Ben jij geknipt voor een technisch beroep? Stel jezelf deze 5 vragen

Shutterstock
Over technische jobs bestaan nog altijd behoorlijk veel misverstanden. Aan de hand van de volgende 5 vragen kan je zelf uitmaken of het een beroep is dat bij jou past. 

1. Kan je goed met mensen om?

Machines zijn misschien je passie, maar dat wil niet zeggen dat je als technieker een kluizenaarsbestaan leidt. Social skills zijn onontbeerlijk. Je moet vaak beroep doen op je teamgenoten of collega’s om te helpen bij een delicaat probleem of om bij te leren over een techniek waar je nog niet helemaal mee vertrouwd bent. Je dient te rapporteren aan je overste en daarnaast communiceer je ook veelvuldig met klanten. Als service technieker bezoek je hen bijvoorbeeld aan huis en kom je zo voortdurend in contact met andere mensen.

TipBekijk hier de vacatures in techniek en productie.

2. Wat met die moeilijke werkuren?

Uiteraard vindt wie goed zoekt wel die ene technische baan die wel mooi binnen de kantooruren valt, maar het gros van de jobs in techniek en productie vereist de nodige flexibiliteit naar werkuren toe. Als technieker dien je immers op bezoek te gaan bij klanten die wel van 9 tot 5 werken, of moet je meteen paraat staan wanneer er iets misloopt in het bedrijf van je werkgever. En defecten gebeuren ook na 17u of in het weekend. Deze flexibiliteit heeft echter ook voordelen. Zo krijg je extra betaald, heb je vaak meer vakantie en kan je soms ook doorheen de week vrij nemen.

Lees ookZoveel verdien je in techniek en productie

3. Geen uitzicht op een kaderfunctie?

Een manager die bij wijze van spreken niet weet hoe een fietsband te plakken, zal een mal figuur slaan bij zijn personeel. Als pakweg plantmanager in een fabriek heb je maar best kaas gegeten van de technieken waarmee jullie werken en moet je begrijpen hoe de hele machine draait. Enkel zo kan je gepast handelen in crisissituaties, de juiste beslissingen en nemen en inspringen waar nodig. Doorgroeien naar een leidinggevende functie als technicus is dus zeker een optie.

4. Is het niet te saai?

Als technieker komen er heel wat uitdagingen op je pad. Onverwachte interventies waarbij je het hoofd koel moet houden, een ongekend probleem waarvoor je je inventiviteit moet aanspreken, deadlines, veeleisende klanten… Geen dag is dezelfde en de nodige stressbestendigheid is essentieel. Bovendien staan technische ontwikkelingen ook niet stil, waardoor je werkveld aan hoog tempo verandert. Dit impliceert dat je je regelmatig zult moeten bijscholen wil je bijblijven met de laatste evoluties. 

5. Men only?

Ons land houdt er weliswaar nogal conservatieve statistieken op na, maar objectief bekeken zijn vrouwen even geschikt voor een technisch beroep als mannen. Daarenboven is de vraag naar bekwame technici groot, dus zijn meer vrouwen in de sector momenteel broodnodig. In het onderwijs zijn vrouwen alvast aan een flinke inhaalbeweging bezig. Feit is en blijft: zowel mannen als vrouwen die nu kiezen voor techniek zullen héél vlot een job vinden.

TipBekijk hier de jobs in techniek en productie.

Lees ook:

Technisch talent? Bij deze bedrijven zit jij op je plaats

Most wanted: deze vijf technische profielen

Industrie 4.0: dit zijn de voordelen voor wie in techniek en productie werkt

Bronvacature.com.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kamiel De Grootte

  heb na mijn ASO gekozen om een hogere technische opleiding te volgen... Diploma gehaald maar grootste teleurstelling van mijn leven. Slecht betaald, slechte uren, sociaal niet hoog aanzien. Ben dan maar onderstationschef geworden bij de NMBS. Ook niet 100% het van het maar toch al beter dan wat ik eerder deed en veel beter betaald. Al die jaren studeren voor piet snot dus. Ben nu 50 en kijk uit naar mijn pensioen.

 • Jan Desmet

  Zoals de foto laat "uitschijnen", mooie werkomgeving, prima plaats om iets uit te meten, mooie en goed zittende werkkledij, geen belemmerende PB's. nogmaals van die moderne leugenachtige voorstellingen van en beroep, zo kennen we ze wel, bijna nooit strokende met de waarheid. Pfffff ...

 • marie-claire de bosscher

  als tiener, eind jaren '60 wou ik voor elektriciteit of houtbewerking gaan, maar dat mocht toen nog niet, meisjes werden uitgesloten voor zulke vakken en scholen.... uiteindelijk ben ik toch in een job beland die meestal door mannen werd gedaan, en waar ook wel technische kennis bij kwam kijken en daar voelde ik me héél goed bij.

 • Carolus Vif

  klopt Jan Desmet en het ergste zijn nog de bedrijveen die aan outsorcing doen je wet niet waar je de week erop moet gaan , kan meevallen maar ook tegenvallen ,mark in ben al jaren technieker en 18 euro ? vergeet het dat is een uitzondering , ik zie op de vdab site veel aanbiedingen ook van interimburos ze zeggen goed loon , wel dat goed loon is dan meestal 13 of 14 euros als je ze dan zegt dat je het te weinig vind kijken ze heel verbaast

 • Martin Meuris

  Een technieker die zelfstandig werkt verdient veel geld, de technieker die voor een baas werkt verdient heel weinig, zo simpel is dat.