40 procent meer loon als je niet constant van job verandert

thinkstock
Wat levert je op termijn het meeste op qua loonstijging? Regelmatig van werk veranderen of net voor een lange tijd bij dezelfde werkgever blijven? Vacature.com zocht het uit.

Als je een gelijkaardige functie zou uitvoeren in een ander bedrijf, kan je je verwachten aan een gemiddelde loonstijging van 5 tot 10 procent. Als je intern kan doorgroeien, krijg je gemiddeld ‘slechts’ 4 tot 6 procent opslag. Dat stellen Ivan De Witte en Brecht Decroos in hun boek ‘Uw verdiende loon’.

Reken maar eens uit wat het op termijn kan opleveren als je om de paar jaar van job verandert. Al klopt die redenering toch niet helemaal, menen de auteurs. De ervaring van jobhoppers zou namelijk niet meer overeenkomen met hun hoge loon aangezien ze in dezelfde functie zijn blijven steken.

Lees ook: Dit zijn de opmerkelijkste resultaten van het Salariskompas 2018

40 procent meer loon

Anderzijds stellen De Witte en Decroos dat werknemers die negen jaar trouw blijven aan hun werkgever kunnen rekenen op een vijfde meer loon dankzij de indexering. Natuurlijk wordt het leven duurder door de inflatie, dus die indexering biedt daarin slechts wat tegengewicht. Maar tel daar een aantal opslagrondes bovenop, dan kom je aan een mooie loonstijging. Volgens de auteurs zou het loon van werknemers  die op dezelfde plaats blijven in negen jaar tijd gemiddeld zo’n 40 procent stijgen.

Het is ook helemaal niet zo uitzonderlijk om opslag te krijgen. Uit een studie bij 2.000 Vlamingen van marktonderzoekbureau IVOX, in opdracht van vacature.com, blijkt dat 54% van de ondervraagden de afgelopen twee jaar een loonsverhoging kreeg. Alles bij elkaar kan je loon in een periode van negen jaar zo’n 40 procent stijgen, berekenden De Witte en Decroos.

Op tijd en stond van job veranderen of bij dezelfde werkgever blijven? Er valt over allebei dus iets te zeggen. Belangrijk is om te weten wat je waard bent. Je kan jouw loon vergelijken met dat van gelijkaardige profielen met het Salariskompas van vacature.com.

Kiezen voor een andere sector loont ook

Een andere realiteit is wel dat het in België al eens kan lonen om dezelfde job gewoon in een andere sector te gaan doen. Soms kan je zelfs tot 500 euro extra verdienen door gewoon te switchen van sector. De (petro)chemische sector blijft historisch de best betaalde, maar ook het bank- en verzekeringswezen en bedrijven in engineering bieden stevige loonpakketten.

Lees ook:

Je salaris verdubbelen op 5 jaar tijd? Met deze 5 trucs kan het

Meer dan 2500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? In deze sectoren kan het

Xavier Baeten (Vlerick Business School): “Wat we verdienen staat niet meer in verhouding tot onze productiviteit”

Bronvacature.com.
20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • mich lee

  DIRK VAN DESSEL, ik ken mensen van meer dan 70 die nog van job veranderen. Vrijdag laatste dag bij werkgever X, maandag aan de slag bij werkgever y. EN ja, in loondienst. Het kan na je 65sste of 67ste. ook nog.Na je 35ste ben je niet te duur, als je ervaring en kennis up-to-date is. Je moet natuurlijk meer kunen bieden dan iemand van 30 jaar als je meer loon wil dan die 30 jarige. Verloning op basis van leeftijd is trouwens passé (en verboden). Op basis van ervaring kan wel

 • DIRK VAN DESSEL

  Werkers, trap niet in de val die sommige patroons spannen door een "marktconform loon" aan te bieden, want dat is een etiket op een lege doos, waarmee ze alle kanten uitkunnen, vooral de onderkant !

 • Danielle Duym

  Dirk van Dessel heeft gelijk. Ik heb dezelfde ervaring meegemaakt. Bovendien ben ik niet enkel van werkgever veranderd maar ook regelmatig van beroep en het heeft geloond. Had ik dat niet gedaan dan was ik vandaag een ferme sukkel geweest.

 • Mathieu Vandelook

  Iemand die van job veranderd krijgt toch ook nog indexeringen, wat voor een zever is me dat nu? Ik ben alleszins de afgelopen 5 jaar 2x veranderd van werkgever en ben er €1200 bruto op vooruit gegaan...

 • DIRK VAN DESSEL

  Ik ben gepensioneerd en de ervaring heeft me geleerd dat ENKEL van job veranderen meer loon biedt ! Werkgevers tappen immers altijd uit hetzelfde vaatje ; "dit jaar geen opslag buiten wat de CAO oplegt, daar is geen budget voor"(sic) Dan het was weer tijd om te bezinnen en over te wippen naar "andere en betere" tot de kaap van 35 jaar want dan is men "te oud"(lees ; "te duur") om nog elders aangeworven te worden.