Ben jij een doetje? Dan zijn dit vooral niet de jobs voor jou

Shutterstock
Een klassieke kantoorjob is niet voor iedereen weggelegd. Als je ervan houdt om het gevaar op te zoeken, vind je bij onderstaande functies misschien wel je dada.

Ruitenwasser
Een ruitenwasser moet ruiten schoonmaken en afdrogen, maar vaak krijgt hij ook andere klussen toegewezen, zoals herstellingswerken aan glas. Hij is zowat het manusje-van-alles als het op ruiten aankomt. Op zich is deze job niet zo spannend, maar als ze op tientallen meters hoogte moet gebeuren - of zelfs honderdenbij een wolkenkrabber - dan mag je als ruitenwasser toch geen klein hartje hebben.

Politieagent
Als je fan bent van misdaadseries of -films denk je waarschijnlijk dat het politievak ontzettend spannend is. In de realiteit valt dat nog mee. En toch moet je het ook niet onderschatten. De gespecialiseerde gerechtelijke politie die ernstige geweldmisdrijven, drughandel, terrorisme, corruptie en mensenhandel onderzoekt, bijvoorbeeld, komt regelmatig in penibele situaties terecht. Ook de wegpolitie maakt soms - ahem - avontuurlijke taferelen mee.

Hoeveel verdien je bij de politie?

Elektricien
Elektriciens plaatsen en bedraden elektrische verdeelborden, sluiten stopcontacten aan en installeren allerlei zaken die op elektriciteit werken zoals alarmsystemen, of net elektriciteit moeten opbrengen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. Het is geen beroep voor watjes, want al je als elektricien een fout maakt, zou dat wel eens hele zware gevolgen kunnen hebben.

Stuntman/-vrouw 
Ken je die filmscènes waarin er stevig gevochten wordt, een auto uit een gebouw vliegt of een personage van een hoge brug springt? De kans is groot dat deze vertolkt zijn door een stuntman of -vrouw, een bijzonder type entertainer. Stuntmannen zijn body doubles van acteurs die bepaalde actiescènes niet zien zitten. Dat stuntmannen of -vrouwen tegen een stootje moeten kunnen en sportief zijn, spreekt voor zich.

Dierenverzorger in een dierentuin
Dierenverzorgers staan in voor het voederen en uitlaten van dieren en het toedienen van rudimentaire medische hulp indien nodig. Ze moeten ook de hokken van de schepsels schoonmaken. Het is heel uitzonderlijk, maar af en toe is er een dierenverzorger die het leven laat na een dierenaanval. Dit jaar nog, in Camridgeshire, Engeland, stierf er een nadat ze was aangevallen door een witte tijger.

Lees ook: 7 jobs voor sportievelingen

Cipier
Een cipier - ook wel gevangenisbewaarder of penitentiair beambte genoemd - zorgt voor de veiligheid in en rond de gevangenis. Hij of zij bewaakt de gevangenen en begeleidt hun activiteiten in het dagelijkse leven. Cipiers worden in België aangeworven en tewerkgesteld door het FOD Justitie; van alle ambtenaren hebben ze veruit de spannendste job. 

Hoeveel verdient een cipier?

Privébewakingsagent
Ook in de privé zijn er bewakingsagenten nodig die instaan voor het beschermen van plaatsen, goederen of personen. Meestal is hun job redelijk saai, maar ze moeten wel hun mannetje kunnen staan als er eens onrust of kwaad opzet is.

Een job op zee
Een maritieme carrière is niet zo bloedstollend als de filmreeks Pirates of the Caribbean doet uitschijnen, maar ze is ook niet voor watjes weggelegd. Als dekofficier, kapitein of scheepswerktuigkundige moet je namelijk het hoofd steeds koel houden. Ook wanneer de zee je van  bakboord naar stuurboord slingert, moet je de reis kunnen plannen, de positie bepalen, de besturing kunnen coördineren als je kapitein bent en - in het geval van scheepswerktuigkundige - de installaties en veiligheidsuitrusting kunnen herstellen en controleren.

Hoeveel verdien je op een cruiseschip?

F-16-piloot
Militaire piloten die in België op missie gaan, doen dat momenteel in een F-16, een veelvoorkomend type gevechtsvliegtuig. De piloten krijgen er de opdracht het luchtruim te beschermen en te inspecteren en eventueel bommen te droppen op militaire doelwitten. Dat ze zelf een militair doelwit voor de andere strijdende partij vormen, maakt de job heel risicovol.

Hoeveel verdient een F-16-piloot?

Lees ook:
De ideale jobs voor wie echt geen zittend gat heeft
Technische knelpuntberoepen: hier vind je zo een job
Hoe De Mol-kandidaten hun job in hun voordeel kunnen gebruiken

Bron: vacature.com.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Werner Gielis

    En beroeps- brandweerman ?