63 procent van de werkzoekenden zoekt andere jobs tijdens de kantooruren

Shutterstock
Zoeken naar een andere job iets voor na de reguliere werkuren? Kennelijk niet. Het is vooral tijdens de kantooruren dat het internetverkeer op vacature.com het meest piekt. Zo’n 63% van de bezoekers surft tussen 9 en 17 uur naar de website. Rond 11 en 12 uur is het bezoekersaantal het hoogst. Dat zijn opmerkelijke cijfers, maar toch verbaast het loopbaancoaches niet. “Het heeft te maken met een mentaliteitswijziging.”

Veel heeft natuurlijk te maken met de digitalisering. “Bedrijven stellen meer en meer vast dat hun medewerkers tijdens de werktijd surfen op niet-werkgerelateerde sites”, vertelt Wouter Vanhove, oprichter van Loopbaanboost. De populairste sites zijn sociale media, webshops en nieuwssites. “Sommige werkgevers beslissen daarom bepaalde sites te blokkeren, maar met de opkomst van de smartphones wordt dat natuurlijk gemakkelijk omzeild.”

Grens privé en werk vervaagt

“Bovendien kunnen werknemers vaak thuis werken, wat het gemakkelijker maakt om naar allerlei sites te surfen”, vult loopbaanbegeleider Julie Beuselinck van The Job Coach aan. Daarnaast vervaagt de grens tussen werk en privé, zeker bij de jongere generatie. “Er worden tijdens de werkuren privézaken geregeld, terwijl er vaak tijdens de avonduren en tijdens het weekend wordt gewerkt”, verklaart ook Wouter Vanhove.

Er is natuurlijk meer aan de hand dan dat. “Er is een tekort aan personeel. Voor elke honderd mensen die vertrekken van de arbeidsmarkt, komen er slechts tachtig bij. Er is dus meer vraag dan aanbod en dat geeft sollicitanten een bepaalde macht. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er buiten het bedrijf leeft”, aldus Beuselinck. “In sommige sectoren speelt dat harder dan in andere. Als werknemers niet meer tevreden zijn, dan durven ze zelfs gemakkelijker dan vroeger ontslag nemen zonder al een andere job te hebben.”

Lees ook: Trap niet in de val en denk 2 keer na voor je deze 5 sollicitatievragen beantwoordt

Gouden kooi

“Heel wat mensen die loopbaanbegeleiding volgen hebben een goed loon, flexibele werkuren en extra voordelen, maar ze zitten vast in die gouden kooi. Hun jobinhoud boeit hen na een bepaalde tijd minder en hun bedrijf speelt hier minder op in”, stelt Vanhove nog. Daardoor zijn ze niet meer gelukkig met hun job.

Uit een onderzoek van Tempo-Team blijkt dat een op de vijf werknemers eerder ongelukkig is op zijn werk. De belangrijkste ingrediënten om gelukkig te zijn met en op het werk zijn de job, het management en de werkomgeving. Vooral dat laatste, de bedrijfscultuur, wordt steeds belangrijker, stellen de loopbaanbegeleiders.

Voldoening

Dat is zeker niet alleen het geval bij de jongeren, ook bij oudere werknemers is er een mentaliteitswijziging. Ook zij zijn niet van plan te blijven plakken bij een job waarin ze zich niet gelukkig voelen. “Veertigers en vijftigers hebben vaak nog een derde van hun carrière te gaan. Voor hen gaat het niet meer om het geld, maar ze willen vooral voldoening halen uit hun werk”, aldus Beuselinck. Als ze dat niet meer vinden in hun huidige job, verbaast het niet dat ze tijdens de werkuren dromen van een andere uitdaging en kijken wat de markt te bieden heeft.

Tip: zo schrijf je een goed cv

Lees ook:

Hr-managers verklappen het juiste antwoord op zeer verwarrende sollicitatievragen

Heb je nog niet veel ervaring? Rekruteerders geven gouden tips

Top Employers: u krijgt er tenminste uw verdiende loon

Bronvacature.com.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Brigitte van der Zalm

  Een werkzoekende die zoekt tijdens zijn werk. Sinds wanneer zijn mensen die ingeschreven staan bij de VDAB als werkzoekende een werknemer? Dat zijn in mijn ogen doppers en hebben geen job. Hilariteit ten top hier hahaha

 • Gino Denil

  Dat is dan ook de beste manier om je baas duidelijk te maken dat je wel wat opslag kan gebruiken.

 • Gino Denil

  Blijkbaar is de tevredenheid met de bestaande job niet al te hoog.

 • Jef Denijs

  Dat is de beste moment om te soliciteren en je wordt er nog voor betaald ook.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  En dan wat dan als de huidige baas te gierig is om voldoende te betalen, hebben ze toch overschot van gelijk dat te doen nu de economie bloeit !