5 goede redenen om van job te veranderen (en 5 om dat niet te doen)

Shutterstock
Ben je al een tijd aan het werk bij je job, dan kan het wel eens aan je gaan knagen: moet ik niet eens op zoek naar iets nieuws? Met deze checklist hoef je van die vraag niet meer wakker te liggen. Should I stay or should I go? 5 redenen om wel, of juist niet te vertrekken.

Lees ook op vacature.com:

Volg deze 5 richtingaanwijzers om je droomjob te vinden
Waarom een carrièreswitch maken moeilijk maar niet onmogelijk is
5 dingen die je kunt leren van een job die je niet graag doet


GAAN

1. Je voelt je niet gewaardeerd
Misschien komt het omdat jouw baas niet goed is in opbouwende kritiek, of misschien blijkt je job toch niet bij je te passen. Als je niet het gevoel hebt dat je werk wordt gewaardeerd, dan kun je je job niet met plezier doen. Verbetert dit niet, ga dan op zoek naar iets nieuws.

2. Je bent gestrest
Sommige jobs gaan gepaard met een hoge werkdruk of een competitieve werksfeer. Niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Als je veel stress ervaart waar je niet van kunt bekomen, dan is het beter om een andere werkgever te vinden.

3. Je hebt niet genoeg tijd voor je gezin
Misschien heb je grote veranderingen achter de rug (een baby, ziekte of een verhuizing) of misschien ben je al langer ontevreden over je balans tussen werk en privé? Hoe het ook zij, als je werkgever je niet de ruimte biedt om die balans terug te vinden, dan is het voor iedereen beter als je gaat. 

4. Er zijn geen groeimogelijkheden meer
Leer je nog nieuwe dingen in jouw job? Bedenk wat je prioriteiten zijn, en handel daarnaar. Kun je niet meer groeien en merk je dat je stagneert in je ontwikkeling, ga dan op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

5. Je verdient te weinig
Heb je al eens het Salariskompas gecheckt? Levert jouw huidige job je helemaal niet zoveel op? Dan ga je best op zoek naar een andere job: doordat je met meer werkervaring begint dan bij je huidige job, en doordat je nog volop over je salaris kunt onderhandelen, is de kans groot dat je meer gaat verdienen als je van baan verandert.

BLIJVEN

1. Je voelt je goed op je werk
Je collega's zijn goede vrienden, je hebt je baas graag en bent tevreden over je salaris. Zo'n prettige werkomgeving geef je niet zomaar op!

2. Je voelt je betrokken bij het bedrijf
Doordat je er al lang werkt, ben je trouw aan je bedrijf en voel je je verantwoordelijk voor de toekomst ervan. Weggaan is voor jou geen optie. 

3. Je bent aan het opklimmen
Misschien zit je nu nog niet op je plek, maar de doorgroeimogelijkheden zijn fantastisch. Je zult nog een hele tijd veel kunnen bijleren. Hou vol!

4. Je werkgever zit in een opwaartse spiraal
Zeker als het erg goed gaan met het bedrijf waar je werkt, is vertrekken een slechte zet. Bedenk goed welke kansen deze groeimarkt voor jou in petto kan hebben.

5. Je hebt je passie gevonden
Elke dag vertrek jij met een grote glimlach naar je werk, want jouw job is écht je grote passie. Omdat dit soort banen niet voor het oprapen liggen, blijf je best op post en geniet je van je droombaan.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels