Bedrijfswagen: voordeel voor jou of voor je baas?

Shutterstock
Ondanks de recente economische crisis steeg het aantal bedrijfswagens in ons land weer met 8 procent. Ook na de nieuwe ecotaks blijft een bedrijfswagen voor de werkgever nog altijd voordeliger dan een loonsverhoging. "Vooral het fiscale gunstregime maakt de bedrijfswagen bijzonder populair", zegt Els Vanderhaeghen, Legal Manager bij Securex, die voor ons de voor- en nadelen van een bedrijfswagen op een rijtje zet.

Belastbaar voordeel

Bedrijven bieden hun werknemers in de plaats van een loonsverhoging vaak een bedrijfswagen aan. Wanneer dit voertuig ook voor privédoeleinden gebruikt mag worden, spreekt men van een voordeel in natura. In de zin van de fiscale wetgeving spreekt men van een voordeel alle aard (VAA).

Heb je een bedrijfswagen ter beschikking die je ook privé mag gebruiken, dan beschouwt de fiscus dit als een belastbaar voordeel. Dat voordeel wordt op je loonfiche bij de gewone betaalbare voordelen gevoegd waarop bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden.

Het voordeel in natura van een bedrijfswagen wordt berekend volgens een speciale formule. Deze formule werd in 2012 volledig herzien en houdt rekening met:

- De cataloguswaarde van de wagen (en de werkelijk betaalde btw)
- De CO²-uitstoot van de wagen

Voorbeeld:

Voor een Audi met een cataloguswaarde van 30.000 euro en 125g CO²-uitstoot, kom je al snel aan een voordeel alle aard van 175 euro. Maken we dezelfde oefening voor een Citroën C3 met CO²-uitstoot van 99g, dan daalt het voordeel tot een 105 euro per maand.

Het bekomen voordeel alle aard mag nooit lager liggen dan 820 euro per jaar. Dit basisbedrag wordt elk jaar geïndexeerd. Voor inkomstenjaar 2014 (aanslagjaar 2015) bedraagt het 1.250 euro per jaar.

Bedrijfswagen versus bruto loonsverhoging

Je bedrijfswagen maakt deel uit van je loon en dat is goed beschermd in het arbeidsrecht. Je werkgever mag de auto dus niet zomaar weer van je afnemen, net zo min als hij je niet plots minder loon mag uitbetalen.

Voorbeeld:
We vertrekken van een alleenstaande met een brutoloon van 3.000 euro. In het geval van de bruto loonsverhoging moet de werknemer zelf een wagen financieren. Het equivalent van een voordeel alle aard van 175 euro bedraagt een bruto verhoging van 400 euro (lening, benzine, verzekeringen, ...) dat betrokkene integraal zal spenderen aan zijn wagen.

Bovenvermeld voorbeeld is een loutere simulatie en de exacte bedragen kunnen daar in de praktijk steeds van afwijken.

Nadelen van een bedrijfswagen

Hoewel in België veel mensen liever een auto hebben dan een loonsverhoging, zijn er toch ook enkele kleine nadelen verbonden aan dit systeem.

- Een auto is geen cash geld. Je kan dit bedrag niet spenderen aan andere dingen die je misschien leuker vindt.

- De waarde van je bedrijfswagen telt niet mee voor de berekening van je vakantiegeld en je pensioen.

- Je bent geen eigenaar van de wagen. Als je bijvoorbeeld tijdskrediet opneemt, kan je werkgever de wagen terugeisen. Als je ontslagen wordt of ontslag neemt, zit je ook van de ene dag op de andere zonder auto.

- Je kan meestal niet zelf kiezen met welke auto je rijdt. De meeste bedrijven hebben immers contracten met bepaalde leasingmaatschappijen, die bepaalde automerken aanbieden.

Een bedrijfswagen blijft een aantrekkelijk extralegaal voordeel, zowel voor jou als voor je werkgever. Alleen als je vlak bij je werk woont en je partner bijvoorbeeld al over een auto beschikt, kan je je afvragen of je dan niet beter af bent met een loonsverhoging.

In bepaalde sectoren krijg je veel makkelijker een bedrijfswagen dan in andere. In de informaticasector en bij hr- en consultancybedrijven is een bedrijfswagen enorm ingeburgerd. Bij de overheid en in de socioculturele sector rijdt amper 1 procent van de werknemers met een bedrijfswagen.

Klik hier voor alle jobs die je een bedrijfswagen opleveren.

Meer lezen over bedrijfswagens? Ziehier:
Mobiliteitsbudget als alternatief voor bedrijfswagens
Bedrijfswagens vergroten de loonkloof
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels