-lijstje van Amazon, dat boeken voorstelt waarin jij geïnteresseerd zou kunnen zijn.


Ook op strategisch niveau kunnen big data gebruikt worden. "Netflix, bijvoorbeeld, heeft beslist om de serie House of Cards te ontwikkelen op basis van data science. Het bedrijf heeft uitgebreid het kijkgedrag van zijn klanten geanalyseerd en op basis daarvan dat topic, die regisseur en die acteurs geselecteerd waarvan voorspeld werd dat ze succes zouden opleveren. Op basis van die bevindingen hebben ze de serie gemaakt, en het heeft gewerkt."

Bekijk hier alle openstaande vacatures voor data scientist.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels