Ben jij een pc- of Mac-mens? Doe de test!

Moet jij bij de clan van het appeltje horen, of is een Windowspc meer iets voor jou? Doe de test!
REUTERS Moet jij bij de clan van het appeltje horen, of is een Windowspc meer iets voor jou? Doe de test!
Het is een van de grootste tegenstellingen in de consumentencultuur: je hebt gebruikers die zweren bij Windowspc's en je hebt de grote Mac-adepten. Maar bij welke van die twee hoor jij en bij welke zou je misschien moéten horen? Een checklist.

Wanneer je simpelweg de som maakt van de tien elementen die we hier zo dadelijk zullen belichten, zou de eindconclusie - puur numeriek - moeten zijn dat je volgende computer een Mac moet zijn. Maar zo werkt het natuurlijk niet in de praktijk: elke gebruiker heeft verschillende noden, en dus zullen bepaalde elementen in deze checklist voor jou misschien zwaarder doorwegen dan andere.

1. Prijs versus rekenkracht

Macs zijn door de band een stuk prijziger. Voor de prijs van een gemiddeld toestel (toch ergens ten noorden van 1.000 euro) heb je een veel krachtigere Windowspc in huis. Wanneer er nieuwe Macs verschijnen, zijn die meestal eventjes voor op gebied van rekenkracht, maar pc-fabrikanten halen altijd snel in.

Winnaar: Windows

2. Gebruiksgemak

Geen discussie: wanneer je de twee besturingssystemen (Windows 10 en Mac OS) naast elkaar gebruikt, is Mac OS gewoon makkelijker. Elementen zijn eenvoudiger terug te vinden en handelingen hebben minder stappen nodig. Wil je bijvoorbeeld een programma desinstalleren? Gewoon naar het vuilnisbakje slepen en het is gebeurd. Ga daar maar eens aan staan met Windows 10.

Winnaar: Mac

3. Design

Op het gebied van design is er intussen geen duidelijke winnaar meer. Apple heeft nog steeds mooi vormgegeven computers in de handel, maar de fabrikanten van Windowspc's hebben op dat gebied de afgelopen jaren een enorme inhaalbeweging gemaakt.

Winnaar: Beide

4 / Software en videogames

Sinds de komst van de Mac App Store, en het feit dat meer en meer software en diensten gewoon via de webbrowser bereikbaar zijn, is het verschil qua software en beschikbare games wat minder geworden. Maar toch: veel software is nog steeds uitsluitend beschikbaar voor Windowspc's. Dat geldt extra voor videogames. Windowspc's zijn hier dus een duidelijke winnaar, helemaal wanneer u iets meer obscure software gebruikt. Voor meer courante software als Microsoft Office of Adobe Photoshop maakt het dan weer geen verschil: die komen zowel in een Windows- als een Mac-versie.

Winnaar: Windows

5. Keuze

We zouden het soms vergeten, maar Apple is ook maar één enkele fabrikant, waar Windowspc's door een hele hoop concurrenten worden gemaakt. Je hebt dus gewoon veel meer keuze in het Windowssegment, op het gebied van schermgrootte, hardwareconfiguraties en andere elementen.

Winnaar: Windows

6. Ondersteuning

Wanneer je problemen hebt met een Windowspc zal de eigenaar van de winkel waar je hem hebt gekocht in de regel alleen eenvoudige problemen zelf kunnen oplossen. Wanneer het iets complexer zit, moet het toestel meteen naar een herstelpunt van de fabrikant. Apple heeft grote moeite gedaan om ervoor te zorgen dat zijn technische ondersteuning veel dichter bij de klant staat: via het eigen retailkanaal (zoals Switch-winkels in België) wordt er meteen diepgaand gekeken naar wat er schort.

Winnaar: Mac

7. Veiligheid

De aankoop van een Mac zorgt er niet automatisch voor dat je gevrijwaard blijft van virus- en malware-aanvallen. In de recentste versie van Mac OS, High Sierra, zat er zelfs een compleet ridicule beveiligingsfout waarvoor Apple een hoop krediet verloor. Maar toch: de meeste virussen en malware zijn nu eenmaal geschreven voor Windowspc's, omdat de booswichten erachter daarmee meteen een veel grotere groep van potentiële slachtoffers hebben.

Winnaar: Mac

8. Touchscreen

Een element waarop Macs momenteel achterlopen, en dat stilaan een courant element is geworden bij computergebruikers, is een aanraakgevoelig scherm. Ook op gebied van 'convertibles', laptops die kunnen worden omgebogen tot een tablet, komt Windows als overwinnaar uit de strijd.

Winnaar: Windows

Bekijk hier de actuele prijzen van alle 'convertible' computers

9. Samenwerking met andere apparaten

Wanneer je vaak data wisselt tussen je smartphone of tablet en je computer, heeft Apple nog wel een voetje voor. Die smartphone of tablet kunnen dan natuurlijk wel beter een iPhone of iPad zijn, maar wanneer je binnen het eigen 'ecosysteem' van Apple blijft loopt de samenwerking bijna naadloos. Gegevens van verscheidene apps worden constant en naadloos geüpdatet tussen de twee toestellen via iCloud, en er is de enorm handige 'Handoff'-functie, waarmee foto's, video's en andere bestanden gewoon kunnen worden versleept van het ene toestel naar het andere.

Winnaar: Mac

10. Keuze in besturingssystemen

Vergeet ook niet dat je op een Mac gewoon beide besturingssystemen kunt installeren. Wie echt het beste van de twee werelden wilt hebben, zet dus Windows 10 als tweede besturingssysteem op zijn Mac. Natuurlijk zijn er een paar verschillen die dat niet altijd even handig maken: er zijn bijvoorbeeld belangrijke verschillen in de toetsenbordindeling, en de touchpad van de Mac verliest een deel van zijn functionaliteit in Windows. Maar wanneer je na het voorgaande neigt naar Mac, is dit een manier om de nadelen ten opzichte van Windows weg te vlakken.

Winnaar: Mac

Kijk hier voor actuele prijzen van alle Mac-modellen.

Kijk hier voor actuele prijzen van alle Windows 10-modellen.

Lees ook:

Vijf redenen om onmiddellijk over te schakelen op een 4k-tv

Dit zijn de 5 populairste laptops van het moment

Apple wil aanpasbare Mac Pro volgend jaar uitbrengen
62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cletus Clint

  Hoe kan Mac nu winnen van Windows op design vlak? Een product kan je toch niet vergelijken met een besturingssysteem? Er zijn Windows toestellen van zeer goedkoop en plastiekerig me nul aandacht voor design tot fijn gestileerde toestellen die gerust naar elke Mac mogen staan. Wie aan design belang hecht moet dus niet per sé naar Apple, al zal iemand met een designbrilletje dat vaak gebruiken om naar een Apple scherm te turen.

 • Arno De Jonghe

  Gebruiksgemak wint widows makkelijk van mac. Probeer maar eens een bepaalde file te zoeken op macOS. Is een nachtmerrie, zeker als ontwikkelaar. Qua design wint mac dan weer zou ik zeggen. Elegant en superfijn design. Weet niet wie dit artikel geschreven heeft maar ik heb toch wel een andere mening.

 • James Holden

  Ik gebruik beide. Alleen een iPhone kan mij echt niet bekoren ivm een deftig Android toestel. De Apple prijzen zijn vaak absurd, maar als je naar bepaalde high-end Windows laptops kijkt betaal je soms evenveel of nog meer (bv MS Surface books).

 • Gwen Walravens

  Windows : steek je eigen pc in elkaar nr je noden. Je pc winkel steekt hem ineen en ondersteund het product. Geen 200euro extra voor te weinig ram naar voldoende.

 • Raymond DEDEREN

  Ik ben een linux mens,nooit geen problemen.