1 op 7 werknemers ervaart wekelijks 'negatief gedrag' op het werk

Als naar het werk gaan een hel wordt

Shutterstock
Een op de zeven werknemers in ons land rekent wekelijks af met pesterijen door collega’s of leidinggevenden. Schrikwekkend veel, en dus hoog tijd om ook op de werkvloer een vuist te maken tegen pesten. Met een degelijk preventiebeleid moet dat lukken.

Vier stippen op de hand, zowat alle schoolgaande kinderen lopen er dezer dagen mee rond. Besmet met het antipestvirus, klinkt het. Met de actie trekt Ketnet de Vlaamse Week tegen Pesten op gang, die loopt van 2 tot en met 9 februari. Op de werkvloer zagen we voorlopig nog niet veel collega’s met stippen verschijnen. Ze zouden daar nochtans ook welkom zijn.

Uit onderzoek van de externe preventiedienst IDEWE weten we immers dat 14,8 procent van werknemers in ons land wekelijks met pesterijen te maken krijgt. In de industrie en bij de overheid klimmen die cijfers zelfs tot respectievelijk 21,3 en 19,7 procent. Dat is veel, maar de statistiek verdient gelukkig ook nuance.

Een slechte verstandhouding alleen kan al tot pesterijen leiden, zeker wanneer collega’s intensief moeten samenwerken. Doorgaans is het degene met de minste machtskenmerken – weinig vrienden op de werkvloer, beperkte anciënniteit, minder goede relatie met de leidinggevende – die aan het kortste eind trekt.

Elfi Baillien (KU Leuven)

“Het betekent immers niet dat één op de zeven werknemers in ons land letterlijk slachtoffer is van pesten”, legt Elfi Baillien, professor aan de KU Leuven uit. “Wat IDEWE gedaan heeft, is kijken naar welke negatieve gedragingen werknemers ervaren. Hoe vaak worden ze beledigd? Wordt er soms informatie voor ze verzwegen? Hebben ze de indruk dat ze worden uitgesloten? Dat is iets anders dan het aantal effectieve slachtoffers van pesten in kaart brengen. We spreken van slachtoffers als werknemers gedurende lange tijd met meerdere van die negatieve gedragingen afrekenen en er ook mentaal en/of fysiek onder lijden. Ze slapen slecht, hebben angst om te gaan werken, zijn gedemotiveerd. Wanneer we die definitie hanteren, dan komen we uit op 3,6 procent.” Vertaald naar de totale werkende bevolking (4,5 miljoen Belgen) zou dat willen zeggen dat 162.000 mensen in ons land op korte tijd risico lopen om uit te vallen als gevolg van pestgedrag.

Stress als trigger

Baillien is zelf al veertien jaar bezig met onderzoek naar pesten op het werk. Als haar in die tijd een ding duidelijk is geworden, dan wel dat de oorzaak eerder moet gezocht worden bij werkomstandigheden dan bij persoonlijkheidskenmerken. En verrassend, het is vooral stress die eruit springt als verklaring. Hoger werkritme, nakende herstructureringen, weinig autonomie, de komst van een nieuw baas, onduidelijkheid over het takenpakket, te weinig uitdaging. Al die factoren zetten werknemers onder druk en dat blijkt de ideale voedingsbodem voor pesterijen. Lees gratis verder op vacature.com.

GEZOCHT: getuigen van pesterijen

Wie pest op het werk? Waarom? De onderzoeksgroep Work & Organisation Studies van de KU Leuven is op zoek naar getuigen; mensen die pestgedrag op het werk zágen gebeuren. Dergelijke getuigenissen uit de eerste hand vormen immers een waardevolle bron van informatie om beter te begrijpen wat er juist speelt bij dergelijke voorvallen.

Was jij getuige van pestgedrag op het werk? Dan nodigen wij jou graag uit om deel te nemen aan onze (anonieme) studie. NEEM DEEL AAN HET ONDERZOEK.

Lees ook:

Wie is de grootste pestkop op het werk?

Het antipestbeleid van Volvo Car Gent

Leraar Hans werd zwaar gepest door zijn directrice

Bronvacature.com.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Marc Spandel

    Ik heb als pestslachtoffer een 'gratis' boek geschreven over de pesterijen die ik moest ervaren als arbeider in een overheidsbedrijf. Fysische en administratieve pesterijen door collegae, bazen, arbeidsrechtbank enz. Dit boek ( 255 blz.) dat ook kopie bevat van bewijsmateriaal is te lezen/downloaden op mijn website en noemt "De pesters van het spoor". Het is volledig naar waarheid geschreven!

  • Patrick Moorthamer

    Je moet eens een klacht indienen tegen u overste,ik denk dat je aan kortste eind trekt ook al ben je in je recht. Pesten is en blijft een plaag .

  • dirk declercq

    En dat voor "volwassen" mensen!!! Shame on you!!! Ik zou beschaamd zijn om zo in het leven te staan! Alle pesters moeten hard aangepakt worden van op school tot op het werk. Iedereen wilt gelukkig in het leven staan. Wat steek je daarmee in jullie zakken met andere mensen het leven zuur te maken!? Een gepeste mens is in mijn ogen meer waard dan alle pesters samen!!!