10 beschamende fouten op je cv

Shutterstock
Elke rekruteerder zal het beamen: fouten schrijven in je sollicitatiebrief en cv geeft geen goede indruk, en vermindert je kansen op een sollicitatiegesprek. Toch worden er dagelijks cv's verstuurd waarin spelfouten voorkomen. Dit zijn de 10 meest voorkomende pijnpunten.

Lees ook op vacature.com:

Voorbeeld van een goede cv
Hoe schrijf je een goed cv
Hoe verklaar je een gat op je cv?


1. d, dt, t

Een van de grootste struikelblokken blijven werkwoordfouten. Dt, t of d: wanneer gebruik je wat? Voor de een is het als ademen en fietsen, voor de ander het equivalent van een wiskundig vraagstuk. De regel is nochtans niet zo moeilijk: hij of zij krijgen in de meeste gevallen een -t. Twijfel je, bijvoorbeeld bij 'worden', gebruik dan een werkwoord waarvan de stam niet eindigt op een -d (drinken, vliegen), en vervang het door dat werkwoord. De man vliegt? Dan is het ook 'de man wordt'. Bij voltooide deelwoorden geldt de verlengingsregel: Bijvoorbeeld: gespeelt of gespeeld? Ik speelde - dus: ik heb gespeeld.

2. snel-snel

Dat je in sms'en afkortingen gebruikt als: ik ga ff drinke of lol of w8, zo trg, dat is je volste recht. In een sollicitatiebrief en cv horen echter volzinnen, en zeker geen emoji's of smileys.

3. die en dat

Dit is een van de grotere valkuilen. Het foute gebruik van aanwijzende voornaamwoorden 'die, dit, dat en deze' komt steeds meer voor. De regel is nochtans eenvoudig. Die en deze verwijzen naar de-woorden (mannelijke en vrouwelijke woorden). Dat en dit verwijzen naar het-woorden (onzijdige woorden). Het meisje dat, de jongen die.

4. u en uw en geen jou of jouw

De juiste aanspreekvorm in een sollicitatiebrief is 'u', nooit je of jou. Verwijzen naar een vacature, doe je zo: ik zag deze vacature op uw website... en nooit 'u website'. Uw is een bezittelijk voornaamwoord, u is een persoonlijk voornaamwoord.

5. hoofdLetterS op de juiste plaats

In FB-posts, tweets of sms'en worden bijna geen hoofdletters meer gebruikt. In sollicitatiebrieven en cv's gebruik je ze wel. Punt.

6. Ofschoon ik reeds gewerkt heb

Neen! We leven niet meer in de jaren 1950. Ofschoon, immers, reeds, slechts, tevens, vooralsnog, ... maken je brief onnodig oubollig. Gebruik beter woorden als want, omdat, als, maar, hoewel...

7. Korte zinnen

Een sollicitatie is geen vrijgeleide tot het schrijven van je levensverhaal: geef enkel informatie waar je toekomstige werkgever iets aan heeft. Wees kort, bondig en hoffelijk. Formuleer helder. Schrijf geen zinnen die je drie keer moet lezen voor je ze begrijpt.

8. Gebruik leestekens

Tussen twee werkwoorden horen leestekens. Toen ik deze brief schreef, zat ik op een stoel. Komma's brengen rust in je tekst. Nog belangrijker: gebruik een punt op het einde van een zin. Maak een punt van leestekens.

9. cv

De enige juiste afkorting van curriculum vitae is cv. Kleine letters. En e-mail schrijf je zo.

10. Lees en herlees

Slordigheid kan je vermijden. Is je cv af? Verstuur hem niet meteen, maar laat hem even liggen en herlees. De kans is groot dat je nog iets wil veranderen of dat je een tikfout ontdekt. Beter nog: laat je cv nalezen. Anderen halen fouten er sneller uit dan jij.