Carrièreswitch? Yes you can!

Shutterstock
Voel je je niet meer zo gelukkig in je job? Ervaar je te veel werkstress? Wil je eigenlijk iets helemaal anders gaan doen maar ben je bang om de stap te zetten? Deze tips helpen jou alvast op weg.

Annemie Peeters is sinds 2006 loopbaancoach en heeft inmiddels al honderden mensen geholpen om (opnieuw) meer plezier in hun werk te hebben. "Als je niet helemaal zeker bent of je van job wil veranderen, stel jezelf dan de vraag: 'Wil ik dit werk blijven doen?' Als het antwoord 'nee' is, wordt het tijd voor verandering", zegt zij. Als ze mensen begeleidt in hun zoektocht naar de juiste job, volgt ze dit gerichte stappenplan:

1. Weet wat je wil

"Als je je droomjob wil vinden, is het belangrijk te weten wat je wil. Het volstaat niet om te weten waar je passie naar uitgaat, je moet ook goed weten wat je talenten en vaardigheden zijn en hoe je je passie kunt gebruiken voor je werk. Op het internet kun je tests vinden waarmee je kunt testen welke jobs jou het beste liggen."

"Als je er niet uit geraakt, kun je loopbaanbegeleiding volgen. Een loopbaancoach kan je door middel van gesprekken en opdrachten helpen om te achterhalen wat je competenties zijn. Het komt erop aan je professionele identiteit te kennen: wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik?"

2. Durf actie te ondernemen

"Als je eenmaal weet wat je wil, is het tijd voor actie. Veel mensen aarzelen om de stap te zetten omdat ze bijvoorbeeld zekerheid willen, bang zijn voor de financiële gevolgen enz. Maar het is belangrijk te durven kiezen voor een job die jou op langere termijn gelukkiger maakt. Vasthouden aan een baan die je niet graag meer doet, kan je letterlijk ziek maken. En het is niet omdat je destijds voor een bepaald beroep koos, dat je dat de rest van je leven moet blijven doen. Mensen en werkplekken kunnen nu eenmaal veranderen."

3. Zoek steun bij je omgeving

"De steun van je omgeving verhoogt de slaagkansen van je zoektocht naar ander werk. Je familie, partner, vrienden, ... kunnen je motiveren als het even wat moeilijker gaat. Zeker als je carrièreswitch financiële consequenties heeft, is de steun van je gezin onontbeerlijk."

4. Ga voor je dromen maar blijf realistisch

"Stel een realistisch plan op. Welke jobs sluiten aan bij jouw professioneel profiel? In welke jobs kan je je passie effectief gebruiken? Bedrijven gaan jou immers in de eerste plaats beoordelen op je cv en ervaring. Als je echt van richting wil veranderen, is het misschien wel nodig een aangepaste opleiding te volgen. Dat heeft dan weer financiële consequenties. Zet alles eens goed op een rijtje."

5. Geef niet op

"Misschien is het niet haalbaar om van je passie je beroep te maken. Zoek dan uit op welke manier je die passie toch in je leven kunt integreren, bijvoorbeeld in je vrije tijd, vrijwilligerswerk, ... Een carrièreswitch maken is niet altijd evident. Als ik mensen begeleid, verwacht ik dat zij er voor de volle 100% voor gaan. Als je de moed vindt om te blijven volharden, zal je uiteindelijk je doel bereiken."

Getuigenis: Tinne (29) maakte een verrassende carrièreswitch

Na een burn-out gaf Tinne Maesschalck (29) haar job als recruiter in de uitzendsector op om een eigen zaak te starten. Vandaag coacht ze met Tinne Cooks mensen naar een gezonde levensstijl.

Huilbaby

Tinne Maesschalck werkte sinds 2006 als recruiter in de uitzendsector en klom op tot kantoorverantwoordelijke. Geen haar op haar hoofd dat eraan dacht een andere job te zoeken. "Toen ik mama werd van Lucas (5,5)  werd het al wat moeilijker maar ik stak gewoon een tandje bij", zegt ze.

"Met de komst van Liv (3) werd de combinatie van werk en gezin echter heel zwaar. Liv was een huilbaby en hield me 's nachts urenlang wakker. Bovendien was ik door de bevallingen veel kilo's bijgekomen en was ik beginnen te diëten. Dat liep uit de hand en leidde tot een echte eetstoornis. Als kantoorverantwoordelijke had ik een functie waarin ik niet parttime kon werken. Maar die mix van oververmoeidheid, stress en een eetstoornis zorgde ervoor dat ik in januari van dit jaar compleet ben gecrasht."

Keuzes maken

"Ik was ervan overtuigd dat ik met een pilletje en wat bijslapen snel weer aan de slag zou kunnen. Maar mijn huisarts concludeerde dat ik een zware burn-out had en schreef me verplicht ziekteverlof voor. In maart kreeg ik mijn ontslagbrief in de bus. Door een nieuwe wetgeving kon de werkgever mij ontslaan terwijl ik nog met ziekteverlof was. Maar ik heb hen dat niet kwalijk genomen. Nadat alle formaliteiten waren afgehandeld, voelde ik veeleer opluchting. Ik hoefde geen verantwoording meer af te leggen en kon me volledig toeleggen op mijn herstel en de zorg voor de kinderen."

"In die maanden dat ik thuis zat, ben ik mij enorm gaan verdiepen in gezonde voeding. Ik verdween dagelijks in mijn keuken met veel groenten, fruit en granen om gezonde maatlijden te bereiden voor mijn gezin. Ik ging veel bewuster leven. Het begon te kriebelen om met die passie iets te gaan doen. Want stilaan begon ik te beseffen dat ik eigenlijk niet meer terug wilde naar eenzelfde type job en dat ik andere keuzes zou moeten maken."

Loopbaancoaching

"Maar ik dacht dat het bij een droom zou blijven, dat het een onhaalbare kaart was. En zomaar alle zekerheden opgeven, dat durfde ik toch niet. Dus ging ik in mei in loopbaanbegeleiding. Ik was ervan overtuigd dat men mij daar snel met beide voeten terug op de grond zou zetten. Maar zij zochten naar de rode draad in mijn leven en daarbij kwam telkens hetzelfde naar boven: gezonde voeding, bewuster leven, mensen helpen, ... Die loopbaancoach heeft mij juist dat laatste duwtje in de rug gegeven dat ik nodig had om de sprong te wagen."

"Op 1 oktober startte ik mijn eigen zaak Tinne Cooks. Vertrekkend vanuit mijn eigen verhaal begeleid ik mensen om gezonder te eten, meer te bewegen, de juiste keuzes te maken enzovoort. Natuurlijk had ik in het begin wat twijfels: zal het wel lukken? Maar ik kom uit een heel concurrentiële sector en ben het gewend om hard te werken. En als je écht iets wilt, kun je je doel bereiken. Daar ben ik vast van overtuigd."

"Het is misschien nog wat te vroeg om al een evaluatie van mijn carrièreswitch te maken," zegt Tinne, "maar ik heb me mijn beslissing nog geen seconde beklaagd. Ik ben mijn eigen baas en voel dat ik weer volledige controle heb over mijn werk en privégeluk. En de eventuele nadelen van het zelfstandigenstatuut neem ik er gewoon bij."

"Achteraf bekeken was die burn-out het beste dat mij kon overkomen. Als mijn lichaam me geen halt had toegeroepen, was ik misschien blijven voortploeteren. Ik kan het iedereen aanraden om eens een loopbaancoach onder de arm te nemen. Tenslotte breng je een groot deel van je leven op je werk door, dus is het toch belangrijk dat je het graag doet. Want alles kan, als je het echt wilt. Daar ben ik nu 100% van overtuigd."

Lees ook op vacature.com5 sollicitatietips bij een carrièreswitch