9 Vlamingen stempelen al meer dan 40 jaar

belga
10.453 Belgen zijn al meer dan 20 jaar werkloos. Vooral een Waals en Brussels probleem. Slechts 964 van hen zijn Vlamingen. Negen van die Vlamingen stempelen al meer dan 40 jaar.

In mei van dit jaar telde Vlaanderen exact 209.172 werklozen. Een klein derde (66.766) zit minder dan een halfjaar zonder job. De overgrote meerderheid (184.015) is hooguit vijf jaar op zoek naar werk. De langdurige werkloosheid neemt af in Vlaanderen. Maar er zijn altijd uitzonderingen, zo blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). 964 Vlamingen stempelen al meer dan 20 jaar 'ononderbroken'. We zetten het woord bewust tussen aanhalingstekens, want langdurig werkzoekenden zijn niet noodzakelijk de hele tijd werkloos. Ze kunnen actief zijn als vrijwilliger of in het PWA-stelsel. Of ze kunnen werken gedurende kortere periodes: de teller voor het berekenen van de werkloosheidsduur wordt pas op nul gezet zodra iemand langer dan drie maanden aan de slag is.

In die categorie van zeer langdurig werkloze Vlamingen tellen we er 605 die tussen de 20 en de 25 jaar stempelen, 235 tussen de 25 en de 30 jaar, 115 tussen de 30 en de 40 jaar en 9 - zes mannen en drie vrouwen - die zelfs al langer dan 40 jaar werk zoeken. Al moet dit laatste misschien ook tussen aanhalingstekens. "De meeste werklozen die zo lang zonder werk zitten, kampen met meervoudige medische, mentale, psychische en/of psychiatrische problemen", zegt de minister. "Ze beschikken niet meer over de door werkgevers gevraagde competenties en werkhouding. Naast hun beperkte fysieke of psychische geschiktheid spelen armoede, mobiliteitsproblemen, gebrek aan kinderopvang en zorgtaken een rol."

Het gaat ook om een erfenis uit het verleden. Voor de invoering van de 'sluitende aanpak', hield de VDAB zich vooral bezig met de ondersteuning van zij die echt actief op zoek waren naar werk. Controle van werkzoekenden was iets voor de federale Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Tegenwoordig worden tegenwringers sneller gemeld aan de RVA. Maar zij die vroeger jarenlang met rust gelaten zijn opnieuw op de arbeidsmarkt krijgen, is moeilijk, zo niet onmogelijk. Dat blijkt ook uit deze cijfers.
100 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Andre DM

  Ik ken iemand die al jaren in Spanje vertoeft en elke maand komt hij zijnen dop incasseren minstens al 20 jaar

 • Tiziano Trobbiani

  En ze hebben allemaal hun behoud van rechten ;d

 • dany Dany Herman

  En die enkele Vlaamse stempelaars zijn de oorzaak dat de begroting niet in orde geraakt zeker , mensen ipv uw pijlen daar op te richten zie eens wat onze politieke wanboel ons kost en welke "verbeteringen" zij al gedaan en nog van plan zijn Het doorsnee gezin kan reeds veel minder kopen dan vroeger terwijl de bedrijven rijk worden zonder omzet te draaien

 • Scheerlinck Bart

  Eerste drie maanden volledige dop, achter 3 maanden de helft en achter de zesde maand dop gedaan. Beste oplossing.

 • Mike Libot

  Dat wil zeggen dat er andere mensen hun werk niet doen